Μπορεί να τρως κατσαρίδες χωρίς να το ξέρεις…
Και άλλα έντομα
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 21/6/2022 | 00:01
Η κατσαρίδα ανήκει σίγουρα στα πιο σιχαμερά έντομα, ενώ πολλούς τους φοβίζει κιόλας. Αυτά τα πλάσματα ζουν σε όλες τις ηπείρους και συνήθως χτίζουν το σπίτι τους σε κάθε γωνία, που όσο πιο βρώμικη είναι τόσο καλύτερα. Σε κάποια μέρη του πλανήτη βέβαια, οι κατσαρίδες είναι τροφή. Και παρόλο που μάλλον αυτό δεν συμβαίνει σε κάποιο εστιατόριο κοντά σου, είναι πολλοί περισσότεροι οι άνθρωποι που τρώνε κομμάτια εντόμων απ’ ότι φανταζόμασταν, όπως κατσαρίδες για παράδειγμα, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λέει ότι είναι εντάξει κάτι τέτοιο.
Κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό, αφού τα έντομα είναι και τα πιο άφθονα αλλά και τα πιο εργατικά ζωντανά του πλανήτη, με σχεδόν ένα εκατομμύριο είδη να έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Και επειδή είναι πανταχού παρόντα, σε κάθε μορφής κλίμα, δεν είναι λογικό κάποιο μέρος ενός εντόμου να μπει στην τροφή μας; Ναι, απαντά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Μόνο και μόνο η ιδέα να τρώμε μια κατσαρίδα είναι αποκρουστική. Συχνές είναι και οι εντομοφοβίες, όπως και η κατσαριδοφοβία, με τις κατσαρίδες να είναι τόσο ικανές ώστε να έχουν δώσει το όνομα τους και σε ξεχωριστή φοβία. Υπάρχουν καλοί λόγοι να αποφεύγουμε τα έντομα, κυρίως τα κουνούπια, τα οποία δεν μας αφήνουν μόνο φαγούρα αλλά μεταφέρουν και πολλές θανατηφόρες ασθένειες. Αλλά οι κατσαρίδες, είναι περισσότερο θύματα της κακής φήμης και δημοσιότητας.
Ναι, στις κατσαρίδες αρέσουν τα σκουπίδια και ναι, προτιμούν τα παγωμένα περιβάλλοντα. Οι ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν μέσω περιττωμάτων ή εμετού κατσαρίδων ή μέσω βακτηρίων που ζουν στο έντερο τους. Αλλά αν τύχει να φάτε μια, ειδικά από εκείνες που βρίσκονται σε αιχμαλωσία, οι πιθανότητες είναι να υπάρξουν λίγες αρνητικές επιπτώσεις και στη χειρότερη, μια τροφική δηλητηρίαση. Αυτό ακριβώς υπολόγισε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ όταν αυτή η ρυθμιστική υπηρεσία έθεσε τα πρότυπά της για το πόσα μέρη εντόμων μπορεί ένας τυπικός παραγωγός τροφίμων να επιτρέψει στις προμήθειες τροφίμων που φτάνουν σε εμάς.
Όταν η FDA έθετε τους κανόνες της, έκανε διαφοροποίηση μεταξύ μη φυσικών ρύπων, όπως χημικά και φυτοφάρμακα, και φυσικών ρύπων όπως η σκόνη, η βρωμιά και, ναι, τα έντομα, αλλά και πόσο από κάθε τύπο είναι ασφαλές για να τρώνε οι άνθρωποι. Δεδομένου του πόσο συνηθισμένοι είναι οι φυσικοί ρύποι και πόσο δύσκολο θα ήταν πραγματικά για τους παραγωγούς τροφίμων να τα διατηρήσουν εντελώς απαλλαγμένα από αυτούς, επιτρέπονται πολύ περισσότεροι φυσικοί ρύποι στα τρόφιμά μας από ότι τα φυτοφάρμακα. Για αυτόν τον λόγο, όλοι πιθανότατα μπορεί να τρώμε κομμάτια από έντομα που έχουν κολλήσει στο φαγητό στην πορεία της παραγωγής τους.
Αυτό μπορεί να σημαίνει αφίδες στο μπρόκολο ή αυγά μυγών στα φρούτα μας, σύμφωνα με την Terro, μια κορυφαία εταιρεία ελέγχου παρασίτων. Για παράδειγμα, μια μεγάλη απόλαυση πολλών ανθρώπων είναι η σοκολάτα, στην οποία επιτρέπονται μόνο μέχρι οκτώ κομμάτια εντόμων και οι φανατικοί σοκολατοφάγοι, καταναλώνουν εκατοντάδες κομμάτια ζωυφίων τον χρόνο, όπως αναφέρει η Green Queen.
Στα ζυμαρικά επιτρέπονται μερικές εκατοντάδες μέρη εντόμων ανά μερικές εκατοντάδες γραμμάρια ζυμαρικών προτού ανακαλεστούν από τα ράφια της αγοράς, σύμφωνα με τον FDA. Καθώς η κατανάλωση εντόμων, σκόπιμη ή μη, αυξάνεται σε όλον τον κόσμο, είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι αυτό που αρχικά θα μπορούσε να θεωρηθεί τροφική αλλεργία - όπως στη σοκολάτα - θα μπορούσε να είναι μια αλλεργία σε έντομα.
Πληροφορίες: grunge.com