E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεκαήμερος καύσωνας από σήμερα: Πότε η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς

Συνδέεται με το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα

Δημοσίευση 21/7/2022 | 12:24

Δεκαήμερος καύσωνας από σήμερα: Πότε η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς

Σε ένα διάστημα παρατεταμένου καύσωνα, που θα δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία αλλά και το περιβάλλον, μπαίνει από σήμερα η Ελλάδα.

Προ ημερών, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος-διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε προειδοποιήσει για ένα δεκαήμερο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα ξεκινούσε από αυτή την εβδομάδα -και το οποίο συνδέεται με το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα.

Στη νέα πρόγνωσή του, το meteo.gr επισημαίνει ότι «οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που είχαν επικρατήσει πάνω από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε θερμότερες, των οποίων μάλιστα η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή της εποχής. Αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές πάνω από τις συνήθεις για την εποχή». Τι σημαίνει όμως αυτό;

«Έχουμε ουσιαστικά μια θερμή εισβολή, ένα θερμό κύμα, που θα ξεκινήσει να πλήττει τη χώρα μας από αύριο, Παρασκευή. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η μεγάλη διάρκεια που θα έχει, καθώς θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα» εξηγεί, σήμερα, στο iefimerida.gr o Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, σε αυτό το διάστημα «θα δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν το όριο του καύσωνα, δηλαδή τους 37 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές περιοχές της χώρας. Θα δούμε 38, 39 και 40 βαθμούς, όχι όμως όλες τις μέρες, γιατί θα έχουμε αυξομειώσεις που εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από τον άνεμο και τις νεφώσεις», προσθέτει.

Ο επιστήμονας του meteo.gr επισημαίνει ότι «δεν θα δούμε ακραίες τιμές, δηλαδή θερμοκρασίες-ρεκόρ. Όμως πρέπει να κρατήσουμε ότι αυτή η μεγάλη διάρκεια θα είναι επιβαρυντική και για την ανθρώπινη υγεία και για τα οικοσυστήματα. Αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες και η επιμονή τους θα δημιουργήσουν πάλι συνθήκες πολύ μεγάλης ξηρότητας και ευφλεκτότητας στη νεκρή καύσιμη ύλη».

Τι σημαίνει ο «κίτρινος» συναγερμός κατηγορίας 1 για τις υψηλές θερμοκρασίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το meteo.gr από φέτος χρησιμοποιεί πιλοτικά ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης για τις υψηλές θερμοκρασίες και τους κινδύνους του καύσωνα για την πόλη της Αθήνας.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε ειδικά για την πόλη της Αθήνας, μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών μετεωρολογικών δεδομένων και δεδομένων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία για περίοδο δύο δεκαετιών.

Έρχονται 40άρια στην Αθήνα

Την Παρασκευή και το Σάββατο η Αθήνα θα βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία (κατηγορία 0), η οποία ουσιαστικά σημαίνει «Υψηλές θερμοκρασίες - Κίνδυνοι για την υγεία των ευάλωτων ατόμων».

«Καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμένουν για μέρες, θα ανέβουμε “σκαλοπάτι” και την Κυριακή, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα μπούμε στη δεύτερη κατηγορία», σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα του meteo.gr «βλέπει» 39άρια το Σάββατο και 40άρι την Κυριακή στην Αθήνα:

Η δεύτερη κατηγορία (κατηγορία 1) είναι για Πολύ Υψηλές Θερμοκρασίες, με το meteo.gr να συστήνει στους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να αποφύγουν την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη, κάνοντας ειδική μνεία στα ευάλωτα άτομα.

H εξέλιξη της θερμής εισβολής σε βίντεο

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1.500 μέτρων έως το βράδυ του Σαββάτου 30/07.

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Χτες
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.

Το Reddit μήνυσε την Αυστραλία για την απαγόρευση των social media στους κάτω των 16

Κόσμος Χτες
Το Reddit κατέθεσε αγωγή εναντίον της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση των social media παρέμβαση στην ελεύθερη πολιτική έκφραση.

Ευβοια: Μεθυσμένη οδηγός μετά από τρελή πορεία συγκρούστηκε με σταθμευμένα οχήματα

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο του Μαρμαρίου

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών για τον πρωθυπουργό: Ενισχύουν τα μπλόκα τους

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες έχουν μία σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και μόνο εάν υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά, θα πάνε σε διάλογο μαζί του.

Μερτς: «Αν ο Πούτιν κατακτούσε την Ουκρανία, θα έβαζε στο στόχαστρο την ΕΕ»

Κόσμος Χτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «πραγματική τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας».

Θεσσαλονίκη: Δίχρονο παιδί περιπλανιόταν μόνο στους δρόμους – Συνελήφθη ο θείος που το άφησε μόνο

Ελλάδα Χτες
Στη Θεσσαλονίκη, περαστικοί βρήκαν ένα ανήλικο παιδί να περιπλανιέται μόνο του στους δρόμους, προκαλώντας σοκ με το αδιανόητο περιστατικό

Η τεταμένη στιγμή ανάμεσα στον Τζέικομπ Ελόρντι και φωτογράφο: Μου το κάνετε πραγματικά πολύ δύσκολο να ζήσω

Αθλητικά Νέα Χτες
«Τζέικομπ, σε αγαπάμε», είπε παπαράτσι στον ηθοποιό με εκείνον να απαντά «Εγώ δεν σας αγαπώ»

Αποκάλυψη BBC για τα «μωρά των Βίκινγκ»: Βιομηχανία 2 δισ. δολαρίων πίσω από τον Δανό δότη σπέρματος

Κόσμος Χτες
Πώς εξηγείται η δημοφιλία του δανέζικου ή λεγόμενου «σπέρματος των Βίκινγκ» και χρειάζεται τελικά αυστηρότερος έλεγχος του κλάδου, αναρωτιέται το BBC

Αγρια επεισόδια στην Ινδία: Οπαδοί τα έκαναν γης μαδιάμ επειδή ο Μέσι εμφανίστηκε μόνο για λίγα λεπτά

Κόσμος Χτες
Καταγγέλλουν ότι είχαν πληρώσει έναν μισθό για να δουν τον Αργεντίνο σταρ που έμεινε μόνο για 20 λεπτά στο γήπεδο

Καιρός ‑ Τσατραφύλλιας: «Σκληρό καρύδι ο αντικυκλώνας»

Καιρός Χτες
Τι προβλέπει για τα Χριστούγεννα