Κατάφερε τελικά η Κούβα να νικήσει την πανδημία;
Τι έκανε τα τελευταία δυο χρόνια και που βρίσκεται τώρα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/1/2022 | 00:35
Για την Κούβα όλοι ξέρουμε πολλά και τίποτα. Ξέρουμε την πολιτική της κατάσταση αλλά δεν ξέρουμε τις συνθήκες ζωής αν δεν τιςight: 14πό κοντά. Επίσης, ξέρουμε ότι λόγω του εμπάργκο έχει ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας που βασίζεται στον εαυτό του για να προοδεύσει. Τι έκανε αυτό το σύστημα υγείας στην εποχή της πανδημίας;
Η Κούβα μετρά 11,3 εκατομμύρια κατοίκους, λίγο δηλαδή περισσότερους από τη χώρας μας. Από την αρχή της πανδημίας έχει καταγράψει περίπου 968 χιλιάδες κρούσματα, με τους θανάτους να φτάνουν 8.324. Από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου, τα συνολικά κρούσματα έφτασαν τα 3.995, με τα περισσότερα να καταγράφονται στις 4 Ιανουαρίου, όταν έφτασαν τα 673. Στην ίδια περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 9 θάνατοι και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν ξεπερνά τους 25.
Se confirmaron 673 nuevos casos de #COVID19, para un acumulado de 968 171.
— Ministerio de Salud Pública de Cuba (@MINSAPCuba) January 4, 2022
2 375 casos activos
2 350 evolución clínica estable
4 pacientes en estado crítico
21 pacientes en estado grave
8 mil 324 fallecidos
957 mil 415 pacientes recuperados
2 evacuados
👉https://t.co/s1rlf8Cu4K pic.twitter.com/ghnmwS65pk
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια άνοδος στα κρούσματα λόγω της Όμικρον αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να ανησυχήσει το σύστημα υγείας της χώρας, τουλάχιστον προς το παρόν. Τα νούμερα δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που ακούμε στον υπόλοιπο πλανήτη. Η Κούβα κατάφερε να νικήσει την πανδημία;
Η χώρα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στον κόσμο σε ποσοστό εμβολιασμένων, έχοντας φτάσει το 86% που έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ενώ άλλο ένα 6-7% έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Και λέμε τουλάχιστον την πρώτη δόση γιατί τα τρία εμβόλια που κατασκεύασαν οι ίδιοι οι Κουβανοί είναι τριδοσικά.
Τα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τον ΠΟΥ, αλλά αναμένεται αυτό γίνει σύντομα, τουλάχιστον για το Soberana. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα), η Κούβα αποφάσισε να επενδύσει ιατρικά στον εαυτό της και να μην περιμένει τις άλλες χώρες για να προμηθευτεςί εμβόλια. Οι επικριτές του καθεστώτος κατηγορούν την Κούβα ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ανέπτυξε δεν είναι απόλυτα διαφανής και ξεκάθαρη.
Ωστόσο, το πρόγραμμα εμβολιασμού πήγε περίφημα και το ποσοστό έφτασε σε μεγάλο αριθμό, ειδικά αν λάβεις υπόψιν ότι πρόκειται για όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 2 ετών. Η δημόσια υγεία έγινε αυτοσκοπός και μαζί με ένα αυστηρό lockdown, η χώρα της Καραϊβικής έφτασε σε ένα πολύ καλό σημείο ώστε να μπορέσει να ανοίξει τα σύνορα και να διορθώσει όσο περισσότερο μπορούσε εκείνο που την πόνεσε όλη αυτή την περίοδο: τον τουρισμό.
I've just read that the 1st economy of the world's govt "is making an effort to roll out free covid tests for it's people".
— David Ramírez Álvarez 🇨🇺 (@DvidTwit) December 24, 2021
This same govt calls #Cuba a "failed state".
This so-called failed state has charged 0$ to its citizens for #Covid_19 tests for almost 2 years.#CubaVive pic.twitter.com/8UObu0j1Ew
Η υγεία μπορεί να πήγε περίφημα, με την Κούβα να παρέχει δωρεάν τεστ σε όλους τους πολίτες ολόκληρη τη διετία (και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό), αλλά η οικονομία δέχθηκε χτύπημα και οι αντιδράσεις δεν ήταν ούτε λίγες, ούτε ήρεμες.
Παρολ’ αυτά, τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν μέσω της ιατρικής και στην οικονομία. Τα εμβόλια είναι φτηνά, το Soberana θα πάρει έγκριση από τον ΠΟΥ μέσα στους επόμενους μήνες, είναι τριδοσικά με όμοια τεχνολογία με εκείνα της AstraZeneca) και ήδη τα έχουν ζητήσει αρκετές χώρες, όπως το Μεξικό, η Βενεζουέλα και η Βολιβία, ενώ Αργεντινή και Βιετνάμ είναι έτοιμες να ζητήσουν και αυτές. Αποτελούν ακόμα και μια εναλλακτική επιλογή για χώρες στην Αφρική και στην Ασία που έχουν λιγοστές προμήθειες.
Cuba developing multiple versions of its own vaccines, providing immunisation to over 90% of its population, and then exporting vaccines to Vietnam and Venezuela, is one of the truly great things to happen this year 🇨🇺
— Alex (@sankarawasright) December 31, 2021
Τα τρία εμβόλια όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη της medRxiv, παρέχουν 92,4% προστασία από βαριά νόσηση, με την τρίτη δόση να γίνεται σε απόσταση τριών μηνών από τη δεύτερη, κάτι που άλλαξε πρόσφατα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Preprint data show that a three-dose combo of Cuba's COVID vaccine has 92.4% efficacy in clinical trials https://t.co/pHvZ3Gxs6k
— nature (@Nature) November 23, 2021
Όσον αφορά τον τουρισμό, τα σύνορα της Κούβας ήταν μερικώς κλειστά από την περασμένη άνοιξη. Από τα 4 εκατομμύρια τουριστών που την επισκέπτονταν ετησίως, το 2021 ο αριθμός αυτός έφτασε μόλις τις 300 χιλιάδες.
Από τα μέσα Νοεμβρίου χαλάρωσε λίγο την πολιτική της, λόγω και των διαδηλώσεων στα τέλη του καλοκαιριού, και πλέον ζήτα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR 72 ωρών. Με την Όμικρον ίσως τα πράγματα να αλλάξουν, αλλά ήδη ζητά διπλό τεστ από συγκεκριμένες χώρες και ενδέχεται αυτό να επεκταθεί.
Η Κούβα δεν νίκησε ακριβώς την πανδημία, αλλά έκανε κυριολεκτικά ό,τι μπορούσε για να την περιορίσει. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι σαφέστατα καλύτερη από την πλειοψηφία της δύσης, τα μέτρα είναι στοχευμένα και φαίνεται να δουλεύουν, ενώ αν λόγω της έκτακτης ανάγκης τα εμβόλια πάρουν έγκριση και προχωρήσει και η βελτίωσή τους για την αντιμετώπιση της Όμικρον, τότε η Κούβα θα αποκτήσει πολλά επιχειρήματα υπέρ της. Και ιατρικά και τουριστικά.
Cuba to upgrade homegrown COVID-19 vaccine to confront Omicron https://t.co/QSG0Rn2Q0i pic.twitter.com/2C6Gs1bmGo
— Reuters (@Reuters) December 1, 2021