E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η αλήθεια πίσω από την… κηδεία που έγινε κάποτε για 29.000 πίτσες

Μια πολύ παράξενη ιστορία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/6/2022 | 00:04

Η αλήθεια πίσω από την… κηδεία που έγινε κάποτε για 29.000 πίτσες
@saveur.com

Ήταν 5 Μαρτίου του 1973. Εκείνη την ημέρα έγινε η κηδεία της «Great Michigan Pizza» σε μια φάρμα του Ossineke στο Μίσιγκαν. Ένα μικρό πλήθος μαζεύτηκε για να αποδώσει τα σέβη του, σε 29.000 κατεψυγμένες πίτσες «Pappa Fabbrini’s». Σιγά σιγά, οι μπουλντόζες έριχναν τις πίτσες σε μια τρύπα 2,5 μέτρων και τις κάλυψαν με χώμα. Μετά την τελετή, ο Ilario «Mario» Fabbrini, τοποθέτησε λουλούδια στον τάφο: κόκκινες γλαδιόλες, που αναπαριστούσαν την σάλτσα της πίτσας, και λευκά γαρίφαλα, που συμβόλιζαν το τυρί. Ύστερα προσέφερε στους καλεσμένους μερικά κομμάτια πίτσα από εκείνη που παρήγαγε ο ίδιος.

Ο Fabbrini ήταν Ιταλός μετανάστης, που πήγε στις ΗΠΑ όταν ο πατέρας του πέθανε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολέμησε στην Κορέα και αφού τελείωσε η θητεία του, πήγε στο Ντιτρόιτ όπου ίδρυσε εταιρεία με πίτσες, την Fabbrini Pizza, που ήταν μια από τος πρώτες που παρέδιδε φαγητό στους πελάτες της. Αργότερα, πουλούσε κατεψυγμένες πίτσες σε τοπικές επιχειρήσεις και η εταιρεία του έγινε ακόμα πιο επιτυχημένη.

Η Heinz πλησίασε τον Fabbrini και του ζήτησε να κατασκευάσει και να διανείμει τα προϊόντα της στο Οχάιο και το Μίσιγκαν. Το 1966 οι δουλειές του Fabbrini πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο με το εργοστάσιο του να κατασκευάζει χιλιάδες πίτσες καθημερινά. Επτά χρόνια αργότερα όμως, έλαβε κάποια καταστροφικά νέα από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με μια άμεση ανησυχία για ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούσαν στις πίτσες.

@wikipedia.org

Τον Ιανουάριο του 1973, οι υπάλληλοι που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις United Canning στο Οχάιο παρατήρησαν ότι τα κουτιά με μανιτάρια στο απόθεμά τους έχουν φουσκώσει. Η διόγκωση των κονσερβοποιημένων προϊόντων μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα, όπως να παραγεμίσεις μια κονσέρβα, λάθος χειρισμό ή υψηλές θερμοκρασίες κατά την αποθήκευση του προϊόντος. Ωστόσο επίσης, μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η παρουσία βακτηρίων. Η FDA ανακάλεσε τα προϊόντα και δυστυχώς για τον Fabbrini, τα μανιτάρια που χρησιμοποιούσε για τις πίτσες του, ήταν από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σταμάτησε αμέσως την παραγωγή και έδωσε δείγματα κατεψυγμένης πίτσας για διάφορα τεστ. Οι πίτσες μοιράστηκαν σε ποντίκια εργαστηρίου, τα οποία πέθαναν, μάλλον από αλλαντίαση.

Ο Fabbrini ανακάλεσε 29.000 πίτσες και τότε αποφάσισε να κάνει και μια κηδεία. Ήταν απογοητευμένος, αφού φοβόταν ότι θα χάσει όλα όσα είχε δουλέψει σκληρά να αποκτήσει, μόνο από αυτό. Το κόστος έφτασε τα 30.000 δολάρια, περίπου 200.000 δολάρια σημερινά λεφτά.

Η κηδεία έγινε με την παρουσία φανατικών καταναλωτών, προέδρων τραπεζών, μελών του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του τότε κυβερνήτη της πολιτείας του Μίσιγκαν, William Milliken. Δυο εβδομάδες αργότερα, ο Fabbrini έμαθε κάποια νέα για τις πίτσες του. Η κηδεία τελικά δεν ήταν απαραίτητη. Τα δείγματα πίτσας δεν ήταν μολυσμένα και τα ποντίκια δεν πέθαναν από αλλαντίαση. Αντίθετα, πέθαναν από κάποιο είδος ασθένειας των ποντικών.

Παρόλο που τα νέα ήταν καλά, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Οι ανταγωνιστές μπήκαν στην αγορά και δεν μπορούσε πια να φτάσει την επιχείρησή του εκεί που ήταν. Έκανε αγωγή στην εταιρεία με τα μανιτάρια και κατάφερε να αποζημιωθεί με 250.000 δολάρια, με το 1/3 να πηγαίνει στους δικηγόρους του. Ωστόσο, τα χρήματα που έλαβε δεν ήταν αρκετά για να κρατήσει την επιχείρηση σε του σε λειτουργία. Ο Fabbrini πούλησε τελικά την εταιρεία του τη δεκαετία του 1980 και μετακόμισε στο Σαν Ντιέγκο. Σε συνέντευξή του στο The Alpena News το 2017, ο Fabbrini είπε ότι εξακολουθούσε να φτιάχνει πίτσες στο σπίτι χρησιμοποιώντας τις αγαπημένες του γαρνιτούρες, οι οποίες περιλαμβάνουν πράσινες πιπεριές, πεπερόνι, αντζούγιες και φυσικά μανιτάρια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή