E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί επιλέχθηκε ο Ιούνιος ως μήνας υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Η ιστορία πίσω από την επιλογή

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 15/6/2022 | 00:11

Γιατί επιλέχθηκε ο Ιούνιος ως μήνας υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
Φωτογραφία από Brett Sayles: https://www.pexels.com/el-gr/photo/2526419/

Ο Ιούνιος έχει επιλεγεί ως μήνας υπερηφάνειας την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις παγκοσμίως για να μην ξεχάσει ο κόσμος την ανάγκη για ένα πιο προοδευτικό κόσμο, με ίσα δικαιώματα για όλους.

Πίσω στο 1969, και συγκεκριμένα στις 28 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη αστυνομικοί κάνουν έφοδο σε ένα γκέι μπαρ, και το σφραγίζουν γιατί είχε λήξει η άδεια για πώληση ποτών. Άδεια που επίτηδες δεν ανανέωναν οι αρχές σε ιδοκτήτες που ήταν ομοφυλόφιλοι.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι αστυνομικοί χτυπούν έναν θαμώνα και οι πελάτες αντιδρούν και σημειώνεται μια γενικευμένη σύρραξη. Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και ο κόσμος αγανακτισμένος μαζεύτηκε έξω από μαγαζί με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να οχυρωθούν μέσα σε αυτό.

Το μαγαζί λεγόταν Stonewall Inn και οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν και κράτησαν περισσότερο από δέκα ημέρες πήραν το όνομα «εξέγερση του Stonewall».

Την επόμενη χρονιά σε μια αυθόρμητη πράξη οι κάτοικοι του Greenwich Village πραγματοποίησαν την επόμενη χρονιά πορεία για να τιμήσουν την επέτειο. Την πράξη τους μιμήθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις μεταξύ αυτών στο Λος Άντζελες, στο Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο.

Όσο και αν οι εκδηλώσεις γιγαντώνονταν κάθε χρόνο έπρεπε να ρθει το 1999 και ο Μπιλ Κλίντον που αναγνώρισε αυτές τις πορείες και τους έδωσε επίσημο χρώμα.

Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τίμησε την 30ή επέτειο του Stonewall ανακηρύσσοντας τον Ιούνιο ως «Μήνα Υπερηφάνειας Γκέι και Λεσβιών».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν οι Έλληνες κοιμήθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου και ξύπνησαν στη… 1 Μαρτίου!

Ιστορικά 12.03.2025
Η «χαμένη» περίοδος των 13 ημερών στην ελληνική ιστορία

Γιατί ο Περικλής φορούσε συνέχεια την περικεφαλαία του;

Ιστορικά 12.03.2025
Tι λέγανε οι κακές γλώσσες

Για ποιον λόγο ο Έλον Μασκ κάνει χρήση κεταμίνης

Stories 12.03.2025
Η αυτοκρατορική συμπεριφορά ενός δισεκατομμυριούχου

Μαρτυρίες γυναικών από το Αφγανιστάν: «Εδώ και τρία χρόνια δεν έχω καταφέρει να μάθω τίποτα καινούριο»

Stories Χτες
Το BBC δίνει τον λόγο σε όσες ζουν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, οι οποίες φυσικά μιλούν ανώνυμα.

Καίτη Κωνσταντίνου: Η αξεπέραστη Σωσώ δεν είναι πια μαζί μας – Οι ρόλοι και η ζωή της

Πρόσωπα Χτες
Η άγνωστη προσωπική ζωή και ο θάνατος που την στιγμάτισε

Το πασίγνωστο ζευγάρι της Ελλάδας που πέρασε από το μίσος στο θυελλώδη έρωτα

Stories Χτες
Η σχέση που συγκλόνισε το θέατρο και τον κινηματογράφο: Από το μίσος στον θυελλώδη έρωτα και τον χωρισμό

Όταν η τέχνη... εξοργίζει: Από την εικονομαχία του τότε, στην επίθεση του βουλευτή τώρα

Ιστορικά Χτες
Από τις εικονομαχίες μέχρι την Ελλάδα του 2025 – Γιατί κάποιοι καταστρέφουν την τέχνη;

Η «αποχριστιανοποίηση» της Συρίας: Ένας συνεχιζόμενος διωγμός

Stories Χτες
Οι χριστιανοί στη Συρία όλο και λιγοστεύουν

5 άγνωστες χώρες της Ευρώπης

Stories Χτες
Τις ξέρατε όλες;

Όταν οι οπαδοί της Λέγκια την «έφεραν» κανονικά στην UEFA

Αθλητισμός Χτες
Με εξυπνάδα και χιούμορ