ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Οι ειδικοί του Anima μας περιγράφουν μια μέρα στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Καλλιθέα
Μια συνέντευξη μαζί τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, που είναι σήμερα 3 Μαρτίου
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 2/3/2022 | 13:47
Ήταν 23 Δεκεμβρίου του 2013, όταν η 68η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Είναι πολλά αυτά που σήμερα πρέπει να διαβάσεις και έχουν να κάνουν με την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας και πόσο επηρεάζει το οικοσύστημα και το περιβάλλον. Είναι πράγματα που δεν πρέπει πια να αγνοούμε. Είναι καιρός να σεβαστούμε περισσότερο τη φύση και τα ζώα, ακόμα και αν αυτά δεν είναι τα χαριτωμένα γατάκια και σκυλάκια!
Αυτό κάνει εδώ και 17 χρόνια το ANIMA και οι άνθρωποι του. Ο Συλλόγος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής με πρόεδρο της κ. Μαρία Γανωτή που έχει την έδρα του στην Καλλιθέα. Οι άνθρωποι την ΑNIMA περιθάλπουν περισσότερα από 6000 άγρια ζώα το χρόνο και κάνουν μια σπουδαία δουλειά και στο κομμάτι της ενημέρωσης.
Μια ματιά στο προσεγμένο feed τους στο instagram αρκεί για να βρεις πληροφορίες για όλα αυτά τα ζώα, για το τι να κάνεις αν βρεις κάποιο χτυπημένο ή ανήμπορο ζώο και πως μπορείς εσύ σαν μονάδα να στηρίξεις όλο αυτό το εκπληκτικό έργο. Με αφορμή τη σημερινή μέρα και επειδή και εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το έργο του Anima ζητήσαμε από την κ. Γανωτή να μας απαντήσει σε μερικά σημαντικά ερωτήματα.
Παγκόσμια Ημέρα Άγριας ζωής και με αφορμή αυτό θα θέλαμε να κάνετε μια ανασκόπηση στο σωματείο. Πώς ήρθε η ιδέα, πως έγινε η υλοποίηση της και αν είσαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα -σημαντική- πορεία σας;
Η ΑΝΙΜΑ ιδρύθηκε το 2005, από μια ομάδα ανθρώπων που αποχώρησε από το ΕΚΠΑΖ της Αίγινας.Ανάμεσά τους οι φροντιστές οι κτηνίατροι και άλλα στελέχη. Ξεκινήσαμε ως σωματείο γιατί αυτό διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουμε βελτιώσει πάρα πολύ την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στα άγρια ζώα που καλούμαστε να φροντίσουμε.
Έχουμε δικτυωθεί σε όλη τη χώρα με τους αρμόδιους φορείς, με κτηνιάτρους και με ομάδες εθελοντών και έχουμε επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Πλέον έχουμε μόνιμη και σταθερή συνεργασία με κτηνιάτρους και οι γνώσεις μας ως προς την περίθαλψη άγριων ζώων είναι σε πολύ καλό Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που λείπει είναι η κατάλληλη κτιριακή υποδομή κάτι το οποίο προσπαθούμε να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με την πολιτεία.
Πρέπει να καλέσει σε ένα κέντρο περίθαλψης. Η ΑΝΙΜΑ είναι διαθέσιμη 365 μέρες το χρόνο για να δώσουμε οδηγίες ανάλογα με το περιστατικό. Αυτό που βοηθάει πολύ είναι η αποστολή μιας φωτογραφίας ώστε να κερδίσουμε χρόνο.
Η ΑΝΙΜΑ δουλεύει πολύ με εθελοντές και στην Αττική που είναι οι εγκαταστάσεις της, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Όποιος ενδιαφέρεται να συνεισφέρει μπορεί να δηλώσει διαθεσιμότητα και θα αξιοποιηθεί πλήρως. Επίσης, μπορεί να συνεισφέρει με προσφορές σε είδος ή απευθείας οικονομική ενίσχυση με κατάθεση ενός ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς μας.
Πώς είναι μια καθημερινή μέρα εδώ;
Η καθημερινότητα καθορίζεται από την εποχή του χρόνου. Η πιο μεγάλη ένταση είναι τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, ξεκινώντας από τον Απρίλιο μέχρι και τέλος Ιουλίου. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή την περίοδο ο σταθμός κατακλύζεται από νεοσσούς και νεογνά που χρειάζονται συνεχώς τάισμα και φροντίδα.
Κάθε μέρα αλλάζονται και καθαρίζονται όλοι οι κλωβοί και τα κουτιά στα οποία παραμένουν τα νοσηλευόμενα ζώα και πλένονται σχολαστικά όλα τα σκεύη.Απαντώνται δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις, οργανώνονται οι εθελοντές της ημέρας που θα παραλάβουν τους καινούργιους ασθενείς από τα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια και οι άνθρωποι του Σταθμού υποδέχονται τους πολίτες από την Αττική που φέρνουν οι ίδιοι ένα ζώο.
Συντονίζονται οι ομάδες που θα φροντίσουν τα ζώα στους εξωτερικούς χώρους ή θα τα μεταφέρουν στο συνεργαζόμενο κτηνιατρείο. Παράλληλα χορηγούνται φάρμακα, τροφές και ότι άλλο χρειάζεται στους νοσηλευόμενους.
Πώς θα θέλατε να είναι η ΑΝΙΜΑ τα επόμενα πέντε χρόνια;
Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ελπίζουμε να έχουμε εγκατασταθεί σε ένα καινούργιο χώρο που θα παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την περίθαλψη των άγριων ζώων και την ενημέρωση των συμπολιτών μας για την ανάγκη διαφύλαξης της Ελληνικής φύσης.
Βρείτε το ANIMA στα παρακάτω links