Ένα password που οι χάκερς θα χρειαστούν 41 χρόνια για να το σπάσουν
Τι θα πρέπει να αποφύγουμε
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/7/2022 | 00:17
Τα password που βάζουμε σε διάφορους λογαριασμούς και υπηρεσίες μπορεί να φαίνεται μια εύκολη και άμεση διαδικασία, αλλά είναι πολύ σημαντική, γιατί αν κάποιος από τους λογαριασμούς παραβιαστεί, τότε τα προσωπικά μας δεδομένα θα διαρρεύσουν. Ίσως και τα χρήματά μας. Πολλοί είναι εκείνοι που σπάνε το κεφάλι τους για να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση: ένα ασφαλές password που θα μπορούν να το θυμούνται ταυτόχρονα.
Μια TikToker έδωσε μερικές συμβουλές ως προς αυτό που έγιναν viral. Περιέγραψε, λοιπόν, τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να φτιάξουμε ένα τέλειο password, ώστε οι χάκερς «να χρειάζονται 41 χρόνια» για να τα σπάσουν.
Όπως αναφέρει η The Sun, η TikToker Katlin γνωστή με το ψευδώνυμο cybersecuritygirl, ανέβασε πρόσφατα ένα βίντεο στο οποίο λέει πως οι χάκερς θέλουν μόνο ένα δευτερόλεπτο για να σπάσουν ένα password που αποτελείται από έξι ή επτά χαρακτήρες, ενώ αν έχει οκτώ, τότε χρειάζονται μια ώρα.
Η πρόταση της είναι η εξής. Να δημιουργήσουμε ένα password με 11 χαρακτήρες, το οποίο θα πρέπει να περιέχει αριθμούς, γράμματα και σύμβολα και καθόλου γνωστές λέξεις και ονόματα. Έτσι, όπως λέει, «οι χάκερς θα χρειαστούν 41 χρόνια για να αποκτήσουν τον κωδικό σας» και ταυτόχρονα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά σας δεδομένα.
@cybersecuritygirl How long would it take for a hacker to crack YOUR passwords #hacked #hacker #cybersecurityexpert #protectyourdata #dataprotection #databreach #cybersecurity #techtok #techtips #steminist #FrunktheBeat #katespadenycabana @cybersecuritygirl ♬ About Damn Time - Lizzo
Το βρετανικό Uswitch λέει πως ορισμένοι κωδικοί θα πρέπει σίγουρα να αποφεύγονται. Και αυτό γιατί μπορεί εύκολα να τους θυμάστε, αλλά η παραβίαση τους είναι ακόμα πιο εύκολη.
Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος, είναι οι κοινές φράσεις, ή τα μοτίβα, που έχουν μια πολύ μικρή αλλαγή στο τέλος. Οι περισσότεροι θεωρούν πως αυτή η μικρή αλλαγή θα μπερδέψει τον χάκερ. Όπως για παράδειγμα ο κωδικός «12345» ‘η το «12345» μαζί με κάποιο όνομα.
Στην πραγματικότητα αν χρησιμοποιήσετε κάποιον τέτοιο κωδικό βοηθάτε τους χάκερ, καθώς το πρώτο σκέλος σπάει εύκολα και επικεντρώνονται στο δεύτερο, ψάχνοντας λύση για λιγότερους χαρακτήρες.
Ένα άλλο λάθος είναι να βάζουμε ήμερα γενεθλίων ή ονόματα αγαπημένων προσώπων στο password. Το Uswitch λοιπόν προτείνει να χρησιμοποιούνται λέξεις ή φράσεις που θα θυμάστε εύκολα, οι οποίες θα πρέπει να περιέχουν γράμματα, σύμβολα και αριθμούς.