Μυοκαρδίτιδα: Συνδέεται τελικά με την 3η δόση του εμβολίου κατά του Covid‑19;
Σπάνιες κατά την επιστήμη οι μυοκαρδίτιδες από ιογενή λοίμωξη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/9/2022 | 10:45
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πιθανότητα φλεγμονής του μυ της καρδιάς είναι εξαιρετικά σπάνια, μετά τον εμβολιασμό ενός ατόμου με την 3η αναμνηστική δόση.
Μια νέα ισραηλινή έρευνα, δείχνει πως η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας είναι μία στις 15.000 και αφορά τους νεαρούς άνδρες 16 έως 19 ετών, τα οποία περιστατικά είναι πολύ ήπια. H έρευνα δημοσιεύτηκε στο καρδιολογικό περιοδικό «Circulation» της American Heart Association, με επικεφαλής των ερευνητών τον καθηγητή ιατρικής, Dror Mevorach.
Αρκετές άλλες προηγούμενες έρευνες, έχουν αναφέρει μια πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά τα εμβόλια mRNA κατά του Covid-19. Στην ουσία, οι μυοκαρδίτιδες που προκαλούνται από ιογενή λοίμωξη, είναι σπάνιες και μπορεί να οδηγήσουν σε παροδική ή μόνιμη εξασθένηση του μυοκαρδίου και του ηλεκτρικού συστήματος που επιτρέπει στην καρδιά να χτυπά σε φυσιολογικούς παλμούς.
Πριν από την πανδημία, τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας ήταν κατά προσέγγυση 10 με 20 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους το χρόνο. Το ζήτημα που απασχόλησε πολύ κόσμο είναι το αν οι επόμενες αναμνηστικές δόσεις των δύο βασικών εμβολίων της Pfizer, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μυοκαρδίτιδας. Η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 4 εκ. ενήλικες, οι οποίοι είχαν κάνει ενισχυτική δόση Pfizer-BioNTech, αποδεικνύει ότι αυτό κάτι τέτοιο δεν ισχύει και τα περιστατικά που σχετίζονται είναι αρκετά σπάνια.
Μυοκαρδίτιδα μετά από την αναμνηστική δόση
Συγκεκριμένα, έπειτα από την ανάλυση των ευρυμάτων, διαπιστώθηκαν μόνο 91 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, από τις οποίες οι 35 εμφανίστηκαν μέσα στον επόμενο μήνα από τη διενέργεια της 3ης δόσης του εμβολίου, ενώ οι 18 μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όλα τα περιστατικά, ήταν αρκετά ήπια κλινικά και η νοσηλεία για την ανάρρωση των ασθενών διήρκησε περίπου 3 έως 5 ημέρες.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι το γεγονός ότι σε όλα τα ηλικιακά φάσματα, η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται 9 φορές περισσότερο στους άντρες παρά στις γυναίκες και κυρίως, οι νεαροί άντρες 16 με 19 ετών ( σημειώθηκαν 6 περιστατικά ανά 100.000 άτομα), ενώ δεύτεροι έρχονται οι άνδρες 20-24 ετών (5,2 περιστατικά ανά 100.000 άτομα). Στην τρίτη και τέταρτη θέση, έρχονται οι άνδρες 30-39 ετών (1,8 ανά 100.000 άτομα) και οι άντρες 25-29 ετών (0,8 ανά 100.000).
Η ομάδα των ερευνητών, τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για το πού οφείλεται αυτή η προδιάθεση των νέων ενηλίκων για μυοκαρδίτιδα μετά από εμβόλιο mRNA, έτσι ώστε να εντοπισθούν τυχόν παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί.
Θεραπεία
Η μυοκαρδίτιδα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποκαθίσταται από μόνη της ή με κάποια αγωγή που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός του ασθενή. Οι μόνιμες βλάβες στην καρδιά, μετά από μυοκαρδίτιδα, είναι εξαιρετικά σπάνιες.