Πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί την «Πέππα Το Γουρουνάκι» για να αντεπιτεθεί στις κυρώσεις
Με δικές τις κυρώσεις
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 14/3/2022 | 14:30
Η Ρωσία ψάχνει τρόπους να αντεπιτεθεί στις οικονομικές κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί από πολλές χώρες αλλά και πολυεθνικές εταιρείες. Και προς το παρόν φαίνεται να βρήκε έναν τρόπο, μέσα από το δημοφιλές βρετανικό καρτούν «Πέππα Το Γουρουνάκι» (Peppa The Pig).
Το γνωστό καρτούν με πρωταγωνιστές την Πέππα, την οικογένειά της και τους φίλους της, μπορεί πλέον να αντιγραφεί και να αναπαραχθεί από ρωσικές επιχειρήσεις, χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία τιμωρία για παραβίαση εμπορικού σήματος. Αυτό συνέβη χάρις σε μια απόφαση δικαστηρίου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του «Πέππα το Γουρουνάκι», Entertainment One, μήνυσε έναν Ρώσο επιχειρηματία, ο οποίος είχε δημιουργήσει δικές του εκδοχές των χαρακτήρων. Η εταιρεία, η οποία εξαγοράστηκε το 2019 από την Hasbro, απαιτούσε από τον Ivan Kozhevnikov να πληρώσει 40.000 χιλιάδες ρούβλια (δηλαδή περίπου 400 λίρες), ως αποζημίωση.
Αλλά ο δικαστής Andrei Slavinsky, αποφάσισε στο δικαστήριο του Κίροφ (βρίσκεται κάτι λιγότερο από 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα) να απορρίψει την υπόθεση αναφέροντας πως η απόφασή του επηρεάστηκε από τις «μη φιλικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και τις συνδεόμενες με αυτήν χώρες».
@Entertainment One
Αλλά ακόμα και αν η Entertainment One κέρδιζε την δίκη, η αποζημίωση θα μειωνόταν στις 230 λίρες, ως αποτέλεσμα της πτώσης του ρουβλιού ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται μερικούς μήνες μετά την δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας από την οποία κατάγεται η Πέππα, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε πει ότι είναι μεγάλος φαν. Μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά, είχε επισκεφθεί το πάρκο «Peppa Pig World» και με μια δήλωση που είχε γίνει viral στα βρετανικά ΜΜΕ, είπε πως το «αισθάνεται σαν δικό του μέρος».
Στο μέλλον ενδέχεται να αυξηθούν οι παραβιάσεις εμπορικών σημάτων, αφού η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως επικυρωμένες εφευρέσεις και σχέδια από εχθρικές χώρες θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται χωρίς καμία άδεια ή αποζημίωση.
Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή της εισβολής δεκάδες εταιρείες έχουν κόψει κάθε επαφή με τη Ρωσία, όπως οι Apple, Ikea, Disney, McDonald’s, Coca-Cola, Starbucks, Chanel, Hèrmes, L’Oréal, Adidas, Levi’s, Heineken, and Burger King.