Αυτές τις ερωτήσεις δε μπορούν να τις απαντήσουν ούτε οι επιστήμονες
5 από τα πιο κοινά ερωτήματα που είναι ακατόρθωτο να απαντηθούν.
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 18/7/2022 | 19:15
Για να δώσεις λύση σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην επιστήμη, πρέπει να τολμήσεις να διεισδύσεις σε μερικά αρκετά μακρινά μέρη: στον βυθό των ωκεανών, στο εσωτερικό του ανθρώπινου εγκεφάλου, στις κορυφές των βουνών, ακόμα και στο τέλος του χρόνου.
Αυτό έκανε και το Unexplainable, ένα επιστημονικό podcast που κυκλοφόρησε το Vox τον Μάρτιο για να εξερευνήσει τα πιο σημαντικά, ενδιαφέροντα και αναπάντητα ερωτήματα που προκαλούν δέος στην επιστήμη. σύμπαν εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο μέρος με αναξιοποίητες δυνατότητες.
Παρακάτω θα δεις ποια είναι τα 5 γεγονότα που εκπλήσσουν ακόμα και τους επιστήμονες, καθώς δεν μπορούν να τα εξηγήσουν.
Από τι αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος;
Είναι μια απλή ερώτηση που είναι επίσης αναπάντητη: Από τι αποτελείται το σύμπαν; Αποδεικνύεται ότι όλα τα αστέρια σε όλους τους γαλαξίες σε όλο το σύμπαν μόλις και μετά βίας αρχίζουν να υπολογίζουν όλα τα πράγματα εκεί έξω. Το μεγαλύτερο μέρος της ύλης στο σύμπαν είναι στην πραγματικότητα αόρατο, άθικτο και, μέχρι σήμερα, ανεξερεύνητο. Ονομάζεται σκοτεινή ύλη και παρά το γεγονός ότι την έψαχναν για δεκαετίες, οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν ιδέα τι είναι.
Τι σκότωσε την Αφροδίτη;
Το "Hellscape" είναι η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψει την επιφάνεια της Αφροδίτης, του δεύτερου πλανήτη από τον ήλιο. Στους 900 βαθμούς Φαρενάιτ, είναι ο θερμότερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα, εν μέρει χάρη σε μια ατμόσφαιρα σχεδόν εξ ολοκλήρου διοξειδίου του άνθρακα. Σύννεφα από εξαιρετικά διαβρωτικό θειικό οξύ τυλίγονται πάνω από ένα ηφαιστειακό τοπίο από ροές λάβας αιχμηρές σαν ξυράφι. Το πιο συντριπτικό, η πίεση στην επιφάνεια της Αφροδίτης είναι περίπου 92 φορές μεγαλύτερη από την πίεση που θα νιώθατε στο επίπεδο της θάλασσας στη Γη. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η Αφροδίτη ήταν κάποτε σαν τη Γη, με έναν ωκεανό σε υγρό νερό σαν αυτούς που υποστηρίζουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Αυτό προκαλεί ένα υπαρξιακό ερώτημα για τη ζωή στη Γη. «Είναι πραγματικά ένα ερώτημα γιατί είμαστε εδώ», λέει ο Robin George Andrews, ηφαιστειολόγος και συγγραφέας του Super Volcanoes: What They Reveal about Earth and the Worlds Beyond.
Πώς θα είναι τα ζώα στο μέλλον;
Είναι αδύνατο να προβλέψουμε πλήρως πώς θα μοιάζει η εξέλιξη στο μέλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε. Η δημοσιογράφος Mandy Nguyen ζήτησε από βιολόγους και άλλους ειδικούς να εξερενήσουν: Πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν τα ζώα σε ένα εκατομμύριο χρόνια από τώρα; Οι ειδικοί πήραν την ερώτηση στα σοβαρά. «Πιστεύω ότι είναι μια πραγματικά χρήσιμη και σημαντική άσκηση», είπε στον Nguyen η Liz Alter, καθηγήτρια εξελικτικής βιολογίας στο California State University Monterey Bay. Σκεπτόμενοι τις δυνάμεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ζωής στη Γη, πρέπει να σκεφτούμε πώς οι άνθρωποι αλλάζουν περιβάλλον αυτή τη στιγμή.
Τι προκαλεί το Αλτσχάιμερ;
Δεν υπάρχει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, μια νευροεκφυλιστική νόσο που προκαλεί άνοια, και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες, παρά τις δεκαετίες έρευνας. Γιατί; Πρώτον, οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρη κατανόηση του τι προκαλεί την ασθένεια. Για χρόνια, η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι το Αλτσχάιμερ προκαλείται από συσσωρεύσεις πρωτεϊνών που ονομάζονται αμυλοειδή, οι οποίες δημιουργούν αποτελεσματικά πλάκες στον εγκέφαλο. Αλλά τα φάρμακα που βοηθούν στην απομάκρυνση των αμυλοειδών από τον εγκέφαλο δεν φαίνεται να λειτουργούν πολύ καλά στην καταπολέμηση της νόσου. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ερευνητές του Αλτσχάιμερ έχουν επικεντρωθεί υπερβολικά σε αυτή τη θεωρία, σε βάρος της μελέτης άλλων πιθανών αιτιών, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυνατή ηλικία που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος;
Ζει σήμερα ο πρώτος άνθρωπος που έζησε μέχρι τα 150 χρόνια; Δεν ξέρουμε. Κατά μέσο όρο, η ανθρώπινη διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, αλλά δεν είναι σαφές εάν υπάρχει ανώτατο όριο. Θα μπορούσε ένας άνθρωπος να ζήσει στον δεύτερο αιώνα του; Η τεχνολογία και η ιατρική που θα μπορούσαν να το καταστήσουν δυνατό μπορεί να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Αλλά αν λειτουργήσει, θα υπάρξουν ανησυχητικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι κοινωνίες.