Ο αποκεφαλισμός της 17χρονης που απλά ήθελε να ξεφύγει από την ενδοικογενειακή βία
Η σοκαριστική ιστορία στοιχειώνει μια ολόκληρη χώρα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 15/4/2022 | 00:45
Παγκόσμια κατακραυγή για την είδηση που ήρθε από το Ιράν, καθώς οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δολοφόνων που σκότωσαν μια 17χρονη, την αποκεφάλισαν και πέταξαν το πτώμα της ελπίζοντας ότι θα φαγωθεί από κάποιο άγριο ζώο.
Η Mona Heydari, 17 ετών, γνώρισε την άσχημη πλευρά της ζωής από μικρή, αφού αναγκάστηκε να παντρευτεί παρά τη θέλησή της, τον ξάδελφό της στην ηλικία των 12 ετών. Στο Ιράν ο γάμος επιτρέπεται από την ηλικία των 13 ετών, μάλιστα το θύμα είχε και ένα παιδί 3 ετών.
#monaheydari j’espère qu’il existe un paradis pour elle et un enfer@pour son bourreau… pic.twitter.com/58XHK6IH6a
— arno klarsfeld (@arnoklarsfeld) February 13, 2022
Η Mona δεχόταν καθημερινά κακοποιητικές συμπεριφορές από τον σύζυγό της, και όσες φορές εξέφρασε την επιθυμία για διαζύγιο, η οικογένεια της την ανάγκαζε να γυρίσει πίσω.
Κατάφερε να ξεφύγει και να φυγαδευτεί στην Τουρκία, με τη βοήθεια των συγγενών της, αλλά ο πατέρας της έδωσε τη τοποθεσία που βρισκόταν στον βίαιο σύζυγό της και το άγριο έγκλημα ήταν το αποτέλεσμα.
Beheading of #MonaHeydari is not a single incident. Her death by her cousin who paraded with a big smile as he was holding her head was a result of laws that do not punish violence against women & an ideology that considers women the property of her father & husband.#LetUsTalk pic.twitter.com/Pi9dDcwRlV
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) February 10, 2022
Την απήγαγε, τη βασάνισε και στο τέλος την αποκεφάλισε περπατώντας στο χωριό κρατώντας το κεφάλι σαν τρόπαιο, μέχρι που η αστυνομία τον συνέλαβε.
Κυνικά στην απολογία του είπε ότι το έκανε για να αποκαταστήσει την τιμή της οικογένειας.
Στο Ιράν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όταν χρειάζεται να καταγγείλουν κάποια περιστατικά βίας μέσα στην οικογένεια, αφού πολλές φορές οι αστυνομικοί δεν εφαρμόζουν τον νόμο για να καλύψουν κάποιον από το κοντινό τους περιβάλλον.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η εφημαρίδα Sharq το 2019, κατά μέσο όρο έγιναν 375 με 450 δολοφονίες γυναικών για λόγους «τιμής», τα τελευταία δύο χρόνια.