Ενεργειακή κρίση: Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας ‑ «Θα είναι χειρότερος και από το 1945»
H ενεργειακή κρίση είναι ήδη εδώ
Δημοσίευση 4/9/2022 | 21:12
Ενεργειακή κρίση: Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας Llewellyn King, ο επερχόμενος χειμώνας για την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι «ο χειρότερος από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».
Στη πιθανότητα η ενεργειακή κρίση να γίνει πολύ χειρότερη από ότι είναι σήμερα αναφέρθηκε στο περιοδικό Time, η ειδικός σε θέματα ενεργειακής πολιτικής Suriya Jayanti
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.100 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου, μια αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως μετρήθηκε από την ολλανδική αγορά TTF.
Το δημοσίευμα του περιοδικού Time.
Σε αυτή την τιμή, πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ως συνέπεια της αύξησης του κόστους των καυσίμων, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 300% το 2022, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Ως εκ τούτου τα μέσα νοικοκυριά όχι μόνο δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα και τη θέρμανση αλλά και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να βρουν λύση.
Τα 279 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσαν πρόσφατα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να βοηθήσουν τους μικρούς καταναλωτές ήδη δεν είναι αρκετά.
Η φιλανθρωπική οργάνωση National Energy Action της Βρετανίας προβλέπει αύξηση από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου σε 8,5 εκατομμύρια που θα αντιμετωπίσουν ενεργειακή φτώχεια αυτό τον χειμώνα.
Το Κόσοβο υφίσταται ήδη κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, δύο ώρες διακοπής για κάθε έξι ώρες λειτουργίας ενώ μπλακ άουτ αναμένονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα χειρότερα όμως δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απείλησε στις 28 Αυγούστου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα φθάσουν τα 5.000 δολάρια/1000 m3 μέχρι το τέλος του 2022.
Η ευρωπαϊκή ήπειρος απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη αφού εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές για πάνω από το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, 46% για τον άνθρακα και 27% για το πετρέλαιο.
Η Gazprom, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, περιορίζει σταδιακά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το 2021. Η απειλή είναι πλέον ότι η Gazprom θα διακόψει εντελώς το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, για να… τιμωρήσει την γηραιά ήπειρο για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το περιοδικό Time, Πολλοί εμπειρογνώμονες, ανάμεσά τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρούν πλέον την πλήρη παύση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ένα πιθανό σενάριο.
Κάποιοι θα χρειαστεί να επιλέξουν μεταξύ ζεστασιάς και φαγητού
Σε ανθρώπινο επίπεδο, κάποιοι πολίτες δεν θα έχουν θέρμανση, άλλοι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ζεστασιάς και φαγητού. Ο Economist έχει χαρακτηρίσει τον επερχόμενο χειμώνα, «χειμώνα της δυσαρέσκειας». Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας Llewellyn King, το τέλος του τρέχοντος έτους για την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι «ο χειρότερος χειμώνας της από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».
Σε αναζήτηση ενεργειακής ανεξαρτησίας η Ευρώπη
«Η εργαλειοποίηση του αερίου δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ. Θα επιταχύνουμε την πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταλογίζοντας παράλληλα στην Κομισιόν καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης, καθώς ήδη έχουν διατεθεί 280 δισ. ευρώ από κρατικούς προϋπολογισμούς προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.
Στο θέμα αναφέρθηκε στο διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου 3/9 και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τονίζοντας πως αυτό τον χειμώνα η Ρωσία ετοιμάζεται να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στον ενεργειακό πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι μόνο με ενότητα θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.
Στην πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. «Εάν συμβεί αυτό, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει κι άλλες πρωτοβουλίες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των δικαιούχων προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω του Σκάι, ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις. Τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια θα είναι συνεχή για όσο διαρκέσει η κρίση, διαβεβαίωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και στο φυσικό αέριο και τα καύσιμα.