Πως εξελίχθηκαν οι χώρες της Σοβιετικής Ένωσης
Πως είναι σήμερα οι χώρες που αποτελούσαν την ΕΣΣΔ
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 17/3/2022 | 00:11
25 Δεκεμβρίου 1991, μια ημερομηνία που άλλαξε ο κόσμος όπως τον ξέραμε μέχρι τότε. Η Σοβιετική Ένωση που ήταν ουσιαστικά η ένωση 15 δημοκρατιών, έπαψε να υπάρχει ως οντότητα και διασπάστηκε σε μικρότερα κράτη. Μια τεράστια χώρα με έκταση 22 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπου οι πολίτες της μιλούσαν επίσημα τα ρώσικα, αλλά ανεπίσημα ομιλούνταν 200 διαφορετικές γλώσσες.
Το οριστικό τέλος ήρθε όταν Πρόεδρος ήταν ο Μιχαήλ Γκορπατσόφ, ο οποίος επέτρεψε μεταρρυθμίσεις που έδωσαν περισσότερες ελευθερίες στο λαό και το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν αναμενόμενο.
Η επόμενη ημέρα δημιούργησε 15 νέα κράτη. Ουσιαστικά διάδοχος της ΕΣΣΔ στη συνείδηση του κόσμου ήταν η Ρωσία, ενώ τα κράτη που δημιουργήθηκαν ήταν τα εξής: Ουκρανία, Καζακστάν, Μολδαβία, Λευκορωσία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία.
Δείτε πως εξελίχθηκαν αυτές οι χώρες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Ουκρανία
Ήταν η χώρα όπου για χρόνια ήταν το ψωμί της ΕΣΣΔ, αφού οι τεράστιες εκτάσεις με σιτηρά κάλυπταν τις διατροφικές ανάγκες της ένωσης. Το 1994 ήταν η πρώτη χώρα που πέρασε στο καπιταλιστικό σύστημα και έκανε ελεύθερες εκλογές.
Από τότε η Ουκρανία έχει περάσει από 40 κύματα. Πορτοκαλί επανάσταση, νοθεία σε εκλογές, δηλητηριάσεις πολιτικών, η Κριμαία που αποσχίστηκε και τώρα πόλεμος.
Μολδαβία
Μετά την ανεξαρτησία της αμφιταλαντεύεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Παραμένει η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης.
Λευκορωσία
Ακολούθησε το μοντέλο της ΕΣΣΔ, με μυστικές υπηρεσίες τύπου KGB, νοθευμένες εκλογές, εξαφανίσεις πολιτικών και συλλήψεις και φυλακίσεις με δίκες παρωδία. Ο μοναδικός μετασοβιετικός πρόεδρος της χώρας, είναι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Καζακστάν
Η χώρα που η οικονομία της εκτινάχθηκε λόγω αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η χώρα διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με την Ευρωπαική Ένωση όσο και με τη Ρωσία. Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ έμεινε στην εξουσία για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ οι διαδηλώσεις που έγιναν για δημοκρατία πνίγηκαν στο αίμα(φυσικά με την βοήθεια του στενού του φίλου Πούτιν).
Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία
Οι χώρες που δεν θέλουν να θυμούνται τίποτα από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατευθείαν εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ακολουθούν φιλοευρωπαική πολιτική και προσπαθούν να αναπτύξουν τις οικονομίες τους, κάνοντας μικρά αλλά σταθερά βήματα.
Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν
Το Κιργιστάν μετά τη διάλυση της Ένωσης, ακολούθησε το δρόμο της δημοκρατίας και των ελεύθερων εκλογών, αλλά πολύ γρήγορα επέστρεψε στα απολυταρχικά καθεστώτα.
Το Τατζικιστάν είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση όπου κομμουνιστές και μουσουλμάνοι συνυπάρχουν. Ο ηγέτης της με τη βοήθεια της Ρωσίας έχει καταπνίξει κάθε είδος αντιπολίτευσης. Εξαρτάται οικονομικά από τη Ρωσία.
Στο Ουζμπεκιστάν, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Καρίμοφ κέρδισε τις πρώτες προεδρικές εκλογές της χώρας και κυβέρνησε την πολυπληθέστερη χώρα της Κεντρικής Ασίας για ένα τέταρτο του αιώνα μέχρι τον θάνατό του το 2016. Ο διάδοχός του επίσης δεν είναι υπέρμαχος της δημοκρατίας.
Αζερμπαιτζάν
Πρόκειται από τις πλούσιες χώρες αφού έχει τεράστια αποθέματα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Συνδιαλέγεται οικονομικά με τη Δύση ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία.
Αρμενία και Γεωργία θυμίζουν την περίπτωση της Ουκρανίας, αφού έπεσαν θύματα της Ρωσικής πολιτικής που θέλουν να επεμβαίνουν στα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ.
Στην Αρμενία είχαν πολεμικές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Γεωργία στην Οσετία και την Αμπχαζία. Η Γεωργία έχει υπογράψει ένωση με την Ευρωπαική Ένωση το 2014.