E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο εστιάτορας που κέρδισε βραβείο Michelin, έχοντας το πιο φτηνό φαγητό

Ένα απλό, ταπεινό πιάτο που έφτιαξε ο σεφ Chan Hon Meng αποτελούμενο από κοτόπουλο, ρύζι και σάλτσα τσίλι

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/7/2022 | 00:33

Ο εστιάτορας που κέρδισε βραβείο Michelin, έχοντας το πιο φτηνό φαγητό
Chan Hon Meng

Η απλή καντίνα του Μενγκ με το όνομα Hawker Chan σε έναν κεντρικό δρόμο της Σιγκαπούρης έγινε αμέσως talk of the town και έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένοι ντόπιοι και τουρίστες έσπευσαν να δοκιμάσουν «το πιο φθηνό βραβευμένο πιάτο της υφηλίου» που μάλιστα σερβιριζόταν όχι σε ένα κανονικό, αλλά σε ένα… πλαστικό πιάτο.

Ο σεφ Chan Hon Meng, του οποίου οι γονείς ήταν αγρότες, μεγάλωσε σε ένα campong στο Ipoh της Μαλαισίας. Η οικογένειά του εξέτρεφε ζώα και καλλιεργούσε προϊόντα στο αγρόκτημα της οικογένειας. Το γαστρονομικό ταξίδι του σεφ ξεκίνησε κατά την καθημερινή προετοιμασία του για τα γεύματα της οικογένειας. Η πρώιμη επαφή με τη μαγειρική ανέπτυξε το πάθος του για τη μαγειρική.


Η βάση του γαστρονομικού πάθους του Chef Chan βασίστηκε έντονα στην πεποίθηση ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι απλό και προσιτό. Σε ηλικία 15 ετών, άφησε το σχολείο και τη γενέτειρά του στη Σιγκαπούρη αναζητώντας δουλειά. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών της μαθητείας του κάτω από έναν σεφ από το Χονγκ Κονγκ, έμαθε και ανέπτυξε τη συνταγή κοτόπουλου με σάλτσα σόγιας. Το 2009, ο Chef Chan ξεκίνησε το Liao Fan Soya Sauce Chicken Rice & Noodle στο Chinatown Complex Food Centre. 

Η βράβευση ενός αστεριού Michelin από τον Οδηγό Michelin της Σιγκαπούρης τον Ιούλιο του 2016 χάρισε στον σεφ μεγάλη υπερηφάνεια.

Ένα απλό, ταπεινό πιάτο αποτελούμενο από κοτόπουλο, ρύζι και σάλτσα τσίλι.

Ήταν πέρα από τη φαντασία του ότι η ταπεινή του συνταγή θα αναγνωριστεί από τον πιο διάσημο οδηγό Michelin και θα λάβει τους τίτλους "The World First Hawker με αστέρι Michelin Meal" και "The Cheapest Michelin Meal In The Word". Χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του, ο σεφ Τσαν συνέχισε την καθημερινή του ρουτίνα την επόμενη μέρα της βράβευσης, συνεχίζοντας τη δουλειά που του είχε φέρει πλέον διεθνή αναγνώριση. 

Η συνέχεια ήταν, λίγο έως πολύ, αναμενόμενη: άνοιξε και ένα δεύτερο Hawker Chan μερικά μέτρα μακριά, ενώ άνοιξε και υποκαταστήματα, μέσω franchise, και σε άλλες ασιατικές πόλεις, με τελευταία προσθήκη την Μανίλα στις Φιλιππίνες. Το 2021 όμως η επιτροπή των βραβείων πήρε το αστέρι Michelin από το Hawker Chan. 

Ο ίδιος πάντως δεν το βάζει κάτω και υπόσχεται να επιστρέψει δυναμικά...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αποδείξεις Αμερικανού επιστήμονα ότι υπάρχει μεταθανάτια ζωή

Νέα Εποχή 28.12.2024
«Οι ασθενείς που αναζωογονούνται μετά την ανακοπή καρδιάς συχνά διηγούνται ότι ξαναζούν κάθε στιγμή της ζωής τους»

Την σταμάτησαν για υπερβολική ταχύτητα και άλλαξε η ζωή της

Stories 28.12.2024
Η κίνηση του αστυνομικού που δεν ξέχασε

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Νέα Εποχή 28.12.2024
Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

10 σοφά ρητά για τον χρόνο, που πάντα περνάει

Πρόσωπα 28.12.2024
Πάρτε το χρόνο σας...

Ο εστιάτορας που κέρδισε βραβείο Michelin, έχοντας το πιο φτηνό φαγητό

Πρόσωπα 28.12.2024
Ένα απλό, ταπεινό πιάτο που έφτιαξε ο σεφ Chan Hon Meng αποτελούμενο από κοτόπουλο, ρύζι και σάλτσα τσίλι

Το «φαγανό» ζώο που πρωταγωνιστεί στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Περιβάλλον 28.12.2024
Τα ζώα θέλουν όμως και συμμάχους...

Ποιες είναι οι ώρες αιχμής σε έναν οίκο ανοχής;

Stories Χτες
Διευθύντρια οίκου ανοχής αποκαλύπτει τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Γιατί τα παιδιά δε βγαίνουν πια για κάλαντα;

Stories Χτες
Μην αφήσουμε να σβήσει μια τόσο όμορφη παράδοση!

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2024

Νέα Εποχή Χτες
Τα μυστικά του παρελθόντος που αποκάλυψε η επιστήμη το 2024

Ανασκόπηση 2024 ‑ Όσα απασχόλησαν τον κόσμο τη χρονιά που μας πέρασε

Stories Χτες
Μια χρονιά καταιγιστικών εξελίξεων, πολιτικών ανακατατάξεων και κοινωνικής αντίδρασης

Γιατί η Gen Z λέει όχι στο αλκοόλ

Νέα Εποχή Προχτές
Τι αλλάζει στις κοινωνικές συναντήσεις