Με τον κορωνοϊό δεν έχουμε ακόμα ξεμπερδέψει για τα καλά, ενώ η ευλογιά των πιθήκων έχει γίνει η νέα αιτία για μια παγκόσμια ανησυχία. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και σε αυτό, στο προσκήνιο θα έρθει η Αρχαία Αθήνα. Αλλά με ποιον τρόπο;
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, πριν την συνάντηση και κατά τη διάρκεια μιας άτυπης ενημέρωσης που αφορούσε τα μελλοντικά σχέδια για τη θωράκιση της παγκόσμιας υγείας, ξεκίνησε να μιλά με λόγια του Θουκυδίδη. Ο ιστορικός ήθελε ο κόσμος να μάθει από τα λάθη που προέκυψαν από την πανούκλα στην Αθήνα, το 430 π.Χ.
Αυτό που είδε ο Θουκυδίδης στην Αθήνα, δηλαδή ότι η πανώλη γονάτισε την δημοκρατία, έχουν απήχηση και σήμερα, με τον Covid-19 να έχει όχι μόνο πλήξει την παγκόσμια οικονομία αλλά και να έχει αποκαλύψει μεγάλες αδυναμίες των πολιτικών συστημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο κόσμος δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει υγειονομικές απειλές, απ’ ότι ήταν το 2019. Μάλιστα, ίσως βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση, εξαιτίας των επιπτώσεων στην οικονομία.
Σχεδόν 2,5 χιλιετίες αργότερα, και αφού ο Covid-19 σκότωσε 15 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, η αποφυγή της επανάληψης των νέων λαθών, όπως ανέφερε και ο Θουκυδίδης είναι σημαντική, και αποτελεί μια άγραφη αλλά άκρως κεντρική παράμετρο στην συνάντηση του ΠΟΥ.
Το κεντρικό θέμα της συνάντησης, ενώ η πανδημία συνεχίζεται και η προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού παρέμεινε ημιτελής, θα είναι ο ρόλος που θα πρέπει να έχει ο ΠΟΥ στο μέλλον αλλά και η προσπάθεια να μην λησμονηθεί η πανδημία και τα λάθη της.
Το κείμενο του Τέντρος έχει ως όραμα ο ΠΟΥ να είναι πολύ πιο ενισχυμένος και να βρίσκεται στο επίκεντρο της υγειονομικής ετοιμότητας. Μέσα στις προτάσεις που θα κάνει, είναι και αυτή για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συμβουλίου για επείγουσες καταστάσεις που αφορούν στην υγεία, το οποίο με τη σειρά του θα συνδέεται στενά με τον ΠΟΥ.
Το μεγαλύτερο πάντως από τα ζητήματα που θα τεθεί στην συνάντηση, θα είναι μια συμφωνία για την χρηματοδότηση του ΠΟΥ, η οποία θα τον βοηθήσει να επιβιώσει και θα βάλει φρένο στις «δωρεές» που ζητούν ανταλλάγματα.
Ο ΠΟΥ κυρίως χρηματοδοτείται από εθελοντές και ιδιώτες, ωστόσο ειδικοί του ΟΗΕ και ανεξάρτητοι παρατηρητές, θεωρούν πως αυτό το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο, αφού ο ΠΟΥ καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα, μεγαλύτερη πιθανότητα νέων πανδημιών ή άλλα ζητήματα υγείας, όπως ο θηλασμός ή ο Έμπολα.
Θεωρείται πιθανό να εγκριθεί μια συμφωνία για την αύξηση των εισφορών από τα κράτη μέλη και μείωση της εξάρτησης από δωρεές, εφόσον ο ΠΟΥ κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια.
Πάντως ακόμα και σήμερα, η Αρχαία Αθήνα και ο Θουκυδίδης αποτελούν τον οδηγό για τον ΠΟΥ για να αποφύγει τα λάθη στο μέλλον, ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα μια νέα πανδημία.
Πληροφορίες: reuters.com