5 επαγγέλματα που ίσως να μην ξέρεις αλλά θα πρέπει να σκεφτείς για το μέλλον
Τι νέες δουλείες μπορείς να κάνεις τις επόμενες δεκαετίες
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2022 | 00:02
Πλέον σχεδόν τα πάντα γίνονται από το ίντερνετ. Έτσι οι ανάγκες για νέα είδη εργαζόμενων αλλάζουν, όπως και οι απαιτούμενες δεξιότητες τους.
Η ψηφιακή αλλαγή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η πανδημία έφεραν στο προσκήνιο νέες συνθήκες εργασίας που θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στον επαγγελματικό τομέα τα χρόνια που έρχονται.
Τα 5 παρακάτω επαγγέλματα μπορεί ακόμα να μην τα ξέρετε, αλλά σίγουρα θα τα μάθετε στο μέλλον. Και γιατί να μην είναι και το δικό σας.
Influencer – δημιουργός περιεχομένου στο TikTok
@smallbiztrends.com
Είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κοινωνικές πλατφόρμες στον κόσμο, οπότε η αγορά είναι ανοιχτή και είναι έτοιμη να προσελκύει όλο και περισσότερο κοινό. Με 20 χιλιάδες ακόλουθους και πάνω θεωρείσαι «καλός δημιουργός TikTok», όπως ο Phil Greenwald, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της HiWave.
Οι κορυφαίοι TikTokers βγάζουν τεράστια ποσά, όπως ο 17χρονος Charli D’ Amelio,που έχει ήδη περιουσία 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι περισσότεροι influencers κερδίζουν μεταξύ 40 και 200 χιλιάδων δολαρίων ετησίως.
Ειδικός εμβολίων
Η σημασία των εμβολίων και του εμβολιασμού έχει μετατραπεί σε μια καθημερινή συζήτηση στα χρόνια του covid-19. Αλλά εκτός από εκείνους που εμβολιάζονται, χρειαζόμαστε κι εκείνους που θα βοηθήσουν στην έρευνα, το μαρκετινγκ, στις πωλήσεις αλλά και στη διανομή των εμβολίων.
Οι ειδικοί στα εμβόλια σύμφωνα με το indeed.com, κερδίζουν 55 με 70 δολάρια την ώρα, ενώ οι μισθωτοί που δουλεύουν σε εταιρείες, κερδίζουν ετησίως από 53 έως και 148 δολάρια.
Ψηφιακός στυλίστας
@flexjobs.com
Οι personal buyers είναι εκείνοι που σε βοηθούν να αποφασίσεις τι θα αγοράσεις σε ένα πολυτελές πολυκατάστημα. Τώρα υπάρχει ανάγκη και για ψηφιακούς. Οι οποίοι κάνουν τα ίδια απλά από απόσταση. Χτίζουν μια σχέση με τον πελάτη, ασχολούνται με τα προϊόντα πιο ενδελεχώς και κάνουν εξειδικευμένες συστάσεις για την γκαρνταρόμπα του καθενός.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μισθοί είναι ωριαίοι και κατά μέσο όρο αμείβονται με 26,92 δολάρια την ώρα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος ZipRecruiter.
Ψηφιακή εμπειρία στο χώρο εργασίας
Φωτογραφία από τον χρήστη MART PRODUCTION στο Pexels
Κάποτε στον χώρο εργασίας, γινόταν προσπάθεια να φτιάξει το περιβάλλον ώστε να είναι πιο κοντά στο σπίτι. Με τραπέζια πινγκ – πονγκ, με χώρο για παιδιά, η χώρα για άσκηση, η εταιρείες ήθελαν να κάνουν το περιβάλλον πιο οικείο στον εργαζόμενο. Και τώρα πάνω κάτω το ίδιο κάνουν αλλά με διαφορετικό τρόπο, καθώς οι εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι και θα πρέπει να φτιάξουν έναν καλύτερο ψηφιακό χώρο εργασίας.
Μέχρι στιγμής αυτές οι θέσεις αφορούν άτομα με γνώσεις πληροφορικής, οι οποίοι θα σχεδιάσουν intranets, εργαλεία για καλύτερη συνεργασία και παραγωγικότητα, κυβερνοασφάλεια και εξυπηρέτηση πελατών.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την έκθεση 2021 digital employee experience career capital από την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Vanson Bourne, οι επαγγελματίες αυτοί κερδίζουν έως και 148.000 δολάρια.
Machine - learning engineer
@MPstockart via Twenty20
Αυτή την εργασία μπορούν να την γεμίσουν μαθηματικοί ή μηχανικοί υπολογιστών, οι οποίοι καταπιάνονται με συγγραφή προγραμμάτων και μαθηματικών μοντέλων ώστε να δημιουργηθούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας μεγάλα σύνολα δεδομένων για τη δημιουργία αλγορίθμων ικανών να μαθαίνουν και να κάνουν προβλέψεις.
Εδώ οι μισθοί είναι λίγο πιο μεγάλοι και κυμαίνονται μεταξύ 120 και 170 χιλιάδων δολαρίων ετησίως.