Τι μπορούν να κάνουν πρακτικά οι ΗΠΑ κόντρα στον Πούτιν ως αντίποινα εισβολής στην Ουκρανία
Ποια είναι τα εργαλεία του Τζο Μπάιντεν έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση που προχωρήσει σε γενικευμένη εισβολή
Δημοσίευση 22/2/2022 | 11:50
Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει νέες κυρώσεις με σκοπό να "πνίξουν" το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας εάν η Μόσχα επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία, ανέφερε τη Δευτέρα το Reuters.
Επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές "με γνώση του ζητήματος", το Reuters ανέφερε πως η Ουάσινγκτον σχεδιάζει επίσης να βάλει στο στόχαστρο ορισμένα άτομα και εταιρείες της Ρωσίας δεσμεύοντας τα ξένα περιουσιακά τους στοιχεία και απαγορεύοντάς τους να χρησιμοποιούν δολάρια για τη διεξαγωγή διεθνών συναλλαγών.
"Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ετοιμάσει ένα αρχικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει το μπλοκάρισμα των ρωσικών τραπεζών στις συναλλαγές τους με τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα", ανέφερε το Reuters χωρίς να κατονομάζονται οι πηγές. Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν τη ρωσική οικονομία αποκλείοντάς την από τα παγκόσμια εμπορικά δίκτυα, καθώς οι περισσότερες διεθνείς συναλλαγές πραγματοποιούνται σε δολάρια ΗΠΑ.
"Δεδομένου ότι ένας σημαντικός αριθμός παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών είναι σε δολάρια ΗΠΑ, αυτή είναι μια κύρωση που μπορεί να "πονέσει", και χωρίς να είναι "θανατηφόρα" όπως το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων ατόμων στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Kay Georgi, δικηγόρος στην Washington και ειδικός στις διεθνείς συναλλαγές.
Με το πακέτο μέτρων να είναι σχεδόν οριστικοποιημένο, παραμένει άγνωστο ποιες τράπεζες θα στοχοποιηθούν.
Ωστόσο, ειδικοί που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων πιστεύουν ότι οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της Ρωσίας όπως η Sberbank, η Gazprombank και η VTB είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι, μαζί με πλούσιους ιδιώτες με δεσμούς με το Κρεμλίνο και άλλους Ρώσους μεγιστάνες ολιγάρχες.
"Ο στόχος των οικονομικών κυρώσεων είναι πραγματικά να έχουν βραχυπρόθεσμο αρχικό κόστος για τη Ρωσία, να προκαλέσουν φυγή κεφαλαίων, να προκαλέσουν πληθωρισμό, να αναγκάσουν τη ρωσική κεντρική τράπεζα να βρει προγράμματα διάσωσης για τις τράπεζές της", δήλωσε ο Peter Harrell, του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Παρόμοιες απειλές έχουν διατυπωθεί και από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχουν γίνει όμως ακόμη σαφείς.
Νωρίτερα την Κυριακή, σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιβάλει νέες κυρώσεις για να διασφαλίσει ότι η Μόσχα θα είναι "πρακτικά αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές" εάν εισβάλει στην Ουκρανία.
Από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Κρεμλίνο έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι τοποθέτησε περισσότερους από 100.000 στρατιώτες του στα σύνορα με την Ουκρανία με σκοπό να εξαπολύσει εισβολή. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί την κατηγορία, δηλώνοντας ότι διεξάγει ασκήσεις στην περιοχή ωστόσο η κρίση δείχνει να περνάει στην πιο έντονη φάση της, μετά την αναγνώριση των περιοχών των αυτονομιστών από τον πρόεδρο Πούτιν.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν ακολούθησε τηλεφώνημα ανάμεσα σε Μπάιντεν, Μακρόν και Σολτς, διάρκειας 30 λεπτών, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται τις επόμενες ώρες.
Οι ΗΠΑ δεν έκαναν λόγο για "εισβολή"
Αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε πάντως στο Reuters ότι η απόφαση του Πούτιν να στείλει στρατεύματα που ονόμασε ειρηνευτικά σε αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, δεν συνιστούν περαιτέρω εισβολή που θα ενεργοποιούσε ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Λευκός Οίκος αναμένει ανά πάσα στιγμή μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.
Ειδικότερα ανέφερε ότι η αποστολή στρατευμάτων στις αποσχισθείσες περιοχές δεν συνιστά απόκλιση από αυτά που ήδη έχει κάνει η Ρωσία, και αυτός είναι ο λόγος που δεν ενεργοποιούνται ευρύτερες κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν διπλωματικά με τη Ρωσία μέχρι να "ρολάρουν τα τανκς", ανέφερε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
"Ρωσικά στρατεύματα που κινούνται στο Ντονμπάς δεν αποτελούν ένα νέο βήμα από μόνα τους. Η Ρωσία έχει δυνάμεις στο Ντονμπάς εδώ και οκτώ χρόνια. Αυτή τη στιγμή αποφάσισαν να το κάνουν πιο φανερά και με πιο ανοιχτό τρόπο", δήλωσε.
Μετά το διάγγελμα Πούτιν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν τις αμερικανικές επενδύσεις σε αυτές τις αποσχισθείσες περιοχές ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πρόσθετα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα, Τρίτη ανάλογα με τις εξελίξεις. Τα μέτρα αυτά ωστόσο είναι ξεχωριστά από το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων που η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί να επιβάλει μαζί με τους συμμάχους της, εάν η Ρωσία εισβάλει "επίσημα" στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων, που θα είναι "αναλογικές", μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσε ακόμη η γαλλική προεδρία.
"Ο κατάλογος βρίσκεται υπό κατάρτιση, θα βάλουμε στο στόχαστρο έναν ορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων στο Ντονμπάς (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία) που συνδέονται άμεσα με τα ρωσικά συμφέροντα και θα προσαρμοστούμε στις εξελίξεις της επικαιρότητας", ανακοίνωσε το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας - Ειρηνικού, ότι συγκάλεσε "εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων", το οποίο θα συνεδριάσει "ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ". Στη διάσκεψη θα δώσει το "παρών" και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
"Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι", τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν "ομόφωνα".