Τα 5 απαγορευμένα σνακ που τρως συνέχεια
Θα φανταζόσουν ένα σινεμά χωρίς ποπ κορν;
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2022 | 19:50
Νομίζω πως όλοι όταν θέλουμε να φάμε μια λιχουδιά το μυαλό ταξιδεύει στα ίδια βρώσιμα, πατατάκια, σοκολάτες και κρουασάν. Αν σας έλεγε κάποιος ότι από εδώ και στο εξής όλα αυτά απαγορεύονται τι θα του απαντούσατε; ότι είναι τρελός; Και εγώ το ίδιο.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι όντως μερικά από τα αγαπημένα μας γλυκίσματα δεν επιτρέπονται σε ορισμένες χώρες του κόσμου.
Αυγά Kinder
Η Ferraro είναι η ιταλική εταιρεία που κρύβεται πίσω από τα περιβόητα γλυκά «Kinder Surprise», που όμως είναι γνωστά ως «Αυγά Kinder». Τα αυθεντικά αυγά Kinder φτιάχτηκαν από κέλυφος σοκολάτας γάλακτος και κρέμας, ενώ στο εσωτερικό τους υπάρχει ένα πλαστικό δοχείο. Στο εσωτερικό του δοχείου υπάρχει ένα μικρό παιχνίδι, που συχνά διατίθεται σε πολλά κομμάτια που απαιτούν συναρμολόγηση.
Τα παιδιά λατρεύουν τον μοναδικό συνδυασμό σοκολάτας και παιχνιδιού. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων, Φαρμάκων και Καλλυντικών (FDA) στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εντυπωσιάστηκε με τα αυγά. Αν και επιτρεπόταν η εισαγωγή των Kinder Eggs στο Μεξικό και τον Καναδά, απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ. Γιατί; Επειδή είναι παράνομο η σοκολάτα να περιέχει ένα «μη θρεπτικό αντικείμενο», σε αυτήν την περίπτωση, ένα παιχνίδι. Οι κανόνες ορίζουν περαιτέρω ότι «η πώληση οποιασδήποτε σοκολάτας που έχει ενσωματωμένο παιχνίδι ή μπιχλιμπίδι» απαγορεύεται λόγω ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο πνιγμού.
Ωστόσο, στα μέσα του 2017, το «Kinder Joy» έγινε διαθέσιμο στις ΗΠΑ, καθώς το προϊόν συσκευάζει τη σοκολάτα και την «έκπληξη» ξεχωριστά.
Πατάτες τηγανιτές
Σχεδόν εν μια νυκτί απαγορεύτηκαν και οι τηγανιτές πατάτες. Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Bob Ney, από το Οχάιο που ήταν, εκείνη την εποχή, πρόεδρος της επιτροπής για τη διοίκηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, απαγόρευσε όχι μόνο ένα σνακ, αλλά και το ίδιο το όνομά του. Οι «γαλλικές» πατάτες «γαλλικές» δεν μπορούσαν να πωληθούν ή να καταναλωθούν στο εστιατόριο της Βουλής, αλλά οι πατάτες «Freedom» ήταν εντάξει.
Αυτό συνέβη, φυσικά, για συμβολικούς, πολιτικούς λόγους, καθώς η Γαλλία αρνήθηκε να υποστηρίξει έναν πόλεμο στο Ιράκ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και ο Ney θεώρησε ότι το να τρως «γαλλικές» πατάτες ήταν αντιαμερικανικό. Όσο γελοίο κι αν ακούγεται αυτό, είχε προηγούμενο. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τα γερμανικά ονόματα ήταν απαγορευμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του ξινολάχανου (που ξαναβαφτίστηκε «λάχανο της ελευθερίας») και της γερμανικής ιλαράς («ιλαρά της ελευθερίας».) Φυσικά, εκείνη την εποχή, η Γερμανία ήταν Αμερικανός εχθρός.
Τελικά μέχρι και τον Αύγουστο του 2016 οι «γαλλικές» πατάτες δεν επιτρέπονταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πίτσα
Η πίτσα είναι το πιο διαδεδομένο ιταλικό φαγητό στον κόσμο. Μάλιστα δεν υπάρχει καμία χώρα που να μην σερβίρει μια παραλλαγή της δημοφιλούς πίτσας Μαργαρίτα. Ωστόσο, για τους κατοίκους του San Vitaliano, μιας μικρής πόλης στην Ιταλία, η πίτσα είναι απλώς πρόβλημα. Το 2015, η μικροσκοπική πόλη πνιγόταν από την αιθαλομίχλη σε επίπεδα που παρατηρούνται συχνότερα στις μεγάλες πόλεις. Ο έκπληκτος ένοχος προσδιορίστηκε ότι ήταν οι ξυλόφουρνοι που χρησιμοποιούνται για να ψήνουν πίτσες.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα. Απαγορεύτηκε δια νόμου να χρησιμοποιούν τους φούρνους τους τα εστιατόρια της πόλης, εκτός εάν τους είχαν τοποθετήσει ειδικό φίλτρο. Οι παρασκευαστές πίτσας στο San Vitaliano ισχυρίζονταν ότι οι πίτες τους δεν φταίνε για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο Βεζούβιος, ένα σε μεγάλο βαθμό αδρανές (αλλά όχι σβησμένο) ηφαίστειο βρίσκεται λιγότερο από 20 μίλια από το San Vitaliano, επομένως είναι πιθανό να ήταν ο βασικός υπαίτιος.
Popcorn
Φαίνεται κάπως παράλογο το να απολαμβάνεις μια ταινία στο σινεμά χωρίς να απολαμβάνεις ταυτόχρονα και τα αγαπημένα σου βουτυρωμένα popcorn. Ωστόσο υπήρξε μια εποχή που το συγκεκριμένο σνακ απαγορευόταν από τις κινηματογραφικές αίθουσες.
Όταν άνοιξαν για πρώτη φορά οι κινηματογράφοι, πρόβαλαν βωβές ταινίες, οι οποίες απαιτούσαν υψηλότερο επίπεδο αλφαβητισμού και προσέλκυσαν πιο εκλεπτυσμένο κοινό που συχνά ντυνόταν και συμπεριφέρονταν σαν να πήγαιναν σε ένα παραδοσιακό θέατρο. Ακόμα και οι κινηματογραφικές αίθουσες έβγαζαν ένα vibe πολυτέλειας.
Όταν ξεκίνησαν να μιλούν στις ταινίες, άλλαξε ολόκληρη η κουλτούρα του κινηματογράφου. Οι ιδιοκτήτες συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να αποκομίσουν τεράστιο κέρδος πουλώντας το αγαπημένο σνακ.
Αναψυκτικά
Στα τέλη του 1800 έως τις αρχές του 1900 οι «Μπλε Νόμοι» ψηφίστηκαν σε πολλές πολιτείες στην Αμερική. Οι Μπλε Νόμοι είναι θρησκευτικής φύσης και περιορίζουν οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ευχάριστο ώστε να είναι «αμαρτωλό». Η πώληση οινοπνευματωδών ποτών τις Κυριακές ήταν σημαντική, αλλά μια άλλη ήταν η απαγόρευση των «πιπιλιστικών αναψυκτικών» το Σάββατο. Το γιατί δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά πιθανώς είχε να κάνει με τους νέους που συγκεντρώνονται σε καταστήματα αναψυκτικών.