Η ιστορία του σινεμά είναι πλούσια, λαμπερή, ενδιαφέρουσα και πάνω απ' όλα, συνεχίζει να γράφεται τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές. Τα 10 παρακάτω συναρπαστικά γεγονότα αφορούν είτε τις αγαπημένες σας ταινίες, είτε ιστορίες από τη βιομηχανία του σινεμά γενικότερα. Κάντε το ταξίδι και δε θα το μετανιώσετε...
Το πρώτο καζανάκι τραβήχτηκε σε ταινία το 1960
Η ταινία του Alfred Hitchcock, «Psycho», έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι είχε το πρώτο πλάνο στο εμπορικό αμερικανικό σινεμά από μια τουαλέτα που μόλις τραβήχτηκε το καζανάκι. Η Marion Crane (την οποία υποδυόταν η Janet Leigh» πετάει ένα χαρτί στην τουαλέτα και τραβά το καζανάκι, προετοιμάζοντας το κοινό για τη διάσημη σκηνή στο ντους.
Η διάσημη σκηνή στο «Pretty Woman» που δεν ήταν στο σενάριο
Μια από τις πιο διάσημες σκηνές στο «Pretty Woman», είναι όταν ο Edward προσφέρει στη Vivian ένα κολιέ μέσα σε ένα κουτί. Μόλις εκείνη πάει να το πάρει, εκείνος κλείνει το κουτί αστραπιαία, προκαλώντας το γέλιο της. Αυτό το κλείσιμο του κουτιού ήταν ένας αυτοσχεδιασμός του Richard Gere, με το γέλιο της Julia Roberts να είναι αυθόρμητο και αληθινό. Η όλη σκηνή άρεσε στον σκηνοθέτη και αποφασίστηκε να παραμείνει.
«Frankly my dear, I almost gave a damn»…
Η παραπάνω παράφραση έγινε λόγω της ιστορίας που ακολούθησε μια από τις πιο διάσημες ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην παραπάνω, πρόκειται για αυτοσχεδιασμό. Στο τέλος της ταινίας ο Rhett Butler λέει στη Scarlett, «Frankly my dear, I don’t give a damn». Αλλά η λογοκρισία της εποχής, ο λεγόμενος Ηays Code, απαγόρευε οτιδήποτε υβριστικό στις ταινίες. Ο παραγωγός της ταινίας πρότεινε 22 εναλλακτικές ατάκες, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε ποτέ να τις χρησιμοποιήσει.
Η πόλη που ξεκίνησε η κινηματογραφική βιομηχανία δεν ήταν το Λος Άντζελες
@nj.com
Το Λος Άντζελες προτιμήθηκε για την τότε ησυχία του αλλά κυρίως για το κλίμα του. Αλλά αργότερα. Αρχικά, η βιομηχανία ταινιών ξεκίνησε στην ανατολική ακτή, στην πολιτεία του New Jersey και συγκεκριμένα στις πόλεις Bayonne και Fort Lee. Εκεί έκαναν τα πρώτα τους βήματα πασίγνωστες εταιρείες, όπως η Paramount, η Fox και η Universal.
Η πρώτη ταινία που κρίθηκε ακατάλληλη
Τον Νοέμβριο του 1968, καθιερώθηκε για πρώτη φορά ένα είδος κατάταξης των ταινιών το οποίο είχε ως επίκεντρο την οικογένεια. Τότε ήταν που εμφανίστηκαν και επίσημα οι ταινίες που λάμβαναν το «X», δηλαδή ήταν ακατάλληλες για ανηλίκους. Η πρώτη ταινία που πήρε το «X» ήταν το «Greetings» του Brian De Palma τον Δεκέμβριο του 1968, με πρωταγωνιστή τον Robert DeNiro.
Η πιο ακριβή ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου
Και μιλάμε από την πλευρά του κόστους. Αυτή σύμφωνα με μια λίστα του 2020 ήταν το «Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides», που το 2011 κόστισε 378,5 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει. Μάλιστα αν λάβεις υπόψιν και τον πληθωρισμό, το 2020 θα κόστιζε 422 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, έφερε 1,1 δισεκατομμύρια σε έσοδα, οπότε χαλάλι…
Ο εν ζωή συγγραφέας με τις περισσότερες μεταφορές βιβλίων στη μεγάλη οθόνη
Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο, είναι 36. Μάλιστα 36. Το πρώτο ήταν το 1976, με το «Carrie» και ακολούθησαν αλλά 35. ΠΟ συγγραφέας δεν είναι άλλος από τον Stephen King, ο οποίος σε μια συνέντευξή του είχε πει πως η αγαπημένη του μεταφορά ήταν η ταινία του 1986 «Stand By Me», σε σκηνοθεσία του Rob Reiner.
Μόλις τρεις ταινίες έχουν κερδίσει όλα τα «Big Five» Όσκαρ
Στο «Big Five» των Όσκαρ, ανήκουν οι κατηγορίες, Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Μόνο 3 ταινίες στην ιστορία του θεσμού έχουν καταφέρει να κατακτήσουν και τα πέντε. Κι αυτές ήταν η ταινία του 1934 «It Happened One Night», η ταινία του 1975 «One Flew Over the Cuckoo’s Nest» και η ταινία του 1991 «Silence of the Lambs».
Η πρώτη ταινία με γuμνό γυρίστηκε το 1915
@wikipedia.org
Η ταινία του 1915 ονομαζόταν «Hypocrites». Εκεί γυρίστηκε το πρώτο πλάνο με μια ολόγuμνη γυναίκα, ενώ γυναίκα ήταν και η σκηνοθέτης της. Για να βρούμε πλάνο με τον πρώτο ολόγuμνο άνδρα θα πρέπει να ταξιδέψουμε 54 χρόνια μπροστά, όταν ο Ken Russel σκηνοθέτησε την ταινία «Women in Love» το 1969.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά. Ποια είναι δεύτερη;
Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, οι αναλυτές στο Πεκίνο έχουν ήδη αρχίσει να προβλέπουν ότι η Κίνα σύντομα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σαν κινηματογραφική αγορά. Η Κίνα πλέον δεν εξαρτάται από το Hollywood για τις ταινίες της. Το 2019 μόνο δυο από τις πιο εμπορικές ταινίες στην Κίνα ήταν χολιγουντιανές.
Πως μια διάσημη κωμική σειρά έβγαλε έναν αθώο άντρα από τη φυλακή
Η ωμή σκηνή της Νικόλ Κίντμαν που υποτάσσεται στον εραστή της και έχει προκαλέσει αντιδράσεις
Η ταινία που παραλίγο να τρελάνει τη Drew Barrymore: Δε μιλούσα σε κανέναν, οδηγούμουν στην παράνοια
Αυτός είναι ο λόγος που η Phoebe και ο Joey δεν έγιναν ποτέ ζευγάρι
Οι δύο νέες ελληνικές σειρές που πάνε Netflix ‑ Τη μία την ξέρουν ελάχιστοι
Οι 10 επικερδέστερες μουσικές περιοδείες του 2024
Πώς είχε αντιδράσει η Γεωργία Βασιλειάδου στην ατάκα ενός θεατή πως είναι άσχημη
Η πιο… χριστουγεννιάτικη ταινία για τα Χριστούγεννα
Kάποτε ήταν τα μεγαλύτερα ονόματα της ποπ: Πού είναι σήμερα;
Ποιος ήρωας από τα Φιλαράκια είσαι σύμφωνα με το ζώδιό σου
QUIZ Retro 26.12.2024