Τι συμβαίνει στην Ρεβυθούσα: Η ενεργειακή «καρδιά» της Ελλάδας
Πως μια ακατοίκητή νησίδα στον Σαρωνικό είναι ο κρυφός άσσος στην ενεργειακή κρίση
Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ Δημοσίευση 13/5/2022 | 01:02
Η Ρεβυθούσα αποτελεί τη μοναδική σήμερα στην Ελλάδα υποδομή υποδοχής και αποθήκευσης LNG, υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο μεταφέρεται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και είναι έτσι η βασική εναλλακτική λύση απέναντι στο ρωσικό αέριο.
Δεν είναι υπερβολή, ότι όλους τους τελευταίους μήνες της ενεργειακής κρίσης, και πολύ περισσότερο της γεωπολιτικής έκρηξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η…ενεργειακή «καρδιά» της χώρας χτυπάει σε μια μικρή και ακατοίκητη πριν κάποια χρόνια νησίδα του Σαρωνικού.
Το Σοβιετικο φυσικό αέριο στην Ελλάδα
Επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, τέθηκε για πρώτη φορά το εγχείρημα της εισαγωγής φυσικού αερίου. Η πρώτη διακρατική συμφωνία με τη Σοβιετική Ένωση υπογράφτηκε το 1987 και η σύμβαση με την Αλγερία στην συνέχεια, το 1988.
Παρά, τις σημαντικές πιέσεις από την ΗΠΑ, η ελληνική βουλή υπερψήφισε την συμφωνία με την Σοβιετική Ένωση, ενώ ξεκίνησαν παράλληλα οι εργασίες για την δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων. Έτσι επιλέχθηκε η νησίδα της Ρεβυθούσας, σε κομβικό σημείο δίπλα στον Πειραιά και τα Μέγαρα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2000, ενώ έχουν γίνει πολλές εργασίες αναβάθμισης. Σήμερα η Ρεβυθούσα μια από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της χώρας , καθώς παρέχει ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας, λειτουργική ευελιξία στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και αυξημένη δυνατότητα κάλυψης εκτάκτων απαιτήσεων της αγοράς.
Ο διαγωνισμός
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός που διενέργησε ο ΔΕΣΦΑ, για την ανάθεση της σύμβασης μίσθωσης της νέας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης LNG, που θα εγκατατασταθεί στη Ρεβυθούσα.
Η μίσθωση που θα έχει διάρκεια 12 μηνών και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, καθώς αυξάνει το αποθηκευτικό απόθεμα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς, ανατέθηκε στην εταιρεία Gaslog, του εφοπλιστή Π. Λιβανού, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των προσφορών που ελήφθησαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.
Στόχος της διαδικασίας εξπρές που ολοκληρώθηκε είναι να παραδοθεί η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης στο σύστημα τον Ιούλιο, ενισχύοντας σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού του ελληνικού ενεργειακού συστήματος. Με τη νέα προσθήκη θα αυξηθεί κατά περίπου 70% η δυναμικότητα των τριών αποθηκευτικών χώρων του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας που σήμερα φτάνει τις 225 χιλιάδες κυβικά μέτρα, στα 375 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Σημειώνεται ότι η νέα πλωτή αποθήκη αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο για την ασφάλεια του συστήματος σε περίπτωση που υπάρξει δυσμενής εξέλιξη στο μέτωπο της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Έτσι σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου η δυνατότητα για αυξημένες εισαγωγές φορτίων LNG αναμένεται να θωρακίσει την επάρκεια προμήθειας για το ελληνικό σύστημα.