Σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας: Tα ρομπότ νέας γενιάς που μας φοβίζουν
Μέσα στο τρομακτικό μέλλον των ρομπότ που μπορούν να χειραγωγούν τα συναισθήματά μας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/3/2022 | 00:11
Καθώς οι άνθρωποι εργάζονται για να γίνουν κάπως σαν ρομπότ αυτές τις εποχές, τα ρομπότ απασχολούνται με το να γίνονται πιο ανθρώπινα.
Με τις πρόσφατες εξελίξεις, τα ρομπότ αρχίζουν να μας καταλαβαίνουν περισσότερο..
Συναισθηματική αλληλεπίδραση
Ιάπωνες ερευνητές από το RIKEN Guardian Robot Project δημιούργησαν τον Nikola, ένα Android παιδί ικανό να μεταφέρει έξι βασικά συναισθήματα - θυμό, αηδία, φόβο, ευτυχία, λύπη και έκπληξη. Τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Frontiers in Psychology κατέδειξαν τη δυνατότητα του ρομπότ να απεικονίζει ανθρώπινες συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου, μια εξέλιξη για τα android. Το πρόσωπο του αγοριού bot έχει 29 συσκευές (πνευματικούς ενεργοποιητές) που ελέγχουν την τεχνητή κίνηση των μυών μέσω της πίεσης του αέρα, επιτρέποντάς του να κινείται όπως οι πραγματικοί μύες σε ανθρώπινο πρόσωπο. Ένα άλλο σετ ενεργοποιητών ελέγχει το κεφάλι και τα μάτια. Ο Nikola διδάχτηκε να μιμείται τις εκφράσεις του προσώπου όπως το να ρίχνει το σαγόνι του όταν εκπλήσσεται, να σηκώνει το ένα φρύδι ή να ζαρώσει τη μύτη του με αηδία, και τις εκφράζει φαινομενικά κατόπιν εντολής.
Photo by Pavel Danilyuk from Pexels
Μεταμόρφωση
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μπαθ της Αγγλίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science Advances, έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ρομπότ που αλλάζουν σχήμα. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να τυλίξουν μια λαστιχένια μπάλα σε νανορομπότ προγραμματισμένα να συνεργάζονται για να αλλάξουν το σχήμα της από σφαίρα σε αστέρι.
«Αυτή η μελέτη είναι μια σημαντική απόδειξη της ιδέας και έχει πολλές χρήσιμες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η μελλοντική τεχνολογία θα μπορούσε να παράγει μαλακά ρομπότ που είναι πολύ πιο στιβαρά και καλύτερα στο να μαζεύουν και να χειρίζονται ευαίσθητα υλικά», είπε ένας ερευνητής.
Photo by Pavel Danilyuk from Pexels
Μετάδοση συναισθημάτων
Σας αγχώνουν οι ειδήσεις; Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία επινόησαν ένα ρομπότ για να διαβάζει μηνύματα κειμένου με περισσότερο συναίσθημα κάτι που προκαλούσε λιγότερο στρες στους ακροατές, σύμφωνα με το ScienceDaily.com. Οι ερευνητές εξέτασαν 94 άτομα στέλνοντας απογοητευτικά μηνύματα όπως: «Συγγνώμη, άργησα. Το ραντεβού μου ξέφυγε από το μυαλό. Μπορείς να περιμένεις άλλη μια ώρα;» και διαπίστωσε ότι to ρομπότ που ονομάζεται OMOY ήταν σε θέση να περιορίσει τις αρνητικές απαντήσεις μεταδίδοντας αυτά τα μηνύματα κειμένου με πιο ανθρώπινο τρόπο, έχοντας δηλαδή διαφορετικό ηχόχρωμα ή τόνο φωνής. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ρομπότ βοήθησε ορισμένους χρήστες να ηρεμήσουν.