Πως η Τήλος γίνεται το πράσινο νησί της Ευρώπης
Το παγκόσμιο πράσινο «θαύμα» της Τήλου που βάζει τέλος στα σκουπίδια
Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ Δημοσίευση 14/5/2022 | 00:10
Εδώ και τρεις δεκαετίες, το πανέμορφο νησί της Τήλου πρωτοπορεί.
Με τον πήχη να είναι πάντα ψηλά, η Τήλος όχι μόνο έχει πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους ανακύκλωσης αλλά αλλάζει ριζικά τον τρόπο που το νησί διαχειρίζεται τα απόβλητα του. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τήλος βάζει τα γυαλιά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου, το μοναδικό ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, έχει αποσπάσει δύο ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας, ενώ το 2020 κατέκτησε το 3ο βραβείο Responsible Island της ΕΕ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα ελληνικό νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο.
Τέλος στους ΧΥΤΑ
Με το 86% των αποβλήτων να ανακυκλώνεται ήδη, η Τήλος έχει δώσει τέλος του χώρους απόθεσης υπολειμμάτων και πλέον αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο. Με αυτό τον τρόπο, η Τήλος, χωρίς ΧΥΤΑ γίνεται παράδειγμα προς μίμηση μέσα από τη σύμπραξη μιας ιδιωτικής εταιρείας, της Polygreen, με τη δημοτική αρχή και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το Just Go Zero Tilos , είναι το πρόγραμμα, που κάτω από την ομπρέλα όλοι οι κάτοικοι του νησιού έχουν μπει σε "πράσινους" ρυθμούς. Ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με εντυπωσιακά έως τώρα αποτελέσματα. Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι η μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και της ανάκτησης υλικών και η απαλλαγή του νησιού από την ανάγκη ταφής αποβλήτων με την οριστική διακοπή λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής.
Η συλλογή των αποβλήτων γίνεται σε ειδικούς συλλέκτες που έχουν τοποθετηθεί στις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα κτίρια του νησιού (δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία κλπ), τα οποία διαχωρίζονται στην πηγή σε τρία ρεύματα:
- Βιοαπόβλητα.
- Ανακυκλώσιμα υλικά.
- Μη ανακυκλώσιμα υλικά.
Στη συνέχεια μεταφέρονται στον χώρο όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, δεματοποιούνται και προωθούνται προς ανακύκλωση. Από την έναρξη του έργου τον περασμένο Δεκέμβριο, το ποσοστό ανακύκλωσης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά καθώς αγγίζει το 80%. Τα οφέλη του προγράμματος είναι σημαντικά και συνοψίζονται ως εξής:
-Κλείνουν οι χώροι ταφής απορριμμάτων. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για το 2030 που προβλέπει τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής στο 10%.
-Με τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κομποστοποίηση εμπλουτίζονται τα εδάφη που απειλούνται με ερημοποίηση.
-Εξασφαλίζεται πολύ υψηλό ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης.
-Εξοικειώνονται οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι επιχειρήσεις του νησιού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
-Προάγεται ένα νέο, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.
Το μήνυμα από τα μικρά νησιά
«Οι πρωτοπόροι στα πρωτοσέλιδα δεν ξεκινούν μόνο από το κέντρο αλλά και η περιφέρεια και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά μπορούν να γίνουν πρωτοπόροι. Επιχειρούμε να μετατρέψουμε την Τήλο στο πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων», δήλωσε η κ. Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, δήμαρχος της Τήλου αναφερόμενη στην πρωτοβουλία Just Go Zero Tilos και στα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης οικιακών αποβλήτων που καταγράφει το νησί. Αναλύοντας την «πράσινη» πορεία του νησιού, η κ. Καμμά σημείωσε ότι η Τήλος, ένα ξεχασμένο νησί της άγονης πέτυχε τα τελευταία χρόνια να βγει από την αφάνεια, να καταγράψει διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης, να καταστεί πρωτοπόρος στις ΑΠΕ, να διακριθεί για τη διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων αλλά και άλλων θεμάτων όπως είναι το μεταναστευτικό και να ξεχωρίσει ως τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.