Πάτρα: Τι είναι η κεταμίνη, το φάρμακο που βρέθηκε στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας
Τρεις εβδομάδες πάλευαν να «δέσουν» το έγκλημα με την κεταμίνη
Δημοσίευση 30/3/2022 | 21:11

Κεταμίνη ανιχνεύθηκε σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό της πρωτότοκης κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη- Πότε μπορεί η ουσία να γίνει επικινδυνη - Οι γιατροί την χρησιμοποιούν για να προκαλέσουν γενική αναισθησία
Η κεταμίνη (σ.σ. η ουσία που ανιχνεύθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της μικρής Τζωρτζίνας στην Πάτρα) είναι φάρμακο που οι γιατροί χρησιμοποιούν ως αναισθητικό για να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης. Τα αποτελέσματά της περιλαμβάνουν καταστολή και μειωμένη αίσθηση πόνου.
Σύμφωνα με αναισθησιολογους, η κεταμινη είναι διαθέσιμη στα νοσοκομειακά φαρμακεία σε αμπούλες των 100 milligram. Χρησιμοποιείται ως αναισθητικό σε πολύ ειδικες χειρουργικές επεμβάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για ανηλίκους ασθενείς.
Χορηγείται ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια σε δοσολογία που εξαρτάται από το βάρος του ασθενή. Πχ όταν πρόκειται για παιδί χορηγούνται 2 milligram ανά κιλό του βάρους του. Αν υποτεθεί ότι η Τζωρτζίνα είχε βάρος 22 κιλά, θα της χορηγούνταν 44 milligram, λιγότερη από τη μισή αμπούλα.
Σε μεγάλη δοσολογία προκαλεί ταχυκαρδία αλλά και αναπνευστική καταστολή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε υποξαιμία και βραδυκαρδια.
Το φάρμακο είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και άλλους αντίστοιχους φορείς για χρήση ως γενικό αναισθητικό. Ωστόσο, οι γιατροί μερικές φορές το συνταγογραφούν για «εκτός ετικέτας» (off label ) χρήσεις, όπως η κατάθλιψη. Εκτός ετικέτας σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε τα φάρμακα για τη θεραπεία παθήσεων που δεν έχουν εγκρίνει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κεταμίνη για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές της. Η κεταμίνη μπορεί να καταπραΰνει, να αναστατώσει και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, και εξαιτίας αυτού, μερικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν ως φάρμακο κατά του βιασμού.
Ενώ η κεταμίνη είναι ασφαλής για χρήση στην ελεγχόμενη ιατρική πρακτική, γίνεται επικίνδυνη εάν κάποιος την πάρει για ψυχαγωγική χρήση. Η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις παρόμοια με άλλα φάρμακα όπως το LSD και το PCP ή η αγγελόσκονη. Οι ψευδαισθήσεις είναι παραμορφωμένες αντιλήψεις για ήχους και εικόνες.
Εξετάζουν τρία ενδεχόμενα για το πώς χορηγήθηκε το ισχυρό υπνωτικό
Λεπτό προς λεπτό το χρονικό του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, ξεδιπλώνεται μέσα απο το πόρισμα των Εργαστηρίων Τοξικολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η κεταμίνη ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας πριν απο τρεις εβδομάδες. Οι επιστήμονες προσπαθούσαν με συνεχείς επαληθεύσεις να προσδιορίσουν την ποσότητα προκειμένου να ξεκλειδώσουν το μηχανισμό θανάτου του μικρού κοριτσιού.
Έτσι, στο Εργαστήριο Αθηνών ανιχνεύτηκε η ουσία και στο Εργαστήριο Τοξικολογιας της Θεσσαλονίκης έγινε η ποσοτική εκτίμηση. Μια σειρά από επαληθεύσεις οι οποίες έδωσαν ένα αποτέλεσμα με απόλυτη βεβαιότητα. Στην ποσοτική κλίμακα των εργαστηρίων σε ό,τι έχει να κάνει με τη χορήγηση που έχει τρία στάδια. Υπάρχει η θεραπευτική δόση, η τοξική και η θανατηφόρα. Σε αυτή την περίπτωση, η δόση που δέχθηκε το κοριτσάκι υπάγεται στην κλίμακα θανατηφόρα καθώς οφείλεται 100% για το θάνατο της.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που χορηγήθηκε, τρία είναι μέχρι στιγμής τα ενδεχόμενα χωρίς οι ειδικοί να εχουν καταλήξει με βεβαιότητα. Είτε ενδοφλέβια, είτε μέσω της ρινικής οδού - δηλαδή εισπνεόμενα - είτε ενδομυικά.
Όσο για το μηχανισμό θανάτου τα βήματα είναι τρία: Σε πρώτη φάση σταματά η αναπνοή, σε δεύτερη προκαλείται ανακοπή και τέλος επέρχεται ο θάνατος.