Τι είναι το θερμικό στρες που απειλεί με πείνα τον πλανήτη μας
20 χώρες βρίσκονται ήδη σε επίπεδα «ακραίου κινδύνου»
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 9/9/2022 | 00:20
Η βρετανική εταιρεία ανάλυσης κινδύνων Verisk Meplecroft ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας της και η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό. Εώς το 2045 το 70% των καλλιεργειών κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας.
Το θερμικό στρες όπως το αποκαλούν είναι η αύξηση της θερμοκρασίας που καταστρέφει κατευθείαν την παραγωγή, αλλά και τη δυσκολία που προκαλεί στο εργατικό δυναμικό ώστε να εργαστεί στα χωράφια.
Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι πλέον οι περίοδοι με ακραίες θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια και εμποδίζουν οποιαδήποτε παρέμβαση του ανθρώπου.
Για παράδειγμα η Ινδία που πρόκειται κολοσσό στην αγροτική παραγωγή φέτος επλήγη από θερμοκρασίες ρεκόρ που δημιούργησε προβλήματα τόσο στην παραγωγή αλλά κυρίως στη συγκομιδή.
Το μετριοπαθές σενάριο που λέει ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει κατά 2 βαθμούς σημαίνει ότι το 71% της παγκόσμιας παραγωγής κινδυνεύει άμεσα.
Ήδη 20 χώρες χαρακτηρίζονται ως θύματα ακραίου κινδύνου και οι κυβερνήσεις ψάχνουν άμεσα λύση.
Ανάμεσά τους βρίσκονται χώρες με τεράστια παραγωγή όπως η Κίνα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.
«Με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και το θερμικό στρες θα δούμε την παραγωγή να επηρεάζεται σε πιο εύκρατες χώρες», όπως εξηγεί ο Γουίλ Νίκολς, ο επικεφαλής του τομέα κλίματος και ανθεκτικότητας στη Verisk Maplecroft.
«Υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη ανησυχία ότι οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι ευλόγως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτούς τους καύσωνες εφεξής», δήλωσε ο Νίκολς στο AFP.