Ιράν: Γυναίκες καίνε τα χιτζάμπ και κόβουν τα μαλλιά τους μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
Δεν λέει να κοπάσει η οργή για τον θάνατο της 22χρονης
Δημοσίευση 21/9/2022 | 09:00
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον τραγικό θάνατο της Μάχσα Αμινί, της 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από τη διαβόητη «αστυνομία ηθών» της χώρας για απρεπή ενδυμασία και πέθανε τρεις μέρες αργότερα.
Τουλάχιστον τρία άτομα έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την άτυχη κοπέλα, που μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τη πολιτοφυλακή Μπασίτζ, η οποία υπεύθυνη για την επιβολή του αυστηρού ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η Αμινί δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει μέχρι στιγμής να κατευνάσει το κύμα οργής που σαρώνει τη χώρα.
Σύμφωνα με την Daily Mail, οι διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες, είναι οι πιο σοβαρές που έχουν σημειωθεί στο Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media δείχνουν διαδηλωτές να ορμούν σε αστυνομικούς που προσπαθούν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Ένα άλλο κλιπ δείχνει διαδηλωτές να σχίζουν εικόνες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και του προκατόχου του, δηλ. των προσώπων που πήραν τον έλεγχο της χώρας μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Σε άλλα βίντεο, γυναίκες καίνε μαντίλες σαν εκείνη που πιστεύεται ότι αποτέλεσε αφορμή για τη σύλληψη της 22χρονης γυναίκας και τον φερόμενο ξυλοδερμό της από την αστυνομία ηθών.
More women in #Iran🇮🇷 set firε to their headscarves tonight during the fifth night of protests in Iran over the death of Mahsa Amini, 22, following her arrest by morality police over the mandatory hijαb law. pic.twitter.com/UNXmjxWx2s
— David Patrikarakos (@dpatrikarakos) September 20, 2022
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την επαρχία Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράν, απ' όπου καταγόταν η Αμινί, όμως σύντομα εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, της Μασχάντ, της Χαμαντάν και της Ταμπρίζ. Στην Αράκ, φοιτήτριες φώναζαν το σύνθημα «Θα σκοτώσω αυτούς που σκότωσαν την αδελφή μου». Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media και οι μαρτυρίες των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις υποδεικνύουν ότι οι Αρχές χρησιμοποιούν δακρυγόνα και φονική βία για την καταστολή των διαδηλωτών.
While some protesters took to the streets of Iran, some women decided to cut their hair as their own form of protest against the death of Mahsa Amini while she was in police custody.https://t.co/CSFG1w1eVS pic.twitter.com/mxOJy9liIG
— USA TODAY (@USATODAY) September 21, 2022
Η οργή για τον θάνατο της Αμινί δεν βρίσκει όμως διέξοδο μόνο στους δρόμους, αλλά και στα social media, όπου πολλές Ιρανές - και όχι μόνο - γυναίκες ποστάρουν βίντεο που τις δείχνει αμίλητες να κόβουν τα μαλλιά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίες για τις συνθήκες καταπίεσης στη χώρα.
Η μεγάλη συμμετοχή στις διαδηλώσεις φαίνεται να εκφράζει τη γενικευμένη αγανάκτησης αρκετών πολιτών κατά της κυβέρνησης του Ιράν και του προέδρου της χώρας. «Την περασμένη χρονιά, ο εγκληματίας Ραϊσι έβαλε βαθιά τα χέρια του στις τσέπες των Ιρανών. Ότι κλέβει αυτούς, τα επενδύει στις βάναυσες δυνάμεις καταπίεσης», δήλωσε στην Daily Mail o Μπάιτζν, αγρότης από το Χοραμαμπάντ που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.