Τι είναι το μαύρο φεγγάρι που εμφανίζεται σπάνια;
Πότε αναμένεται να γίνει ξανά;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 24/5/2022 | 20:46
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί ορισμοί της Μαύρης Σελήνης, ωστόσο, αυτή η ορολογία συνήθως χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν δύο νέες σελήνες σε έναν ημερολογιακό μήνα. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο πέφτει το ημερολόγιο.
Η σελήνη χρειάζεται περίπου 29,53 ημέρες για να περιστραφεί γύρω από τη Γη και να ολοκληρώσει έναν σεληνιακό κύκλο. Εάν η πρώτη νέα Σελήνη πέσει την 1η του μήνα, βλέπουμε μια δεύτερη νέα σελήνη στο τέλος του μήνα. Αυτό το φαινόμενο είναι ανεπίσημα γνωστό ως Μαύρη Σελήνη.
Η Μαύρη Σελήνη είναι το αντίθετο της Μπλε Σελήνης, που είναι το φαινόμενο κατά το οποίο υπάρχουν δύο πανσέληνοι σε έναν μόνο ημερολογιακό μήνα.
Πότε είναι η Μαύρη Σελήνη το 2022;
Η Μαύρη Σελήνη το 2022 συνέβη πριν από έναν μήνα, το Σάββατο στις 30 Απριλίου 2022, ενώ η επόμενη πέφτει στις 19 Μαΐου 2023.
Πόσο συχνά συμβαίνει μια νέα σελήνη;
Οι νέες Σελήνες εμφανίζονται κατά μέσο όρο, κάθε 29,53 ημέρες και κλείνουν έναν σεληνιακό κύκλο. Τις περισσότερες φορές, υπάρχουν 12 νέα φεγγάρια σε ένα χρόνο. Ωστόσο, καθώς η διάρκεια του σεληνιακού κύκλου είναι ελαφρώς μικρότερη από τους μήνες με 30 ή 31 ημέρες (με εξαίρεση τον Φεβρουάριο), μερικές φορές έχουμε μια επιπλέον νέα Σελήνη. Φέτος είχαμε μια επιπλέον νέα Σελήνη και αυτή ήταν η Μαύρη Σελήνη που πέρασε.
Ο σεληνιακός κύκλος χωρίζεται σε τέσσερις πρώτες φάσεις (νέα Σελήνη, πρώτο τέταρτο, πανσέληνος και τρίτο τέταρτο) και σε τέσσερις ενδιάμεσες φάσεις (αύξηση μισοφέγγαρου, κηρώδες μισοφέγγαρος φθίνον μισοφέγγαρο και φθίνουσα ημισέληνος).
Μια νέα Σελήνη εμφανίζεται όταν το φεγγάρι βρίσκεται ακριβώς μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Το φως του ήλιου εξακολουθεί να το χτυπά, αλλά δεδομένου του ότι αντανακλάται από την μακρινή πλευρά του, η οποία είναι κλειδωμένη μακριά από εμάς, δεν μπορούμε να το δούμε.