Πως μερικοί baristas στα Starbucks φέρνουν τα πάνω ‑ κάτω στις ΗΠΑ
Στην μία μετά την άλλη παγκόσμια αλυσίδα ιδρύονται σωματεία: Τι αλλάζει στις συνθήκες εργασίες στις ΗΠΑ
Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ Δημοσίευση 19/5/2022 | 00:27
Αφού έχασαν μεγάλο μέρος της επιρροής τους τις τελευταίες δεκαετίες και ταυτίστηκαν με την μαφία και την διαφθορά, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ έχουν αναζυπωρεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα εργατικά συνδικάτα μειώθηκαν στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα καθώς τα μέλη γερνούσαν και το πολιτικό τοπίο άλλαξε. Σήμερα, ο τεράστιος αντίκτυπος του Covid-19 έχει συμβάλει στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στα συνδικάτα.
Μια δημοσκόπηση της Gallup τον Σεπτέμβριο του 2021 στις ΗΠΑ βρήκε ότι το 68% των Αμερικανών εγκρίνει τα εργατικά συνδικάτα - το υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από το 1965, με το 90% των Δημοκρατικών να εγκρίνονται.
Το περασμένο φθινόπωρο, οι υπάλληλοι της αλυσίδας Burgerville έγιναν οι πρώτοι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι στα fast food στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι της Amazon οργανώνουν σωματεία στις αποθήκες, στην Αλαμπάμα και τη Νέα Υόρκη. Μια επιτυχημένη ψηφοφορία στο Staten Island της Νέας Υόρκης έδωσε στην ένωση Amazon την πρώτη της νίκη τον Απρίλιο. Τον Ιούνιο, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της Apple θα έχουν εκλογές στις ΗΠΑ για πρώτη φορά.
Αλλά η μεγαλύτερη ώθηση μακράν έγινε στην εταιρεία Starbucks, όπου οι barista σε όλη τη χώρα ψηφίζουν για τη συνδικαλιστική οργάνωση μεμονωμένων καταστημάτων.
"I'm voting yes [to union] because I want a better life, not just for me but for everybody that comes after me."
— #IStandWithUkraine 🇺🇦 (@BryerMM) May 12, 2022
Hear the stories of these California workers being exploited by Starbucks and their fight for better wages, hours and benefits. #UnionsForAll pic.twitter.com/ftpFhRNPQJ
Σε 66 καταστήματα έχουν ήδη συγκροτηθεί Σωματεία, ενώ συνολικά εργαζόμενοι σε 250 καταστήματα έχουν καταθέσει τα έγγραφα για διαδικασία συγκρότησης σωματείου από τον Αύγουστο. Μόνο τους τελευταίους 6 μήνες πάνω από 20.000 εργαζόμενοι των Starbucks πήραν την απόφαση να ενταχθούν σε σωματείο.
Η επιτυχία που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες βασίστηκε σε εκτεταμένη προετοιμασία που κράτησε αρκετά χρόνια—και παρά τις μεγάλες νίκες, η πρόοδος δεν ήταν εύκολη.
BREAKING: It’s a #UnionYES!!!!
— California Labor Federation (@CaliforniaLabor) May 11, 2022
By 15-2 vote the Mission & Dufour Starbucks store has voted YES on a union! 💪🏽💪🏽💪🏽💪🏽💪🏽#UnionStrong pic.twitter.com/WDQQ5C2nya
Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου ξεκίνησε η προσπάθεια συνδικαλιστικής οργάνωσης των Starbucks, το NLRB (Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων) κατηγόρησε τα Starbucks ότι έκλεινε οριστικά τοποθεσίες όπου οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να συνδικαλιστούν.
Η Starbucks αναφέρεται στους υπαλλήλους της σε επίπεδο καταστήματος ως «συνεργάτες», αλλά οι εργαζόμενοι της Starbucks που υποστηρίζουν τη συνδικαλιστική οργάνωση λένε ότι οι εργαζόμενοι λιανικής της αμείβονται ελάχιστα, δεν έχουν εκπαιδευτεί και αντιμετωπίζονται άσχημα.
Καθώς η οικονομία αλλάζει και αναδύονται νέοι τρόποι εργασίας, τα φώτα της δημοσιότητας παραμείνουν στους εργαζόμενους που οργανώνονται για εκπροσώπηση των συνδικάτων —ειδικά στο λιανικό εμπόριο.
Οι προσπάθειες συνδικαλιστικών οργανώσεων επικεντρώθηκαν στους μισθούς και τα επιδόματα πριν από την πανδημία. «Αλλά η πανδημία έχει βάλει στο προσκήνιο τις ίδιες τις συνθήκες εργασίας με τρόπο που δεν έχουμε δει ιστορικά εδώ και πολύ καιρό» υποστηρίζει το Forbes.