Η πιο θανατηφόρα «έκρηξη» ‑ Δεν είναι αυτή που νομίζεις
Τον Αύγουστο του 1975 πέθαναν σχεδόν 200.000 στην Κίνα από ένα γεγονός
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/1/2022 | 19:29
Πιο γνωστό και από το «Γιοφύρι της Άρτας» είναι το φράγμα Banqiao στην Κίνα το όποιο όχι απλά έπεσε μετά από έναν τυφώνα αλλά προκάλεσε ντόμινο κατάρρευσης 62 φραγμάτων.
Τον Αύγουστο του 1975, ο τυφώνας Νίνα προκάλεσε αυξημένες πλημμύρες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχύληση του φράγματος Banqiao και άλλων 61 φραγμάτων που εξαπλώνονταν μέσω της Χενάν στην Κίνα.
Η κατάρρευση είχε ως αποτέλεσμα την τρίτη πιο θανατηφόρα πλημμύρα στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η περιοχή που επλήγη ήταν τεράστια και περιελάμβανε πληθυσμό 10,15 εκατομμυρίων κατοίκων σε 30 πόλεις. Συνολικά τρία εκατομμύρια στρέμματα, ή 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (4.600 τετραγωνικά μίλια) πλημμύρισαν από νερό. Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια σπίτια καταστράφηκαν. Αν και ο αριθμός των νεκρών δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ, υπολογίζεται ότι είναι κάπου μεταξύ 171.000 και 240.000.
Η αιτία της αποτυχίας του φράγματος δεν ήταν ο τυφώνας.
Σίγουρα ο τυφώνας δεν βοήθησε αλλά δεν ήταν και αυτός που κατέρρευσε τα φράγματα. Σύμφωνα με τους μελετητές, οι λόγοι που έπεσαν τα φράγματα ποικίλουν, από κακά κατασκευαστικά υλικά και κακό σχεδιασμό έως εκτεταμένες ζημιές στο οικοσύστημα, που οδήγησαν στην καταστροφή μιας δασικής περιοχής, καθιστώντας δυνατή την πλημμύρα.
Πώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί
Το κύριο ζήτημα ήταν πώς τα φράγματα κατασκευάστηκαν—με έμφαση στη συγκράτηση του νερού και χωρίς ανησυχία για πιθανές πλημμύρες. Το μεγάλο άλμα στην οικονομία της Κίνας οδήγησε σε εκτεταμένα έργα μηχανικής όπως φράγματα, αλλά με τέτοια ταχύτητα που η ασφάλεια και η ποιότητα τέθηκαν σε κίνδυνο. Αν τα φράγματα είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ορθότερα με καλύτερα πρότυπα, είναι πιθανό να είχαν κρατηθεί ακόμα και μετά το πέρασμα του τυφώνα Νίνα.