E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΗΠΑ: Κατάσχεση ‑ ρεκόρ κλεμμένων bitcoin με αξία 3,6 δισ. δολαρίων

Η ιστορία πίσω από τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/2/2022 | 20:46

ΗΠΑ: Κατάσχεση ‑ ρεκόρ κλεμμένων bitcoin με αξία 3,6 δισ. δολαρίων

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ανέκτησαν περισσότερα από 94.000 bitcoin που είχαν κλαπεί το 2016 στην πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών Bitfinex και η αξία των οποίων εκτιμάται σήμερα σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό ρεκόρ για μια δικαστική κατάσχεση.

Ένα ζευγάρι, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι επιδίωξε να «ξεπλύνει» τα κλεμμένα bitcoin «μέσα σε έναν λαβύρινθο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων», συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένα δελτίο τύπου.

Πρόκειται για τον Ίλια Λιχτενστάιν, 34 ετών και τη σύζυγό του Χέδερ Μόργκαν, 31 ετών, οι οποίοι θα παρουσιαστούν ενώπιον ενός ομοσπονδιακού δικαστή αργότερα σήμερα.

«Αυτές οι συλλήψεις και αυτή η οικονομική κατάσχεση, η σημαντικότερη που έχει ποτέ γίνει από το υπουργείο, δείχνουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν καταφύγιο για τους εγκληματίες», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης Λίζα Μονακό, σε ένα δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Αύγουστο το 2016, ένας χάκερ εισέβαλε στα συστήματα της πλατφόρμας Bitfinex και πραγματοποίησε πάνω από 2000 μη επιτρεπόμενες συναλλαγές, αποσπώντας σχεδόν 120.000 bitcoin, η αξία των οποίων υπολογιζόταν εκείνη την εποχή σε 65 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τα ψηφιακά νομίσματα εντοπίστηκαν στη συνέχεια σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που είχε υπό τον έλεγχό του ο Ίλια Λιχτενστάιν, ο οποίος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συστήνεται ως ένας «επιχειρηματίας στην τεχνολογία και επενδυτής».

Τα επόμενα πέντε χρόνια, 25.000 από αυτά τα bitcoin αφαιρέθηκαν από αυτό το «πορτοφόλι» μέσω ενός «λαβυρίνθου συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα» και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την αγορά χρυσού ή NFT (non fungible tokens- μη ανταλλάξιμο διακριτικό).

Τα υπόλοιπα, που υπολογίζονται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι κάλεσαν τα θύματα της αρχικής κλοπής να το δηλώσουν για να τους επιστραφούν όσα έχασαν.

Η έρευνα συνεχίζεται, επισημαίνουν οι αρχές, χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον δράστη της αρχικής πειρατείας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική καραμπόλα στην Εγνατία ‑ Τι υποστηρίζει ο οδηγός της νταλίκας

Ελλάδα 22.04.2025
Συγκλονίζει το νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική καραμπόλα στην Εγνατία Οδό τη Μ. Τρίτη

Βαν λαμπάδιασε μέσα σε βενζινάδικο στη Λεωφόρο Μαραθώνος

Ελλάδα 22.04.2025
Βίντεο από το σημείο με το φλεγόμενο βαν

Μητσοτάκης στο Facebook: Πήγαμε καλύτερα από όσο υπολογίζαμε και ενισχύουμε τα εισοδήματα με 1,1 δισ. ευρώ

Οικονομία 22.04.2025
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, μετά την υπεραπόδοση της εθνικής οικονομίας

Οι επιφυλάξεις των επιστημόνων για τον γενωμικό έλεγχο 100.000 νεογνών στην Ελλάδα

Ελλάδα 22.04.2025
H Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Γενετικής και η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον γενωμικό έλεγχο 100.000 νεογνών και τη φερόμενη εκχώρηση των δεδομένων σε αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες

Πάπας: Το τελευταίο «ευχαριστώ» στον νοσηλευτή του και το ήσυχο απόγευμα πριν τον θάνατό του

Κόσμος 22.04.2025
Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, ο Πάπας έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Κόσμος 22.04.2025
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 269 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Pundaguitan

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο ακολούθησε τρελή πορεία και προσέκρουσε σε βιτρίνα καταστήματος

Ελλάδα 22.04.2025
Το όχημα αρχικά προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και στη συνέχεια έπεσε στη βιτρίνα του καταστήματος

Πέθανε ο Κώστας Δήμου

Αθλητικά Νέα 22.04.2025
Ο Δήμου υπήρξε πρωτοπόρος στον χώρο, με πλούσια διεθνή πορεία και τεράστια προσφορά εντός κι εκτός παρκέ

Μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα ‑ Έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους

Πολιτική 22.04.2025
Το μήνυμά του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα