Maricoin: Έρχεται το πρώτο κρυπτονόμισμα της παγκόσμιας ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
Σύμφωνα με έρευνα ελβετικής τράπεζας η παγκόσμια αγορά ΛΟΑΤΚΙ κατατάγεται ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Δημοσίευση 2/1/2022 | 20:19
Στα ”σκαριά” βρίσκεται το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ+ κρυπτονόμισμα με τους δημιουργούς του να δηλώνουν ότι ‘«θέλουν να αξιοποιήσουν την οικονομική δύναμη της κοινότητας με στόχο να αλλάξουν τον κόσμο».
Όπως αναφέρει το Reuters, το επονομαζόμενο maricoin, που πήρε το όνομά του από ένα λογοπαίγνιο που προέρχεται από μια προσβολή κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα ισπανικά, ξεκίνησε την Παρασκευή με μια πιλοτική δοκιμή διάρκειας μιας εβδομάδας στην οποία συμμετείχαν 10 επιχειρήσεις στην Chueca, γνωστή ως η γειτονιά ΛΟΑΤΚΙ+ της Μαδρίτης.
Οι υποστηρικτές του maricoin έχουν ως στόχο το κρυπτονόμισμα να αρχίσει να διαπραγματεύεται στις αρχές του επόμενου έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση του ως μέσο πληρωμής σε φιλικές επιχειρήσεις και εκδηλώσεις προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλο τον κόσμο.
«Αφού εμείς κινούμε αυτή την οικονομία, γιατί να μην επωφεληθεί από αυτήν η κοινότητά μας, αντί για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τις μεγάλες εταιρείες που συχνά δεν βοηθούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;» δήλωσε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation ο 48χρονος συνδημιουργός του, Juan Belmonte.
Ο Belmonte, κομμωτής και επιχειρηματίας, δήλωσε ότι η ιδέα για το LGBT+ κρυπτονόμισμα του ήρθε ενώ διασκέδαζε με φίλους στην εκδήλωση Pride της Μαδρίτης τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Αλλά ο ίδιος εντοπίζει τις ρίζες του έργου στο 2017, όταν η ομάδα HazteOir ξεκίνησε εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ.
Η εκστρατεία της εν λόγω ομάδας απαγορεύτηκε γρήγορα από τις ισπανικές αρχές, αλλά ο Belmonte δήλωσε ότι τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι “έπρεπε να κάνει κάτι για να βοηθήσει στην αξιοποίηση της οικονομικής επιρροής της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στον αγώνα κατά της ομοφοβίας”.
Τεράστια η παγκόσμια αγορά ΛΟΑΤΚΙ+
Η παγκόσμια αγορά των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι τεράστια, με μια έρευνα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse να δείχνει ότι θα μπορούσε να καταταγεί ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, πίσω από την Ιαπωνία αλλά μπροστά από τη Γερμανία από άποψη αγοραστικής δύναμης.
Μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη από την Kantar Consulting και το κοινωνικό δίκτυο LGBT+ Hornet υπολόγισε την αγοραστική δύναμη της κοινότητας μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτανε το 1 τρισ. δολάρια το 2016, ισάξια με εκείνη των αφροαμερικανών ή των ισπανόφωνων καταναλωτών.
Το maricoin υποστηρίζεται από την Εταιρεία Επιχειρηματικού Κεφαλαίου Borderless Capital με έδρα το Μαϊάμι και ο διευθύνων σύμβουλος της πρωτοβουλίας Francisco Alvarez δήλωσε ότι 8.000 άνθρωποι βρίσκονται ήδη 8.000 επίδοξοι αγοραστές βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να αγοράσουν maricoins πριν από την έναρξη διαπραγμάτευσής του.
Σύμφωνα με τα σχέδιά τους, το κρυπτονόμισμα θα γίνεται δεκτό ως πληρωμή σε επιχειρήσεις – από εστιατόρια και καφετέριες μέχρι καταστήματα και ξενοδοχεία – που έχουν υπογράψει ένα “μανιφέστο ισότητας”.
Μεταξύ άλλων, το μανιφέστο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και “όλων όσοι υποφέρουν από αποκλεισμό”, καθώς και την υποστήριξη μιας “κοινωνικής, ηθικής, εγκάρσιας και διαφανούς οικονομίας”.
“Τα καταστήματα που δέχονται το κέρμα μας θα αναγράφονται στον χάρτη μας, ο οποίος θα λειτουργεί ως ένας οδηγός ΛΟΑΤΚΙ+ για όποιον επισκέπτεται οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο”, δήλωσε ο 48χρονος Alvarez.
“Αν παραβιάζουν κάποιο από τα σημεία του μανιφέστου μας κατά των διακρίσεων, για παράδειγμα αν απολύσουν μια έγκυο γυναίκα λόγω της εγκυμοσύνης της, θα αποβληθούν από το maricoin”, πρόσθεσε.
Το νόμισμα θα έχει επίσης τη δική του γλώσσα που σχετίζεται με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Για παράδειγμα οι μεταφορές μεταξύ των χρηστών του maricoin ονομάζονται “trans”.
Οι Alvarez και Belmonte ελπίζουν επίσης ότι το εγχείρημα μπορεί να δημιουργήσει μια πηγή χρηματοδότησης για τις ΛΟΑΤΚΙ+ επιχειρήσεις και τις πρωτοβουλίες της κοινότητας παγκοσμίως.
“Θα είμαστε σε θέση να δίνουμε μικροπιστώσεις σε ανθρώπους για να δημιουργήσουν ένα μικρό καφέ φιλικό προς ΛΟΑΤΚΙ στην Κολομβία ή για να υποστηρίξουμε έργα που βοηθούν queer πρόσφυγες να φύγουν από χώρες όπου θα τους λιθοβολούσαν μέχρι θανάτου”, δήλωσε. “Ανυπομονούμε να αλλάξουμε τον κόσμο”, τονίζουν ακόμη.