Η ιστορία της κόντρας μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας
Από το 1949 μέχρι σήμερα
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 3/8/2022 | 20:30
Το νησί της Ταϊβάν ονομάζεται επίσημα Δημοκρατία της Κίνας. Από εκεί ξεκινάει και τελειώνει όλη η ιστορία της κόντρας μεταξύ των δυο χωρών. Από το 1949 μέχρι και σήμερα, οι δυο χώρες έχουν μια μεγάλη αντιπαλότητα και εχθρότητα που δεν μπορεί να σβήσει.
Μετά τη νίκη του Μάο Τσε Τουνγκ, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας Τσιανγκ Κάι-Σεκ, κατέφυγε στην Ταϊβάν, πρώην Φορμόζα που σημαίνει “όμορφη”, και ίδρυσε τη Δημοκρατία της Κίνας. Από τότε έχει ξεκινήσει ένα ράλι μεταξύ των δυο χωρών για αναγνώριση. Η Ταϊβάν παρόλο που έχει λάβει αρκετές διαβεβαιώσεις από ξένους αξιωματούχους που επισκέπτονται τη χώρα, δεν έχει αναγνωριστεί από πολλές χώρες. Ούτε οι ΗΠΑ δεν την αναγνωρίζουν πλήρως.
Από το 1949, τα κράτη είχαν ένα δίλημμα. Να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ή εκείνη της Δημοκρατίας της Κίνας ως νόμιμη. Το 1971, η έδρα του ΟΗΕ δόθηκε στο Πεκίνο και την Κομμουνιστική Κυβέρνηση της Κίνας, με πολλές χώρες να ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα.
Προς το παρόν, μόλις 14 χώρες έχουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, με καμία από αυτές να μην αποτελούν μεγάλες οικονομικές ή στρατιωτικές δυνάμεις. Από την Ευρώπη, μόνο το Βατικανό βρίσκεται σε αυτή τη λίστα.
Κάποιες χώρες δεν έχουν καθόλου σχέσεις, ενώ κάποιες άλλες διατηρούν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Πεκίνο, έχοντας παράλληλα ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ παραμένουν ο ισχυρότερος σύμμαχος της νησιωτικής χώρας, όντας ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού.
Οι σχέσεις των δυο χωρών δεν ήταν ποτέ καλές. Μόλις το 1987 επιτράπηκε στους κατοίκους της Ταϊβάν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ η πρώτη ανακάλεσε τις ρυθμίσεις που επιβάλλουν κατάσταση πολέμου με την δεύτερη το 1991. Αλλά οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν το 1995 και έκτοτε, η Κίνα απειλεί με χρήση πολεμικών μέσων, αν η Ταϊβάν κηρυχθεί ανεξάρτητη.
Μια προσπάθεια έγινε ξανά από το 2008 μέχρι και το 2016. Ωστόσο, η εκλογή του κόμματος που υποστηρίζει την ανεξαρτησία και μάλιστα δυο φορές, έχει φέρει τις σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν σε πολύ κακό σημείο, με τις ΗΠΑ να παίζουν τον δικό τους ρόλο, υποσχόμενες επέμβαση υπέρ της Ταϊβάν αν η Κίνα αποφασίσει να επιτεθεί.
Το αποκορύφωμα των κακών σχέσεων ήταν η πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι. Είχαν προηγηθεί δεκάδες παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ταϊβάν με την κατάσταση να κλιμακώνεται με συνεχείς δηλώσεις από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.
Η Ταϊβάν υπήρξε για αρκετά χρόνια μέρος της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας. Από το 1949 μέχρι το 1975, ο Τσιανγκ παρέμεινε ηγέτης της ως δικτάτορας και από εκεί και έπειτα ξεκίνησε ο εκδημοκρατισμός της χώρας. Οι πρώτες εκλογές με καθολική ψηφοφορία έγιναν το 1996, με την Κίνα λίγες ημέρες πριν να εκτοξεύει πυραύλους κοντά στις ακτές της.
Η επίσκεψη της Πελόζι είναι η πιο υψηλόβαθμη από πλευράς ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια. Η Κίνα συνέχισε να απειλεί και μια διαμάχη που κρατάει 73 χρόνια συνεχίζεται χωρίς να δίνεται καμία οριστική λύση.