Η Ρωσία συνεχίζει εδώ και περίπου έναν μήνα να περιορίζει την ροή φυσικού αερίου με το πρόσχημα της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1. Η Ρωσία αρνείται ότι θέλει να πλήξει με αυτή τη μείωση τη Δύση, αλλά οι παραδόσεις τον τελευταίο μήνα έχουν μειωθεί κατά 60%, με την Ευρώπη να θέλει να προετοιμαστεί με ενεργειακά εφόδια για τον χειμώνα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά τις Ρωσίας έχουν αυξήσει την ανησυχία για ρωσικά αντίποινα, με πολλούς να φοβούνται ότι η Μόσχα θα κρατήσει «παγωμένο» τον αγωγό, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, της οποίας η οικονομία θα βρεθεί με αυτόν τον τρόπο σε περαιτέρω ύφεση.
Έτσι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στρέφονται σε άλλους ενεργειακούς δρόμους. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέφτηκε τη Δευτέρα το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και συμφώνησε ότι μέσα σε «λίγα χρόνια», θα διπλασιαστούν οι εισαγωγές από τη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει μάλλον μια ουδέτερη στάση όλον αυτόν τον καιρό, ενισχύοντας τις σχέσεις του με τη Δύση, αλλά χωρίς να έρθει σε ρήξη με τη Ρωσία. Ξεκίνησε να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη το 2020 μέσω του αγωγού TAP. Εκείνη τη χρονιά, είχε δηλώσει ότι θα στέλνει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία.
Προς το παρόν, η εισαγωγή φτάνει τα 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω ενός συνόλου αγωγών που ξεκινούν από το Αζερμπαϊτζάν και φτάνουν στην Ευρώπη μέσω Γεωργίας και Τουρκίας.
Η νέα συμφωνία αναφέρει πως μέσα σε λίγα χρόνια θα επεκταθεί η εισαγωγή στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με στόχο να φτάσει στα 12 το 2023. Κάτι που θα βοηθήσει να αντισταθμιστούν οι περικοπές στις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Μόνο που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, η Ρωσία προμήθευσε την Ευρώπη με συνολικά 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, κάτι που κάνει σαφές ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να καλύψει ένα κενό, το οποίο όμως δεν είναι πολύ μεγάλο. Οι Ευρωπαίοι σίγουρα θα αναζητήσουν και άλλους αξιόπιστους προμηθευτές, με τις ΗΠΑ να θέλουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους μέχρι το 2025 στη «Γηραιά Ήπειρο».
Ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι πολύ εύκολος, ειδικά όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.