Ο καρχαρίας που βγαίνει στη στεριά και «περπατάει»
Εξελίχθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/8/2022 | 01:08
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ένας μικρός αλά και ζωηρός καρχαρίας έχει εξαιρετική ικανότητα να περπατά στη στεριά και εξελίσσεται για να μπορεί να επιβιώσει ευκολότερα από την υπερθέρμανση των θαλασσών αλλά και την κλιματική αλλαγή.
Βρίσκεται συνήθως σε ρηχούς υφάλους της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας και ονομάζεται καρχαρίας επωμίδα. Μπορεί να περπατήσει έως και 30μ μέτρα στην ξηρά με τα πτερύγια του που μοιάζουν με κουπί και να επιβιώσει σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου για περισσότερες από δυο ώρες.
Οι βιολόγοι του Florida Atlantic University (FAU) και οι ερευνητικοί εταίροι τους στην Αυστραλία, αναφέρουν πως αυτή η ικανότητα των καρχαριών που ζουν σε υφάλους, τους επιτρέπουν να επιβιώσουν σε όλο και πιο εχθρικά περιβάλλοντα με τις συνθήκες να αλλάζουν συνεχώς.
«Αυτά τα χαρακτηριστικά στην κίνηση, δεν είναι μόνο σημαντικά για την επιβίωση, αλλά μπορεί να σχετίζονται και με την διαρκή φυσιολογική τους απόδοση σε πολύ δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως εκείνες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Integrative and Comparative Biology Journal. «Τα ευρήματα μέχρι σήμερα υποδηλώνουν ότι αυτό το είδος καρχαρία μπορεί να ανέχεται κάποιες, αλλά ίσως όχι όλες, τις δύσκολες συνθήκες που προβλέπονται για τον 21ο αιώνα», συνεχίζει.
Η καθηγήτρια εμβιομηχανικής στο τμήμα βιολογικών επιστημών της FAU, Marianne Porter, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι καρχαρίες εκτός από το να κολυμπούν, είναι σε θέση να περπατούν αργά και γρήγορα και να διασχίζουν την ξηρά ώστε να φτάσουν σε πιο ευνοϊκά για εκείνους περιβάλλοντα, κάτι που άλλα είδη δεν μπορούν να κάνουν.
«Μπορεί να μην σκέφτεστε τις όμορφες, τροπικές παραλίες ως σκληρές για επιβίωση, αλλά στην πραγματικότητα οι παλιρροϊκές πισίνες και τα περιβάλλοντα με κοραλλιογενείς υφάλους είναι αρκετά σκληρά, έχουν ζεστές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της παλίρροιας και πολλές αλλαγές» επισημαίνει.
«Οι ερευνητές με τους οποίους συνεργαζόμαστε στην Αυστραλία, ανακάλυψαν πως οι καρχαρίες μπορούν να αντέξουν τις κλιματικές αλλαγές. Πρόκειται για ένα πολύ καλό παράδειγμα ώστε να αρχίσουμε να ερευνούμε το πως αυτές οι συνθήκες που συνεχώς μεταβάλλονται μπορούν να επηρεάσουν τα σπονδυλωτά και άλλα είδη γενικότερα», συμπληρώνει.
Πάντως, οι καρχαρίες επωμίδες δεν είναι οι μόνοι που είναι γνωστοί για την ικανότητα τους να περπατούν. Ερευνητές από την Ινδονησία, ανακάλυψαν το 2013 ένα είδος που «περπατάει» κατά μήκος του ωκεανού, προς αναζήτηση τροφής.
Μια άλλη μελέτη του 2020 από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ με διεθνείς συνεργασίες, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 9 είδη καρχαριών χρησιμοποιούν τα πτερύγια τους ώστε να μπορέσουν να περπατήσουν σε ρηχά νερά.
Ο καρχαρίας επωμίδα παρολ’ αυτά, ξεχωρίζει για την ικανότητα του να παραμένει για αρκετό διάστημα χωρίς οξυγόνο και επίσης να επιβιώνει στην ξηρά και να περπατά σε αποστάσεις έως και 30 φορές του μήκους του σώματός τους. Όπως λέει η Porter, αυτή η ικανότητα τους είναι εξαιρετικά σημαντική.
Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν πως τους δίνει καλύτερη ευελιξία να αποφεύγουν τα αρπακτικά και να πηγαίνουν σε περιοχές με πιο άφθονη τροφή, όπου υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός γι’ αυτήν.