Υπάρχει ένα νησί ανάμεσα στην Αφρική και την Ανταρκτική που ανήκει σε μια χώρα που βρίσκεται σχεδόν 13 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Από την Αφρική απέχει 2.600 χιλιόμετρα και από την Ανταρκτική 1.700.
Ανακαλύφθηκε το 1739 μ.Χ. από τον Γάλλο καπετάνιο Jean – Baptiste Charles Bouvet de Lozier. Γι’ αυτό και ονομάστηκε νησί Bouvet. Είναι ηφαιστιογενές, ακατοίκητο και έχει εμβαδόν 49 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Παρόλο που υπάρχουν πολλά ακατοίκητα νησιά στον πλανήτη, το Bouvet είναι αξιοπρόσεκτο επειδή καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από παγετώνα. Μόλις το 7% από τα συνολικά 49 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν καλύπτονται από αυτόν, ενώ στο κέντρο του νησιού υπάρχει ένα ανενεργό ηφαίστειο γεμάτο με πάγο.
Η ανακάλυψη του τότε μπορεί να ήταν συναρπαστική αλλά οι συντεταγμένες που καταγράφηκαν ήταν λανθασμένες. Το νησί παρέμεινε χαμένο για 69 χρόνια, μέχρι που ένας Βρετανός φαλαινοθήρας το ξαναείδε το 1808. Από τότε υπήρξαν μεγάλες διαμάχες για το όνομά του και για το σε ποια χώρα θα ανήκει. Τελικά κατέληξε στη Νορβηγία τον Ιανουάριο του 1928.
@bbc.com
Κι αυτό γιατί λίγους μήνες νωρίτερα, η πρώτη αποστολή που πέρασε πολύ χρόνο στο νησί ήταν νορβηγική. Τα επόμενα δυο χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο αμφισβήτησε την κυριαρχία της Νορβηγίας αλλά το 1930, κατέληξε οριστικά σε αυτήν.
Πριν 40 περίπου χρόνια χαρακτηρίστηκε φυσικό καταφύγιο άγριας ζωής, αφού φιλοξενεί πιγκουίνους και φώκιες. Ο μόνος τρόπος για να το επισκεφτούν ταξιδιώτες είναι να επιβιβαστούν στην κρουαζιέρα που κάνει τον γύρο του ωκεανού με αρκετές στάσεις στη διαδρομή. Μια από αυτές είναι και το νησί Bouvet.
Φυσικά δεν μπορεί να του λείπει και ένα άλυτο μυστήριο. Το 1964 μια παρατημένη σωστική λέμβος βρέθηκε στα ανοιχτά του, με αποτέλεσμα να γίνει έρευνα για ίχνη ανθρώπινης ζωής στο νησί. Δεν βρέθηκε όμως τίποτα.
Η θέση της βάρκας ήταν τέτοια που οι άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτή θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν αποβιβαστείς το νησί. Η έλλειψη στοιχείων έδωσε τροφή σε πολλές θεωρίες και υποθέσεις. Αποτυπώματα πάντως δεν βρέθηκαν με το μυστήριο να παραμένει άλυτο στο πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου.