Αυτό είναι το χωριό με την πιο καθαρή ατμόσφαιρα στον κόσμο
Ωστόσο οι μετρήσεις είναι και εκεί ανησυχητικές
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/8/2022 | 00:33
Πρόκειται για τον βορειότερο μονίμως κατοικημένο οικισμό της Γης. Ονομάζεται Ny-Ålesund και έχει πληθυσμό μόλις 45 κατοίκων, ενώ απέχει 1.230 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο.
Είναι μέρος του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ και η ατμόσφαιρά του είναι υπερβολικά καθαρή, τα Wi-Fi απαγορεύονται και όλες οι πόρτες είναι ξεκλείδωτες, όχι από την υπερβολική ασφάλεια, αλλά για την περίπτωση που χρειαστεί κάποιος να ξεφύγει από πολική αρκούδα.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι επιστήμονες και ο λόγος που βρίσκονται εκεί είναι αυτός που φαντάζεστε. Η καθαρότητα της ατμόσφαιρας στην περιοχή, όπως αναφέρει το BBC.
Πριν από 33 χρόνια, σε ύψος 472 μέτρων, χτίστηκε στο Zeppelinfjellet ένα ερευνητικός σταθμός για να παρατηρεί και να καταγράφει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ονομάστηκε Zeppelin Observatory και μετατράπηκε σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο μέτρησης των αερίων του θερμοκηπίου, που παίζουν μεγάλο ρόλο στην κλιματική αλλαγή.
Όπως φαίνεται όμως, η ποιότητα του αέρα φαίνεται πως αλλάζει ακόμα και σε μια γωνιά της γης που παραμένει αγνή. Τα σποραδικά ατμοσφαιρικά ρεύματα που έρχονται από Ευρώπη και Αμερική, κουβαλούν μαζί τους αέρα με ρύπανση. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση ορισμένων ρυπογόνων, ενώ έχουν καταγράψει και νέους τύπους ρύπανσης που μεταφέρονται στην περιοχή μέσω των ανέμων.
«Το Παρατηρητήριο Ζέπελιν βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο και παρθένο περιβάλλον, μακριά από τις βασικές πηγές ρύπανσης. Αν μπορεί να μετρηθεί εδώ, αυτό σημαίνει πως ήδη υπάρχει παγκόσμια εξάπλωση. Αυτή είναι μια πολύ καλή περιοχή για τη μελέτη της μεταβαλλόμενης ατμόσφαιρας» αναφέρει ο Όβε Χέρμανσεν, επιστήμονας στο Παρατηρητήριο και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο για την Ατμοσφαιρική Έρευνα.
Το Παρατηρητήριο Ζέπελιν δίνει και έγκυρες προειδοποιήσεις των αλλαγών που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, τα επίπεδα μεθανίου γύρω του, έχουν αυξηθεί πολύ από το 2005 και το 2019, έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ. Επίσης μόλις 10 ημέρες μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, τα ραδιονουκλεΐδια που παράγονται από τον αντιδραστήρα της εγκατάστασης, παρατηρήθηκαν και στην ατμόσφαιρα του Zeppelinfjellet, πράγμα που σημαίνει ότι ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι επιστήμονες πρόσφατα είδαν και αύξηση στα μικροπλαστικά στα δείγματα από χιόνι που συλλέχθηκαν από απομονωμένες περιοχές της Αρκτικής. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα, μεταφέρθηκαν εκεί μέσω της ατμόσφαιρας.
«Μικροσκοπικά σωματίδια μικροπλαστικών μπορούν να ταξιδέψουν σε σημαντικές αποστάσεις μέσω του αέρα, όπως ακριβώς και άλλα σωματίδια που ήδη παρατηρούμε στο Ζέπελιν. Η διαφορά είναι πως τα μικροπλαστικά προέρχονται εξ ολοκλήρου από τον άνθρωπο, περιέχουν πολύ ανθεκτικά πολυμερή και μίξεις χημικών, εκ των οποίων κάποια είναι πολύ τοξικά» αναφέρει ο ερευνητής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Έρευνας, Ντόρτε Χάρζκε.