Δεν πρόκειται να ακούσετε για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες. Αλλά το αντικείμενο που έπεσε στη Γη το 2014 είναι όντως πολύ παράξενο. Γιατί δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ στον πλανήτη μας, αλλά ούτε και στο ηλιακό μας σύστημα.
Το αντικείμενο αυτό είναι ένας πολύ μικρός μετεωρίτης, με διάμετρο μόλις 45 εκατοστά. Ήταν λίγο μετά την αλλαγή της χρονιάς και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου του 2014, όταν «αποφάσισε» να μπει στην ατμόσφαιρα τη Γης και να καταλήξει στα ανοιχτά της Παπούα - Νέα Γουινέα. Αλλά γιατί ένας τόσο μικρός μετεωρίτης να προκαλεί τόσο ενδιαφέρον και να θεωρείται παράξενος;
Για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Είναι το πρώτο αντικείμενο που έχει φτάσει στη Γη, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του έξω από το σύστημα των πλανητών μας. Είναι δηλαδή το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που μας επισκέπτεται εξ όσων γνωρίζουμε. Όταν έπεσε στη Γη, ταξίδευε με 210.000 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα που είναι αδύνατον να αναπτύχθηκε μέσα στα όρια του ηλιακού μας συστήματος και αμέσως οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι προέρχεται από πολύ πιο μακριά.
Πέρασαν 8 χρόνια για να έρθει και η επιβεβαίωση από την Αμερικανική Διοίκηση του Διαστήματος (USSC), με την πληροφορία να είναι αρχικά άκρως απόρρητη και εμπιστευτική, ώστε να έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε δημοσίευση πάνω στο θέμα μέχρι τώρα.
Δυο επιστήμονες από το Χάρβαρντ, είχαν παρατηρήσει προσεκτικά τον μετεωρίτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κατά 99%, προέρχεται από «κάποιο πολύ μακρινό ηλιακό σύστημα στην καρδιά του Γαλαξία Milky Way.
Αλλά η εργασία τους δεν εγκρίθηκε ποτέ. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία τους μπορεί να ήταν ακριβή, αλλά η κυβέρνηση είχε άλλη γνώμη, μην επιτρέποντας τη δημοσίευση της μελέτης. Πλέον όμως επιβεβαιώνεται. Γιατί ύστερα από μελέτες 8 ετών, έφτασαν στο συμπέρασμα πως τα στοιχεία των δυο επιστημόνων του Χάρβαρντ είναι ακριβέστατα και μιλάμε όντως για ένα αντικείμενο που ήρθε από άλλον γαλαξία.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ανακάλυψη του συγκεκριμένου μετεωρίτη έγινε τρία χρόνια πριν την παρατήρηση του Ουμουαμούα, ενός μακρόστενου αντικειμένου που βρίσκεται κοντά και έχει έρθει από άλλον γαλαξία επίσης. Ο μετεωρίτης λοιπόν είναι ο πρώτος που έπεσε στη Γη και βάσει χρόνου.
Ο Αμίρ Σιρά, ένας από τους δυο συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε στο Vice ότι αποφάσισε να δημοσιεύσει την έρευνα παρόλο που πέρασαν 8 χρόνια με έναν σκοπό: να διευκολύνει του επιστήμονες να βρουν στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού τα συντρίμμια του μετεωρίτη. Ο μετεωρίτης είχε υποστεί ανάφλεξη όταν εισέβαλλε στην ατμόσφαιρα της Γης, οπότε κατά την σύγκρουση ήδη δεν ήταν ατόφιος. Αλλά είναι πολύ πιθανόν κάποια κομμάτια του να είναι ακόμα εκεί.
Θα ήταν ίσως πιο εύκολο να βρεις μια άσπρη πέτρα μέσα στη χιονισμένη κορυφή του Ολύμπου, αλλά το ενδιαφέρον για την ανεύρεση του είναι τεράστιο και ήδη επιστήμονες με διάφορες ειδικότητες συνεργάζονται για την επίτευξη της αποστολής.
Κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να ανακαλύψουμε αν τα μελετήσουμε. Γιατί κανείς μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχει πιάσει, αλλά ούτε έχει δει από κοντά ένα διαστρικό αντικείμενο. Και μέσα στο ηλιακό μας σύστημα είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ανακαλύψουμε κάτι σε αυτό.