Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έγινε πλουσιότερος κατά 1 δισ. κληρονομώντας περιουσία 685 ετών
Πως κατανέμεται η περιουσία, ποιοι είναι οι κληρονόμοι και τι περιορισμοί υπάρχουν
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/9/2022 | 13:50
Η αμύθητη περιουσία της βασιλικής οικογένειας, μετά από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία φτάνει τα 18 δισ. Λίρες, πηγαίνει με τη σειρά στον βασιλιά πλέον Κάρολο και τους άμεσους διαδόχους του.
Ο μελλοντικός βασιλιάς Ουίλιαμ και νυν πρίγκιπας, έγινε πολύ πλουσιότερος μετά από αυτό. Αρχικά κληρονομεί από τον πατέρα του το κτήμα του Δουκάτου της Κορνουάλης, το οποίο έχει έκταση 140.000 εκταρίων.
Η αξία του κτήματος που είχε δημιουργήσει ο βασιλιάς Εδουάρδος ο 3ος, φτάνει το 1 δισ. Λίρες. Με τα έσοδα του να «χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των δημόσιων, ιδιωτικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων» του Δούκα της Κορνουάλης, έναν ακόμα τίτλο που πλέον ανήκει στον πρίγκιπα Ουίλιαμ.
Με διαφορά το μεγαλύτερο μέρος της οικογενειακής περιουσίας, περίπου 16,5 δισ. λίρες του Στέμματος, ανήκει στον Μονάρχη.
Αλλά σύμφωνα με μία ρύθμιση, που χρονολογείται από το 1760, ο μονάρχης παραδίδει όλα τα κέρδη από την περιουσία στην κυβέρνηση με αντάλλαγμα το Sovereign Grant (Επιχορήγηση του Ηγεμόνα).
H περιουσία του Κτήματος περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις ιδιοκτησίας στο κεντρικό Λονδίνο και εκτάσεις στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Διοικείται από διευθύνοντα σύμβουλο και επιτρόπους — ή μη εκτελεστικούς διευθυντές — που διορίζονται από τον μονάρχη μετά από σύσταση του πρωθυπουργού.
Κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, είχε καθαρά κέρδη σχεδόν 313 εκατομμυρίων λιρών. Από αυτό το ποσό, το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου κατέβαλε στη βασίλισσα επιχορήγηση 86 εκατομμυρίων λιρών: αυτό ισοδυναμεί με 1,29 λίρες ανά άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα δαπανώνται για τη συντήρηση των περιουσιών της βασιλικής οικογένειας και την πληρωμή του προσωπικού της.
Το Sovereign Grant συνήθως ισοδυναμεί με το 15% των κερδών της περιουσίας.
Όμως, το 2017, η καταβολή αυξήθηκε έως και 25% για την επόμενη δεκαετία προκειμένου να βοηθήσει στο κόστος ανακαίνισης στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Ο βασιλιάς Κάρολος κληρονομεί επίσης το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ένα ιδιωτικό κτήμα που χρονολογείται από το 1265, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 653 εκατομμύρια λίρες.
Τα έσοδα από τις επενδύσεις της βασίλισσας καλύπτουν επίσημες δαπάνες που δεν καλύπτονται από το Sovereign Grant και βοηθούν στην υποστήριξη άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας.
Οι βασιλικοί περιορισμοί
Παρά τα τεράστια ποσά, ο μονάρχης και ο διάδοχός του είναι περιορισμένοι στο πόσο μπορούν να επωφεληθούν προσωπικά από την περιουσία τους.
Ο Βασιλιάς μπορεί να ξοδέψει την συγκεκριμένη Επιχορήγηση μόνο σε βασιλικά καθήκοντα. Και ούτε αυτός ούτε ο κληρονόμος του επιτρέπεται να επωφεληθούν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων στα δουκάτα τους.
Οποιοδήποτε κέρδος από τις εκχωρήσεις επανεπενδύεται στην βασιλική περιουσία, σύμφωνα με μια επεξήγηση που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Κυβερνήσεων (IfG).
Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει επίσης να εγκρίνει όλες τις μεγάλες συναλλαγές ακινήτων, ανέφερε το IfG.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το Sovereign Grant που δημιουργήθηκε από το Crown Estate, και τα δύο δουκάτα είναι ιδιωτικές πηγές πλούτου, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν υποχρεούνται να δώσουν λεπτομέρειες πέρα από την καταγραφή του εισοδήματός τους, ανέφερε η IFG.
Πέρυσι, ο βασιλιάς Κάρολος, τότε δούκας της Κορνουάλης, πλήρωσε στον εαυτό του 21 εκατομμύρια λίρες από το κτήμα του Δουκάτου της Κορνουάλης.
Ούτε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ούτε ο βασιλιάς Κάρολος υποχρεούνται να πληρώσουν οποιαδήποτε μορφή φόρου για τα κτήματά τους, αν και τα δύο δουκάτα καταβάλουν εθελοντικά φόρο εισοδήματος από το 1993, σύμφωνα με το IfG.
Αυτό έγινε μετά από έντονες επικρίσεις προς τη βασιλική οικογένεια ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει δημόσια χρήματα για την επισκευή του Κάστρου του Ουίνδσορ, το οποίο είχε υποστεί ζημιά σε μια πυρκαγιά.
Οι βασιλικές διαθήκες δεν δημοσιοποιούνται ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της Βασίλισσας Ελισάβετ θα παραμείνει ένα επτασφράγιστο βασιλικό μυστικό.
Ωστόσο το Forbes πέρυσι εκτίμησε ότι η προσωπική της περιουσία ανερχόταν στα 500 εκατ. δολάρια με συλλογές από πολύτιμους λίθους, κοσμήματα αξίας, συλλογή έργων τέχνης, επενδύσεις και δύο κατοικίες, το Κάστρο του Μπαλμόραλ όπου και πέθανε στη Σκωτία και η βασιλική οικία του Sandringham στο Norfolk.
Και τα δύο ακίνητα τα είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της, Βασιλιά Τζορτζ VI. «Οι βασιλικές διαθήκες παραμένουν μυστικές, και γι αυτό δεν έχουμε ιδέα για την πραγματική τους αξία» λέει η Laura Clancy στο CNN,λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Lancaster και συγγραφέας βιβλίου για τα βασιλικά οικονομικά.