Εκοβάντο: Οι λάτρεις του αβοκάντο μπορούν πλέον να προστατέψουν το περιβάλλον
Σκοπός είναι να είναι να μειωθεί η κατανάλωση αβοκάντο στις χώρες οι οποίες δεν το καλλιεργούν
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/7/2022 | 00:11
Το αβοκάντο τα τελευταία χρόνια έχει την τιμητική του. Έχει γίνει τόσο δημοφιλές που μπορείς να το βρεις παντού. Αλλά αυτό όπως έχουν αναφέρει πολλές φορές επιστήμονες και μη, έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Και όχι καλό…
Η Arina Skokouhi είναι απόφοιτος της Σχολής Τέχνης Central Saint Martins του Λονδίνου. Και αποφάσισε να κάνει μια εφεύρεση. Ένα εναλλακτικό αβοκάντο, το οποίο συμβολικά ονόμασε εκοβάντο, για να δείξει την οικολογική του χροιά. Σκοπός της ήταν να σταματήσει η εξάρτηση που έχει ο κόσμος από τα εισαγόμενα φρούτα.
Το νέο τρόφιμο είναι πράσινο και κρεμώδες, παρασκευάζεται από μια σειρά εγχώριων προϊόντων και φυλάσσεται σε μια φλούδα φτιαγμένη από κερί.
Όπως δήλωσε η ίδια η Shokouhi, «το αβοκάντο έχει γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό είδωλο και έχει γίνει συνώνυμο με τα χίπστερ καφέ και τα trendy ποστ στο Instagram. Ωστόσο, η παραγωγή του αβοκάντο προϋποθέτει πολύ ενέργεια και πόρους. Κάθε ένα αβοκάντο χρειάζεται 320 λίτρα νερό για να καλλιεργηθεί και να μαζευτεί σε ολόκληρο τον κόσμο».
Η Skokouhi δεν έδρασε μόνη της. Για να βρει την συνταγή συμβουλεύτηκε τον επιστήμονα τροφίμων Jack Wallman, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Εκείνος τη βοήθησε να προσδιορίσει τη χημική και μοριακή σύνθεση του φρούτου και της έδειξε τον δρόμο ώστε να εντοπίσει τα κατάλληλα υποκατάστατα.
Τα βασικά συστατικά του εκοβάντο είναι το μήλο, τα φουντούκια, το κραμβέλαιο και τα φασόλια. Η Shokouhi παραδέχθηκε ότι ήταν μια τεράστια πρόκληση να προσεγγίσει μόνο με τοπικά προϊόντα την υφή και τη γεύση του αβοκάντο.
Όσο εργαζόταν πάνω στο project της, ανακάλυψε πως κάποια υποκατάστατα που στην αρχή έμοιαζαν ιδανικά, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, απείχαν πολύ από τον τελικό της στόχο. Επέλεξε εν τέλει το κραμβέλαιο, το οποίο έχει παρόμοια λιπαρά οξέα με το αβοκάντο και είναι εύκολα διαθέσιμο στην αγορά της Βρετανίας.
Στο κουκούτσι από την άλλη, κατέληξε ύστερα από πολύ πειραματισμό. Τελικά επέλεξε να χρησιμοποιήσει καρπούς, όπως κάστανο, φουντούκι ή καρύδι. Το προϊόν έπειτα ολοκληρώθηκε με το περίβλημα, το οποίο αποτελείται από κερί και χρωστικές ουσίες τροφίμων. Η συσκευασία βιοδιασπάται και κομποστοποιείται.
Ο σκοπός λοιπόν είναι ιερός και με λίγα λόγια είναι να μειωθεί η κατανάλωση αβοκάντο στις χώρες οι οποίες δεν το καλλιεργούν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φυλαχθούν οι υπερβολικοί πόροι και ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή του, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.
Πληροφορίες - Φωτογραφίες: dezeen.com