E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι πίνακες που όποιος τους βρει θα πάρει 10 εκατομμύρια δολάρια

Η μεγαλύτερη ληστεία στην αμερικάνική ιστορία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 18/3/2022 | 00:59

Οι πίνακες που όποιος τους βρει θα πάρει 10 εκατομμύρια δολάρια
@wikipedia.org

Ήταν 18 Μαρτίου του 1990. Ένα αυτοκίνητο σταμάτησε έξω από το Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ στη Βοστώνη. Λίγη ώρα αργότερα, δυο άντρες με αστυνομικοί στολή κατευθύνθηκαν προς την είσοδο του μουσείου. Είπαν στον φύλακα πως δέχτηκαν μια κλήση για θόρυβο και έπρεπε να την ερευνήσουν. Ο φύλακας τους άφησε να μπουν και μόλις τον είδαν, του είπαν πως τον συλλαμβάνουν. Το ίδιο έκαναν και με τον δεύτερο φύλακα. Τους οδήγησαν στο υπόγειο όπου τους αποκάλυψαν πως είναι όμηροι και πως θα ληστέψουν το μουσείο.

13 πίνακες από τη συλλογή του μουσείου έκαναν φτερά. Μεταξύ τους βρίσκονταν πίνακες του Βερμέερ, του Ρέμπραντ, του Μανέ και του Ντεγκά. Οι δυο ληστές έφυγαν και η αστυνομία έφτασε στο μουσείο το επόμενο πρωί. Σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, οι ληστές κατάφεραν να αφαιρέσουν έργα αξίας 500 εκατομμύριων δολαρίων. Και μέχρι σήμερα, κανένα από τα κλοπιμαία δεν έχει βρεθεί.

Οι αρχές κατάλαβαν πως οι ληστές δεν ήξεραν και πολλά από τέχνη, αφού ο ακριβότερος πίνακας του Τιτσιάνο, δεν εκλάπη. Σαν ληστές όμως είχαν μάλλον εμπειρία, έχοντας μόλις κάνει μια ανεξιχνίαστη ληστεία. Τα στοιχεία οδηγούσαν σε κλέφτες που σχετίζονταν με τη μαφία της Βοστόνης και της Φιλαδέλφεια, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν πολλά και οι περισσότεροι από αυτούς δεν βρίσκονται στη ζωή.

Το μουσείο προσφέρει μέχρι και σήμερα αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον οδηγήσει την έρευνα στους πίνακες. Όπως παραδέχθηκε άλλωστε το FBI, η έρευνα τώρα επικεντρώνεται στον εντοπισμό των κλεμμένων έργων τέχνης και όχι σε συλλήψεις.

Οι ύποπτοι ήταν πολλοί. Αρχικά θεωρήθηκε πως η ληστεία οργανώθηκε από τον μαφιόζο Bobby Donati, ώστε να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του αφεντικού του από τη φυλακή. Μια συμμορία επίσης μπήκε στο στόχαστρο αλλά ακόμα και μέσα από τη φυλακή, τα μέλη της αρνούνταν κάθε ανάμειξη. Ακόμα και ένας μικροαπατεώνας πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που κατονόμασε ένας μάρτυρας, πέρασε το τεστ αλήθειας.

Το 1994, το μουσείο έλαβε ένα γράμμα ώστε να διαπραγματευτεί την επιστροφή των κλεμμένων έργων τέχνης για 2,6 εκατομμύρια δολάρια. Το μουσείο έδειξε ενδιαφέρον, αλλά το ίδιο έκανε και το FBI. Ένα δεύτερο γράμμα εξηγούσε πως λόγω της τεράστιας έρευνας, φοβήθηκαν για την ασφάλεια τους και πως θέλουν χρόνο να σκεφτούν τις επιλογές τους. Ήταν και η τελευταία επικοινωνία που είχαν.

30 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη ληστεία στην αμερικανική ιστορία, παραμένει ανεξιχνίαστη και οι δράστες μπορεί να μη βρεθούν ποτέ. Οι πίνακες είναι πλέον το αντικείμενο της έρευνας και ανεύρεση τους συνοδεύεται από τη μεγαλύτερη αμοιβή που έχει προσφερθεί ποτέ από ιδιωτικό οργανισμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή