E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος

Ο καθηγητής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών - Ήταν επίτιμος διευθυντής στο Ευγενίδειο Πλανητάριο

Δημοσίευση 7/8/2022 | 21:02

Πέθανε ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος. Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου έδινε μάχη με τον καρκίνο.


Ποιος ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος

Γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943 αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (ΗΠΑ). Την ίδια περίοδο του απονεμήθηκαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας.

Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και χρημάτισε Επιμελητής (Ιαν.-Σεπ. 1968), Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης (Σεπ. 1968-Σεπ. 1969), και Διευθυντής Πλανηταρίου (Σεπ. 1969-Μαρ. 1973) στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (Louisiana Art & Science Museum) καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής (1970-1973).

Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου (Απρ. 1973-Απρ. 2014). Έχει διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, έχει παρακολουθήσει ενεργά πολυάριθμα Συνέδρια και Σεμινάρια όπου παρουσίασε εργασίες του, κι έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.


Χρημάτισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (ΕΑΑΕ - European Association for Astronomy Education) (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας.

Στις 17 Οκτωβρίου 2012, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) τον τίμησε για την συμβολή του στην εκλαΐκευση της επιστήμης σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στις 22 Δεκεμβρίου 2015, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας τον βράβευσε «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών

Κόσμος 02.04.2025
Την είδηση επιβεβαίωσε η κόρη του

Γιώργος Λάνθιμος: «Όχι» από το ΚΑΣ στο αίτημά του για γυρίσματα στην Ακρόπολη

Ελλάδα 02.04.2025
Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης ήθελε να γυρίσει στον Ιερό Βράχο το φινάλε της νέας του ταινίας

Λουίτζι Μαντζιόνε: Τη θανατική ποινή θα ζητήσουν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Κόσμος Χτες
Κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε πισώπλατα τον διευθύνοντα σύμβουλος μεγάλης αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας υγείας

Πρωτομαγιά 2025: Ποια ημέρα θα εορτασθεί ‑ Τι ισχύει με μισθούς και εργασία

Ελλάδα Χτες
Η Πρωτομαγιά 2025 θα εορταστεί κανονικά την Πέμπτη 1η Μαΐου, καθώς δεν συμπίπτει με Κυριακή, ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή τη Δευτέρα του Πάσχα

Πέθανε στα 101 της Βρετανίδα που είχε σπάσει τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των ναζί

Κόσμος Χτες
Η εργασία της στο Μπλέτσλι Παρκ ήταν άκρως απόρρητη και για δεκαετίες δεν μπορούσε να εξηγήσει ούτε στους γονείς της πού εργαζόταν

Λιθουανία: Βρέθηκε η σορός και του τέταρτου Αμερικανού στρατιώτη ‑ Το όχημά τους βούλιαξε σε βάλτο

Κόσμος Χτες
Το βαρύ όχημα στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις στρατιώτες βούλιαξε σε βάλτο με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο στη Λιθουανία

Forbes: Υπερδιπλασιάστηκε η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος Χτες
Ο πρόσφατος κατάλογος δισεκατομμυριούχων του Forbes αναφέρει επίσης ότι ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027

Ελλάδα Χτες
Από σήμερα 1η Απριλίου, ναι δεν είναι πρωταπριλιάτικο, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 880 ευρώ μικτά

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Πάρο ‑ Σπίτι και μαγαζιά πνιγμένα στη λάσπη

Ελλάδα Χτες
Το παραλιακό μέτωπο της Νάουσας στην Πάρο εξακολουθεί να είναι γεμάτο λασπόνερα

Ισλανδία: Έκρηξη ηφαιστείου προκαλεί εκκενώσεις ‑ Τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνθηκαν

Κόσμος Χτες
Μια ηφαιστειακή έκρηξη νότια της πρωτεύουσας της Ισλανδίας νωρίτερα σήμερα, σκόρπισε λάβα