Γεωμαγνητική καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει σήμερα τη γη
Ανησυχία για τους δορυφόρους
Δημοσίευση 3/8/2022 | 17:40
Μια ηλιακή καταιγίδα που θα εκτοξευτεί από μια τρύπα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου αναμένεται να χτυπήσει σήμερα (3/8) τη Γη, όπως αναφέρει το Live Science, η τρύπα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου απελευθερώνει αέρια υλικά, τα οποία σε συνδυασμό με ένα ρεύμα ισχυρών ηλιακών ανέμων μπορεί να οδηγήσουν σε μια μαγνητική καταιγίδα.
Σύμφωνα με το SpaceWeather είναι πολύ πιθανό η καταιγίδα να προκαλέσει διακοπές στα δορυφορικά, ραδιοφωνικά και ηλεκτρικά δίκτυα. Την ίδια ώρα η Daily Mail αναφέρει ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα θα δημιουργήσει δυνητικά σέλας πάνω από τον ουρανό του Καναδά και της Αλάσκας.
Ο Ήλιος φτάνει στο αποκορύφωμα του 11ετούς κύκλου του, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η συχνότητα των ηλιακών εκρήξεων με κατεύθυνση προς τη Γη. Ο αστροφυσικός και κοσμολόγος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας Δρ Μπραντ Τάκερ δήλωσε στο 7News: «Αυτοί οι τύποι καταιγίδων δεν είναι σπάνιοι. Ο ήλιος έχει έναν κύκλο 11 ετών, με περιόδους περισσότερης ή λιγότερης δραστηριότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει περισσότερη δραστηριότητα».
Και πρόσθεσε: «Επομένως, ενώ η διακοπή από τη συγκεκριμένη καταιγίδα θα πρέπει να είναι ελάχιστη, ανησυχούμε για αυτές τις μεγαλύτερες καταιγίδες που έχουν ως αποτέλεσμα δορυφορικές παρεμβολές. Και αυτό είναι ανησυχητικό διότι υπάρχουν πάρα πολλοί δορυφόροι εκεί πάνω».
Σε πλανήτες με ισχυρά μαγνητικά πεδία, όπως ο δικός μας, αυτός ο καταιγισμός ηλιακών θραυσμάτων απορροφάται, προκαλώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια αυτών των καταιγίδων, το μαγνητικό πεδίο της Γης συμπιέζεται ελαφρώς από τα κύματα των σωματιδίων υψηλής ενέργειας. Τα σωματίδια αυτά διαχέονται στις γραμμές του μαγνητικού πεδίου κοντά στους πόλους και αναδεύουν τα μόρια της ατμόσφαιρας, απελευθερώνοντας ενέργεια με τη μορφή φωτός για τη δημιουργία πολύχρωμων σέλας, παρόμοιων με αυτά που συνθέτουν το Βόρειο Σέλας.
Η καταιγίδα που θα δημιουργηθεί από αυτά τα συντρίμμια θα είναι ασθενής. H γεωμαγνητική καταιγίδα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μικρές διακυμάνσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να επηρεάσει ορισμένες δορυφορικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για κινητές συσκευές και συστήματα GPS.