Η μεγαλύτερη δοκιμή 4ημερης εργασίας του κόσμου ξεκινάει στο Ηνωμένο Βασίλειο
«Η ιδέα της πενθήμερης εργασίας του 20ου αιώνα, δεν είναι πλέον η καλύτερη λύση για τον 21ο»
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/6/2022 | 00:26
Περισσότεροί από 3.000 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες θα ξεκινήσουν μια δοκιμή 4ημερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών, σε ένα πρόγραμμα που θα κρατήσει 6 μήνες.
Πρόκειται, σύμφωνα με τους οργανωτές, για το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα 4ημερης εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εταιρείες που συμμετέχουν θα δώσουν στους εργαζόμενους το 100% των μισθών τους για το 80% του χρόνου, σε αντάλλαγμα με την δέσμευσή τους να κρατήσουν το 100% της παραγωγικότητάς τους.
Η δοκιμή αυτή οργανώνεται από την «4 Day Week Global» σε συνεργασία με την δεξαμενή σκέψης «Autonomy» αλλά ερευνητές των πανεπιστημίων του Cambridge, του Oxford και του Boston College.
Οι εταιρείες που παίρνουν μέρος έχουν μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, που ξεκινούν από την εκπαίδευση και φτάνουν μέχρι τις τράπεζες, τα οικονομικά, τα υγειονομικά, την τεχνολογία, την νομική, το εμπόριο, τα θεάματα κ.α.
Οι ερευνητές θα δουλέψουν μαζί με όλες αυτές τις εταιρείες ώστε να μπορέσουν να μετρήσουν την επίδραση στην παραγωγικότητα και στην ευημερία των εργαζόμενων, όπως και στην επίδραση στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.
Ο Joe O’ Connor γενικός διευθυντής της «4 Day Week Global» δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι στην κορυφή του παγκόσμιου κύματος πίσω από την 4ημερη εβδoμάδα εργασίας». Και συνέχισε λέγοντας «Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο όριο για τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο, εστιασμένη στην παραγωγή, είναι το όχημα για να τους δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο αντίκτυπος του “Great Resignation” αποδεικνύει τώρα ότι οι εργαζόμενοι από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών μπορούν να παράγουν καλύτερα αποτελέσματα ενώ εργάζονται λιγότερο και εξυπνότερα».
Από την άλλη, η Juliet Schor, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια του πιλοτικού προγράμματος, δήλωσε πως «Θα αναλύσουμε το πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο να έχουν μια επιπλέον ημέρα άδειας, όσον αφορά το άγχος και την εξάντληση, την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή, την υγεία, τον ύπνο, τη χρήση ενέργειας, τα ταξίδια και πολλές άλλες πτυχές της ζωής. Η τετραήμερη εβδομάδα θεωρείται γενικά μια πολιτική τριπλού οφέλους, βοηθώντας τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα. Θα προσπαθήσουμε να τα διερευνήσουν όλα αυτά».
Τέλος, ο γενικός διευθυντής της Charity Bank, Ed Siegel, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, δήλωσε πως «Για την Charity Bank, η 4ημερη εργασία φαίνεται ένα φυσικό βήμα προς τα εμπρός. Η ιδέα της πενθήμερης εργασίας του 20ου αιώνα, δεν είναι πλέον η καλύτερη λύση για τον 21ο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η 4ημερη εβδομάδα εργασίας χωρίς αλλαγές στους μισθούς θα δημιουργήσουν ένα πιο χαρούμενο ανθρώπινο δυναμικό και θα έχει εξίσου θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, στην εμπειρία των πελατών και στην κοινωνική μας αποστολή».
Πληροφορίες: bloomberg.com