Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε τις ρατσιστικές προκαταλήψεις των δυτικών μέσων ενημέρωσης
Τα περιστατικά δεν είναι καθόλου λίγα
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 2/3/2022 | 00:02
Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, γνωρίζαμε ότι θα είναι ίσως ο πόλεμος που θα καλυφθεί περισσότερο από κάθε άλλον στην ιστορία. Εκτός από τα παγκόσμια τηλεοπτικά συνεργεία, υπάρχει και μια εκτεταμένη μεταφορά εικόνων μέσω των social media.
Αυτό που δεν γνωρίζαμε (ή τουλάχιστον ελπίζαμε και θα θέλαμε να μη συμβεί) είναι το ότι θα υπάρχουν «ρατσιστικά» σχόλια «λευκής υπεροχής» από ανταποκριτές καναλιών της δύσης. Και επειδή δεν είναι ένα ή δυο, τις τελευταίες μέρες οι χρήστες του Twitter αντιδρούν έντονα σε κάθε περιστατικό διαχωρισμού του συγκεκριμένου πολέμου με άλλους του παρελθόντος, αλλά και των ανθρώπων οι οποίοι πλήττονται από αυτόν.
Ποιος θα περίμενε ότι το BBC, θα μετέδιδε λόγια όπως τα «Είναι πολύ συγκινητικό για εμένα γιατί βλέπω Ευρωπαίους με μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά να σκοτώνονται».
[Thread] The most racιst Ukraine coverage on TV News.
— Alan MacLeod (@AlanRMacLeod) February 27, 2022
1. The BBC - “It’s very emotional for me because I see European people with blue eyes and blonde hair being killed” - Ukraine’s Deputy Chief Prosecutor, David Sakvarelidze pic.twitter.com/m0LB0m00Wg
Στο ίδιο κλίμα και πολλά άλλα δίκτυα. Όπως το αμερικανικό NBC, του οποίου η ανταποκρίτρια είπε πως «Για να το πω ευθέως, αυτοί δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία, είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Είναι χριστιανοί, είναι λευκοί, είναι όμοιοι με εμάς».
She didn’t get the memo. “To put it bluntly, these are not refugees from Syria, these are refugees from Ukraine... They're Christian, they're white, they're very similar." pic.twitter.com/1Ch88mtx5K
— Arwa Ibrahim (@arwaib) February 27, 2022
Το CBS δεν πήγε πίσω. Ο Charlie D’ Agata, που αργότερα ζήτησε συγνώμη για τα λόγια του, είπε: «Με όλο τον σεβασμό, αυτό δεν είναι ένα μέρος όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, όπου η σύγκρουση μαίνεται για δεκαετίες. Αυτή είναι μια σχετικά πολιτισμένη, σχετικά ευρωπαϊκή – πρέπει να επιλέξω προσεκτικά αυτές τις λέξεις επίσης– πόλη, όπου δεν θα το περίμενες κάτι τέτοιο να συμβεί ή θα ήλπιζες ότι δεν θα συμβεί».
“This isn’t a place, with all due respect, like Iraq or Afghanistan…this is a relatively civilized &relatively European -I have to choose those words carefully-city”
— mahsa alimardani 🌒 مثلا (@maasalan) February 26, 2022
No respect and no words chosen carefully. Honest devalument of the non-European life. pic.twitter.com/6qHXp2SrX3
Η δημοσιογράφος του βρετανικού ITV, το είπε πιο ωμά και κοφτά. «Το αδιανόητο συνέβη. Δεν πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο έθνος του τρίτου κόσμου, εδώ είναι Ευρώπη».
'Now the unthinkable has happened to them, and this is not a developing, third world nation, this is Europe.' pic.twitter.com/BFYvql7iie
— black lives matter (@jrc1921) February 27, 2022
Ούτε στη Γαλλία δεν έλειψαν τα μαργαριτάρια. Στο καλωδιακό BFM TV, ακούστηκε το παρακάτω σχόλιο: «Δεν μιλάμε εδώ για Σύρους που θέλουν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζεται από τον Πούτιν, μιλάμε για Ευρωπαίους που φεύγουν με αυτοκίνητα που μοιάζουν με δικά μας για να σώσουν τις ζωές τους».
“We’re not talking here about Syrians fleeing the bombιng of the Syrian regime backed by Putin, we’re talking about Europeans leaving in cars that look like ours to save their lives.”
— Rayane Moussallem (@RioMoussallem) February 26, 2022
Just when you thought you’ve seen it all in this world. Beyond belief. pic.twitter.com/8COA7arGP5
Το ακόμα πιο παράξενο είναι ότι τα ίδια σχόλια ακούστηκαν στο Al Jazeera. Ο παρουσιαστής περιέγραψε τους Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο ως «ευκατάστατους ανθρώπους της μεσαίας τάξης» οι οποίοι δεν είναι «προφανώς πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική. Μοιάζουν με κάθε ευρωπαϊκή οικογένεια της οποίας θα μπορούσες να είσαι γείτονας».
Add Al Jazeera to the list... The Supremacy around the media coverage of this isn't even subtle. pic.twitter.com/ZuZtJ70K69
— TᕼE GᕼOᔕT Oᖴ ᗪᗩᑎ (@DocRobotnivik) February 27, 2022
Τα tweets εναντίον αυτής της ρητορικής μίσους και διαχωρισμού ήταν χιλιάδες. Κάποιοι ανέφεραν ότι και στη Γιουγκοσλαβία είχε γίνει το ίδιο, αλλά δεν υπήρξαν τα ίδια σχόλια. Αλλά ας μην μπούμε σε αυτό παιχνίδι. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση σε κάποιους πολέμους ο πόνος να νομιμοποιείται, ενώ σε κάποιους άλλους να είναι «αδιανόητος».
Ο πόλεμος είναι ίδιος παντού. Την ίδια δυστυχία προκαλεί. Σε όλες τις φυλές του κόσμου. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην τον διαχωρίζουμε με βάση το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία και την κοινωνική τάξη.