E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπάρχει κάτι που ταξιδεύει γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός

Τι λένε οι επιστήμονες

Δημοσίευση 27/4/2022 | 12:06

Υπάρχει κάτι που ταξιδεύει γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός

Σύμφωνα με τη θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το φως ταξιδεύει τόσο γρήγορα στο διαστρικό σύμπαν που δεν έχει ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα.

Σημείωση: όταν ο Δανός αστρονόμος, Ole Rømer μελετούσε την κίνηση του φεγγαριού του Δία, υπολόγισε ότι το φως ταξιδεύει με πεπερασμένη ταχύτητα. Δυο χρόνια αργότερα (1678) ο Ολλανδός μαθηματικός, Christiaan Huygens έγινε ο πρώτος που προσπάθησε να προσδιορίσει την πραγματική ταχύτητα του φωτός. Βρήκε έναν αριθμό 211.000 χιλιόμετρα, ανά δευτερόλεπτο. Αριθμός που δεν αναφέρεται σήμερα, ως ακριβής. Ποια είναι η ταχύτητα; Περίπου 299.792 χιλιόμετρα, ανά δευτερόλεπτο. Δεν ξεπερνάει ποτέ αυτήν την ταχύτητα. Παρεμπιπτόντως, με αυτήν την ταχύτητα μπορεί κάποιος να πάει από τη Γη στη Σελήνη, σε ένα δευτερόλεπτο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής αεροδιαστημικής μηχανικής στο Propulsion Research Center του University of Alabama, Jason Cassibry επιβεβαίωσε στο Live Science πως όντως, αυτή είναι η αλήθεια. Για το διαστρικό κενό. Τι συμβαίνει όμως, όταν το φως ταξιδεύει αλλού.

Την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, την έδωσε η θεωρητική φυσικός του Imperial College London, Claudia de Rham, εξηγώντας πως “στην πραγματικότητα, η δήλωση 'τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός' δεν είναι από μόνη της σωστή”.

Ας δούμε μια πιο ορθή προσέγγιση, αφού πρώτα δούμε έναν απλό τρόπο να κατανοήσουμε αυτήν την ταχύτητα.

Η ιδιαιτερότητα του φωτός

“Το φως παρουσιάζει σωματιδιακά και κυματικά χαρακτηριστικά. Άρα θεωρείται και σωματίδιο (φωτόνιο), αλλά και κύμα.

Εάν το δούμε ως κύμα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν ορισμένα (κύματα) να μπορούν να ταξιδεύουν ταχύτερα από το λευκό (ή άχρωμο) φως σε ένα μέσο”. Παράδειγμα; “Καθώς το φως ταξιδεύει μέσα από ένα μέσο -γυαλί ή σταγονίδια νερού- οι διαφορετικές συχνότητες ή τα χρώματα του φωτός ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες. Το πιο προφανές οπτικό παράδειγμα αυτού του παραδείγματος, εμφανίζεται στα ουράνια τόξα: έχουν συνήθως τα μακρά, ταχύτερα κόκκινα μήκη κύματος στην κορυφή και τα μικρά, πιο αργά ιώδη μήκη κύματος στο κάτω μέρος".

Τι γίνεται τώρα, αν το φως ταξιδεύει μέσα στο διαστρικό σύμπαν; "Όλο το φως είναι ένας τύπος ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και όλα έχουν την ίδια ταχύτητα στο κενό. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα ραδιοκύματα όσο και οι ακτίνες γάμμα έχουν την ίδια ταχύτητα”. Κατά συνέπεια “το μόνο πράγμα που μπορεί να ταξιδεύει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός είναι το ίδιο το φως (φωτόνια) -στην περίπτωση που δεν βρίσκεται στο κενό του διαστήματος”.

Η Dr. de Rham τόνισε ότι “αν κάποιος ήταν σε θέση να ταξιδέψει γρηγορότερα από το φως και να μεταφέρει πληροφορίες μαζί του, η αντίληψή του για το χρόνο θα ήταν στρεβλή σε σύγκριση με τη δική μας".

"Θα μπορούσαν να υπάρξουν καταστάσεις όπου το μέλλον θα μπορούσε να επηρεάσει το παρελθόν μας και τότε ολόκληρη η δομή της πραγματικότητας δεν θα είχε πια νόημα”.

Έχουν οι επιστήμονες την ικανότητα να κάνουν έναν άνθρωπο ή ένα σκάφος να ταξιδέψει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός; “Μπορούμε να φανταστούμε ότι είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε με την ταχύτητα του φωτός, με συστήματα εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Η αποστολή ωστόσο, πραγματικών φυσικών ανθρώπων με την ταχύτητα του φωτός είναι απλά αδύνατη, γιατί δεν μπορούμε να επιταχύνουμε τον εαυτό μας σε τέτοια ταχύτητα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε σε αυτήν την ταχύτητα, όχι όμως να την ξεπεράσουμε”.

Συμπερασματικά, στη φύση -της γης- δεν υπάρχει κάτι που να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από την ταχύτητα του φωτός “εκτός από το φως (φωτόνια) που είναι κάτι το ιδιαίτερο”.

Στο διάστημα τώρα, υπάρχουν νετρίνα που είναι υποατομικά σωματίδια (με ελάχιστη μάζα), τα οποία εντοπίζονται σε συνθήκες όπως οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ήλιου. Επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (CERN) είχαν μετρήσει το 2011 μικροσκοπικά σωματίδια (νετρίνια) να ταξιδεύουν 60 nanoseconds πιο γρήγορα από το φως.

Είχαν τονίσει ότι "ο πιθανός αντίκτυπος στην επιστήμη είναι πολύ μεγάλος για να εξαχθούν άμεσα συμπεράσματα ή να επιχειρήσουμε ερμηνείες της φυσικής". Η προτεραιότητα ήταν να καταλάβουν και άλλοι φυσικοί, εάν οι μετρήσεις θα μπορούσαν να ήταν λάθος και να δουν αν μπορούν να αναπαραχθούν. Το πείραμα Icarus ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2012 και ανακοίνωσε πως η ταχύτητα δεν ήταν μεγαλύτερη εκείνης του φωτός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Θα καταστρέψουμε όποιο πλοίο περάσει χωρίς άδεια»: Το μήνυμα του Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 08.04.2026
Αντίστοιχο μήνυμα έλαβαν και πλοιοκτήτες, στους οποίους επισημάνθηκε ότι η διέλευση παραμένει κλειστή χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις ιρανικές δυνάμεις

Πρωτοπορεί η Ελλάδα: Εκτενής προβολή από διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση να απαγορευτούν τα social media σε ανήλικους κάτω των 15 ετών

Κόσμος 08.04.2026
Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την απόφαση αυτή, μιας και συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που νομοθετούν μέτρα για την προστασία παιδιών κι εφήβων

Apple: Πότε έρχεται το πρώτο foldable iPhone

Tech + Science 08.04.2026
Πάνω από 2.000€ η τιμή

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Κόσμος 08.04.2026
Σταμάτησε η διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Ελλάδα 08.04.2026
Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να ισχύει για όλα τα μέτωπα όπως προβλέπει η συμφωνία μας με την Ουάσινγκτον, τονίζει το Ιράν

Νέα απάτη σε εξέλιξη με παραπλανητικά SMS για το Fuel Pass, τι πρέπει να προσέξετε

Ελλάδα 08.04.2026
Το επίσημο Fuel Pass δεν ζητά προσωπικά δεδομένα μέσω συνδέσμων - Αγνοήστε ύποπτα links που υποδύονται δημόσιες υπηρεσίες

Μεγάλη κατολίσθηση με μέτωπο 4 χιλιομέτρων έκοψε στα δύο την Ιταλία

Κόσμος 08.04.2026
Ο Ιταλικός Τύπος μιλά για μια από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις της Ευρώπης

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα βρεφικού γάλακτος λόγω υπέρβασης του ορίου της τοξίνης cereulide

Ελλάδα 08.04.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο προϊόν ALMIRON PROFUTURA 1, παρτίδα 111572333, με ημερομηνία λήξης 5 Νοεμβρίου 2027, καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν και να επιστρέψουν

Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στην Ομόνοια – Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα 08.04.2026
Η κυκλοφορία έχει μάλιστα διακοπεί στο ύψος της οδού Αλκμήνης

Απαγόρευση χρήσης social media για τους κάτω των 15: Πώς θα εφαρμοστεί, ποιες εφαρμογές αφορά

Ελλάδα 08.04.2026
Προβλέπονται μάλιστα, δρακόντεια πρόστιμα για πλατφόρμες που αψηφούν την απαγόρευση που θα φτάνουν έως και το 6% του παγκόσμιου τζίρου