Ο αδικημένος αληθινός εφευρέτης του τηλεφώνου
Αναγνωρίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2002
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/6/2022 | 00:11
Ήταν πριν από μόλις 20 χρόνια όταν το Κογκρέσο των ΗΠΑ πήρε μια απόφαση που άλλαξε την ιστορία μιας συσκευής που χρησιμοποιούμε καθημερινά και πριν από 100 και πλέον χρόνια είχε φέρει επανάσταση στην επικοινωνία. Το τηλέφωνο δεν εφευρέθηκε από τον Γκράχαμ Μπελ αλλά από τον Ιταλό μετανάστη Αντόνιο Μεούτσι.
Ο Αντόνιο Μεούτσι 113 χρόνια μετά τον θάνατό του δικαιώθηκε και του αναγνωρίστηκε πως είχε παρουσιάσει το τηλέφωνο 16 χρόνια πριν o Γκράχαμ Μπελ κατοχυρώσει την πατέντα.
Όλα ξεκίνησαν στην Κούβα το 1830, όπου ο Μεούτσι έκανε πειράματα για τη δυνατότητα θεραπείας με ηλεκτροσόκ. Κατά την διάρκεια των πειραμάτων του, παρατήρησε πως ο ήχος μπορεί να ταξιδέψει σε χάλκινα καλώδια με την βοήθεια ηλεκτρικών παλμών.
Το 1850 μετακόμισε με τη σύζυγό του στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να μελετήσει πιο ενδελεχώς αυτή την ανακάλυψη. Στη Νέα Υόρκη, συνέδεσε τηλεφωνικώς το δωμάτιο της παράλυτης γυναίκας του με το γειτονικό του εργαστήριο και 10 χρόνια αργότερα, είχε πια δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεπικοινωνίας, το οποίο και παρουσίασε δημόσια.
@scmp.com
Οι εφημερίδες των Ιταλοαμερικανών είχαν γράψει εκτενώς για το περιστατικό, εκθειάζοντας τον εφευρέτη. Αλλά στον αγγλόφωνο τύπο δεν έφτασε ποτέ και λίγοι έμαθαν την εφεύρεση του Μεούτσι, την οποία και ονόμασε τότε «τηλετρόφωνο».
Ο Αντόνιο Μεούτσι δεν τα πήγε και πολύ καλά από εκεί και πέρα. Δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να μάθει την αγγλική γλώσσα, κανένας δεν τον χρηματοδοτούσε, ενώ τραυματίστηκε ύστερα από ένα ατύχημα σε ένα ατμόπλοιο. Το αποκορύφωμα ήταν πως η γυναίκα του πούλησε την εφεύρεσή του σε κατάστημα με μεταχειρισμένα για 6 δολάρια, και εκείνος αναγκάστηκε να ξεκινήσει από την αρχή.
Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κόστιζε 250 δολάρια, τα οποία ο Μεούτσι δεν είχε. Έστειλε τα μοντέλα του στην εταιρεία τηλεγράφων Western Union, αλλά κανείς δεν δέχθηκε να τον συναντήσει. Μάλιστα, η εταιρεία του είπε ότι τα μοντέλα που τις έστειλε είχαν χαθεί.
Δυο χρόνια μετά, ο Σκωτσέζος Γκράχαμ Μπελ, που μοιραζόταν το ίδιο εργαστήριο με τον Μεούτσι, κατοχύρωσε την εφεύρεση του τηλεφώνου, απέκτησε παγκόσμια φήμη και υπέγραψε μια αρκετά επικερδή συμφωνία με την Western Union. Ο Μεούτσι κινήθηκε νομικά. Έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο. Και θα κέρδιζε την δίκη, αν δεν πέθαινε το 1889, σε ηλικία 81 ετών.
Η επιμονή όμως της ιταλοαμερικανικής κοινότητας, δικαίωσε τον άνδρα από την Φλωρεντία 113 χρόνια αργότερα, στις 11 Ιουνίου του 2002. Ο Μεούτσι αναφέρεται ως εφευρέτης του τηλεφώνου στην ταινία «Ο Νονός 3», που προβλήθηκε το 1990.