Τι σημαίνει για τη ζωή μας, η εξοικονόμηση ενέργειας που πρέπει να κάνει η ΕΕ;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση του ενεργειακού μπλακ άουτ
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 12/5/2022 | 00:15
Σε εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να προετοιμαστεί σε μια πιθανή, απότομη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση του ενεργειακού μπλακ άουτ. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει το σχέδιο στις 18 Μαΐου.
Το σχέδιο περιέχει διάφορες ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ για το χειρότερο σενάριο κατά το οποίο η εισροή ρωσικών υδρογονανθράκων διακόπτεται προτού η Ευρώπη βρει εναλλακτικούς και επαρκείς τρόπους εφοδιασμού.
Το σχέδιο φέρεται να βασίζεται στον Κανονισμό για την Ασφάλεια του Εφοδιασμού, ο οποίος ισχύει από το 2017 και μπορεί να επεκταθεί στο πετρέλαιο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Σε αυτή την περίπτωση, παράλληλα με τις διεργασίες σε θεσμικό επίπεδο, έχει ξεκινήσει εκστρατεία μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας τόσο από πολίτες όσο και από κράτη.
Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται την έκθεση El Pais, η εφαρμογή αυτών των έκτακτων μέτρων, εάν κριθεί απαραίτητο, θα μειώσει την ημερήσια κατανάλωση βενζίνης ως εξής:
- Τηλεργασία (έως τρεις ημέρες την εβδομάδα)
- Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια (οικονομική) οδήγηση
- Μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους (τουλάχιστον 10 χλμ την ώρα)
- Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις
- Ήπια – οικονομική οδήγηση φορτηγού
- Περιορίστε τον αριθμό των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς σκοπούς
- Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ποδηλάτων και περπάτημα
- Εναλλακτική πρόσβαση των αυτοκινήτων στις πόλεις
- Χρησιμοποιώντας τρένο αντί για αεροπλάνο
Mπορεί βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει προτείνει ένα σταδιακό εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, αλλά μπορεί να θεωρηθεί δύσκολο να εφαρμοστεί, δεδομένου του πολύπλοκου δικτύου διανομής της Ευρώπης και των προκλήσεων στον εντοπισμό του αργού μετά την ανάμειξη ή τη διύλισή του, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία.
Pixabay
Το σχέδιο, εάν συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη, θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες για το αργό και σε οκτώ μήνες για το ντίζελ και άλλα προϊόντα πετρελαίου.
Πόσο ισχυρές θα είναι οι κυρώσεις της ΕΕ;
Σύμφωνα με την πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν μεγαλύτερη περίοδο –μέχρι το τέλος του 2023– για να προσαρμοστούν στο εμπάργκο. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ θα εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, εκτός εάν επικυρωθεί το σχέδιο για να αποτρέψει και τις δύο χώρες να αγοράζουν περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που χρειάζονται.
Pixabay
Μπορεί το ρωσικό πετρέλαιο να καταλήγει ακόμα στην Ευρώπη μετά από απαγόρευση;
Οι ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικά φορτία από άλλες τρίτες χώρες χωρίς να γνωρίζουν την προέλευσή τους.
Το φορτίο μπορεί συνήθως να εντοπιστεί στην προέλευσή του με βάση τη χημική του σύνθεση, όπως η περιεκτικότητα και η πυκνότητα σε θείο. Ωστόσο, ορισμένοι αγοραστές έχουν εξαπατηθεί στο παρελθόν από πλαστά έγγραφα, κρύβοντας την προέλευση των φορτίων από χώρες υπό κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Βενεζουέλας, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
Αυτό γίνεται πιο δύσκολο εάν το αργό αναμειγνύεται με άλλα αργά για τα διυλιστήρια, και σχεδόν αδύνατο αφού μεταποιηθεί σε τυποποιημένα προϊόντα, όπως βενζίνη, ντίζελ ή καύσιμο αεριωθουμένων.
Ένα emergency kit για όλους
- Οργανώστε ή αγοράστε ένα kit έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνει φακό, μπαταρίες, μετρητά και προμήθειες πρώτων βοηθειών.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε εναλλακτικούς τρόπους φόρτισης για το τηλέφωνό σας ή οποιαδήποτε συσκευή χρειάζεται ρεύμα.
- Να έχετε πάντα φορτισμένο το κινητό σας και να έχετε διαθέσιμο power bank.