To Spotify είναι ίσως η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για μουσική. Φιλοξενεί επίσης και εκατοντάδες podcasts εκπομπές από διάσημους και λιγότερο διάσημους. Το 2020 πλήρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα του podcast «The Joe Rogan Experience» με σκοπό να κυριαρχήσει και σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο ο πρώην σταρ του «Newsradio» και κωμικός Joe Rogan, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που συχνά στις εκπομπές του εξετάζει τις «εξωτερικές» και συχνά τις πολιτικά συντηρητικές προοπτικές.
Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές επανέλαβε μη αποδεδειγμένα στοιχεία γύρω από την πανδημία της Covid-19, όπως το ότι οι νέοι θα πρέπει να αποφύγουν τον εμβολιασμό και προωθώντας τη χρήση ενός αντιπαρασιτικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ασθένειας από τον ιό, αν και το φάρμακο δεν έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει.
Μουσικοί και παραγωγοί podcasts όπως ο Neil Young, η Joni Mitchell και η India.Arie, απέσυραν το υλικό τους από την πλατφόρμα στις αρχές του 2022, όλοι ανέφεραν πως ο λόγος ήταν η υποστήριξη του Spotify στον Joe Rogan. Το Spotify δεν δείχνει καμία πρόθεση να διώξει μέχρι στιγμής τον Rogan. «Νομίζω ότι τα σημαντικό είναι ότι δεν αλλάζουμε την πολιτική μας βασισμένοι σε έναν δημιουργό, ούτε θα το αλλάξουμε για οποιονδήποτε μιντιακό κύκλο, ούτε για κανέναν άλλον» δήλωσε ο Daniel Ek, γενικός διευθυντής του Spotify. Και αυτό γεννάει ένα ερώτημα: Γιατί ποιον λόγο ο Joe Rogan είναι τόσο σημαντικός για την εταιρεία;
Το Spotify, αρχικά, πλήρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για το podcast. Και είχε λόγο. Αν και υπάρχουν στοιχεία ότι η δημοτικότητα του podcast έπεσε μετά την αποκλειστικότητα που αγόρασε το Spotify, η συμφωνία το βοήθησε να γίνει αυτό που είχε βάλει στόχο: τη μεγαλύτερη πλατφόρμα για podcast στον κόσμο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 2021 τα Apple podcasts.
Η πληρωμή για μουσικά δικαιώματα είναι αρκετά ακριβή. Μπορεί οι καλλιτέχνες να μην βλέπουν μεγάλα κέρδη τους λογαριασμούς τους (λέγεται πως χρειάζονται 315 αναπαραγωγές ενός τραγουδιού για να υπάρνξει κέρδος 1 δολαρίου), ωστόσο το Spotify πληρώνει μεγάλα ποσά για τα δικαιώματα, κάτι που μπορούν να διορθώσουν με μια διαφοροποίηση. «Κοιτάζουν και σε άλλους τομείς όπου τα κέρδη είναι πιο μοιρασμένα», δήλωσε ο καθηγητής μουσικής στο American University, John Simpson. «Και τα podcasts ήταν η επιλογή τους».
Πληροφορίες: grunge.com