Τι κρύβεται πίσω από την επένδυση μαμούθ της Goldman Sachs στο Facebook;
Σενάρια για είσοδο στο Χρηματιστήριο αλλά και σχέδια Ρώσων επενδυτών
Δημοσίευση 29/1/2011 | 00:00
Στις αρχές του Γενάρη η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs «έδωσε» 450 εκ. δολάρια στο Facebook, ανεβάζοντας την αποτίμηση της αξίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης στα 50 δις δολάρια, σύμφωνα με τους New York Times. Όμως όσο περνά ο καιρός τόσο πληθαίνουν τα σημάδια ότι δεν επρόκειτο για μια «αθώα» επενδυτική επιλογή, κρύβοντας τουλάχιστον δύο παρασκηνιακά παιχνίδια με φόντο το Facebook…
Μαζί με την Goldman Sachs, στο επενδυτικό παιχνίδι είχε ταυτόχρονα μπει και η ρωσική Digital Sky Technologies, η οποία επένδυσε το ποσό των 50 εκ. δολαρίων (ενώ φημολογείται ότι κατέχει μισό δις του Facebook – περίπου 10% - έχοντας αγοράσει μετοχές κυρίως από υπαλλήλους). Παράλληλα με βάση τη συμφωνία η Goldman Sachs μπορούσε να πωλήσει μέρος του μεριδίου της για 75 εκ δολάρια στην ρωσική εταιρία. Σιγά σιγά όμως αποκαλύπτεται ότι πίσω από την DST κρύβονται τα κεφάλαια του Ρώσου ολιγάρχη Αλισερ Ουσµάνοφ, ενώ την εταιρία διοικεί ο φίλος του Γιούρι Μίλνερ.
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον Αλισερ Ουσµάνοφ να μην σταματά στο Facebook. Στην ιδιοκτησία του βρίσκεται η ιστοσελίδα online παιχνιδιών Zynga (Farmville, Mafia Wars κτλ) ενώ επίσης έχει μετοχές στην ιστοσελίδα αγορών Groupon. Ελέγχει το 70% του ρωσικού Ιντερνετ, μεταξύ των οποίων το ρωσικό Yahoo!, το ρωσικό Google και την ιστοσελίδα στην οποία διατηρεί το blog του ο ρώσος πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ!
Εκτός όμως από την είσοδο των «Ρώσων» στη Silicon Valley η κίνηση της Goldman Sachs έχει μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πτυχή… Μέχρι τώρα το Facebook δεν υποχρεώνεται να δημοσιεύει τους ισολογισμούς του καθώς ο αριθμός των μετόχων του δεν ξεπερνά το σχετικό όριο των 500. Με τον τρόπο αυτό δημοσιεύει όποια οικονομικά στοιχεία επιλέγει, αφήνοντας στο χώρο των υποθέσεων την ακριβή κατάσταση της εταιρίας. Και έτσι κανένας δεν μπορεί να κρίνει εάν η τρέχουσα αποτίμηση των 50 δις είναι μια φούσκα ή μια πραγματικότητα.
Όμως οι πληροφορίες θέλουν ότι μέσω ενός σύνθετου νομικού σχήματος η Goldman Sachs θα επιτρέψει σε επενδυτές να αποκτήσουν μερίδιο του Facebook (από το ποσοστό που αγόρασε εκείνη) χωρίς να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους και χωρίς να λογίζονται ως απευθείας μέτοχοι. Έτσι το Facebook θα μπορέσει να συνεχίσει να κρατά μυστικά τα οικονομικά του στοιχεία. Όμως όχι για πολύ…
Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission - SEC), εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις αγοραπωλησίας μετοχών διαδικτυακών εταιρειών όπως το Facebook και το Twitter, σε σχέση με το κατά πόσον ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν με ακατάλληλο τρόπο την ιδιωτική αγορά για την αποφυγή απαιτήσεων δημοσιοποίησης των οικονομικών τους στοιχείων.
Όλα αυτά εντείνουν την πεποίθηση πολλών αναλυτών (όπως η Wall Street Journal) ότι η Facebook Inc θα προχωρήσει στην είσοδό της στο χρηματιστήριο (IPO) έως τον Απρίλιο του 2012, με βάση και σχετικό memo έκτασης 100 σελίδων το οποίο διένειμε η εταιρεία προς δυνητικούς επενδυτές. Όπως αναφέρει η WSJ, η Facebook σκοπεύει να υπερβεί το όριο των 500 μετόχων, πιθανότατα εντός του 2011, κάτι που θα την υποχρεώσει είτε να αρχίσει να δημοσιεύει ισολογισμούς από το 2012, είτε να εισαχθεί στο ταμπλό. Στο ίδιο memo αναφέρεται ρητά ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν σκοπεύει να αποτρέψει την αύξηση του αριθμού των μετόχων της άνω του ορίου των 500…
Και αν η παραπάνω ανάλυση σας φάνηκε μάλλον βαρετή, σας αφήνουμε με ένα video από τον γνωστό Αμερικάνο κωμικό Jon Stewart, και την εκπομπή του The Daily Show όπου σχολιάζει με το δικό του καυστικό τρόπο αυτά τα γεγονότα.