Γιατί η Ευρώπη αγοράζει μανιωδώς τυρί για μπέργκερ από τις ΗΠΑ
Τι συμβαίνει στα τυριά της Ευρώπης
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 14/4/2022 | 00:51
Περίεργοι καιροί στην παγκόσμια οικονομία, αφού ο πόλεμος φαίνεται πως έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις σε τομείς που αρχικά φαινόταν ότι δεν θα επηρεαστούν. Η Ευρώπη από τον Φεβρουάριο έχει εισάγει 300 τόνους τυριού από τις ΗΠΑ, αφού οι ελλείψεις σε γάλα σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών σε παραδοσιακά τυριά της Ευρώπης, όπως το γκούντα, η μοτσαρέλα και το μπρι έχουν κάνει ασύμφορη τη χρησιμοποίηση τους κυρίως από τον κλάδο της εστίασης.
Χώρες όπως η Ολλανδία που ήταν από τις χώρες που δέσποζαν στη παραγωγή τυριού, έγιναν από τους πιο καλούς πελάτες των παραγωγών στις ΗΠΑ, αφού αγόρασαν τεράστιες ποσότητες του φθηνού και επεξεργασμένου τυριού.
Η αύξηση των πωλήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οφείλεται στη φθηνή τιμή του αμερικανικού τυριού. Την ίδια στιγμή, η τιμή του γάλακτος και του τυριού έχει γίνει σημαντικά ακριβότερη στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει η Mary Keough Ledman, αναλύτρια στην Rabobank.
Η εκτίναξη των σιτηρών που χρησιμοποιούνταν για ζωοτροφές, η σημαντική μείωση παραγωγής γάλακτος και η απώλεια δύο μεγάλων πελατών όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, ώθησε τους παραγωγούς τυριών στην Ευρώπη στην αύξηση των τιμών και στη μείωση της παραγωγής.
Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ είναι 3 φορές πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης χρονιάς και η τάση φαίνεται πως θα παραμείνει αυξητική για πολύ καιρό.