Σήμερα έμαθα: Τι προκαλεί τις πιπιλιές;
Θα μας πείτε ο άλλος που τις κάνει. Αλλά ποιοι είναι οι παράγοντες που επιτρέπουν την εμφάνιση του σημαδιού;
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/9/2022 | 00:29
Οι περισσότεροι από εσάς θα το έχετε νιώσει στο λαιμό σας, ή θα σας το έχουν κάνει. Αλλά πως προκαλείται μια πιπιλιά; Ναι, αυτό το πράγμα σαν κοκκινίλα στο λαιμό, που πολλοί αναγκάζονται να καλύπτουν με μέικ απ.
Η απάντηση που έρχεται σε όλους είναι ότι ο σύντροφος το προκαλεί. Αυτό είναι το προφανές, αλλά ποιοι είναι οι παράγοντες που επιτρέπουν την εμφάνιση του σημαδιού, έχουν ενδιαφέρον.
Συνήθως, υπάρχουν τρία στρώματα ιστού που περιβάλλουν τα οστά και τα όργανά μας. Το πρώτο στρώμα ονομάζεται επιδερμίδα. Αυτό είναι το πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Το δεύτερο, ή μεσαίο στρώμα, ονομάζεται χόριο. Το τρίτο στρώμα ονομάζεται υποδόριο. Όλα μαζί τα τρία στρώματα αποτελούν το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, το δέρμα μας.
Η επιδερμίδα με τη σειρά της αποτελείται και εκείνη από τρία στρώματα. Το βασικό, το κεράτινο και το κοκκώδη. Αυτό το εξωτερικό στρώμα προστατεύει το χόριο, δημιουργεί τα νέα κύτταρα του δέρματος, επιτρέπει την αποβολή των νεκρών κυττάρων, ενώ εκεί βρίσκονται τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη.
Το χόριο είναι ένα πολύ πιο συναρπαστικό και ενεργό στρώμα του δέρματος. Στεγάζει τα αιμοφόρα αγγεία, τους ιδρωτοποιούς αδένες, τα τριχοθυλάκια, τα λεμφαγγεία και τους υποδοχείς για τον πόνο και την αφή. Αυτό το στρώμα συγκρατείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κολλαγόνο. Αυτό το κολλαγόνο παράγεται με τη σειρά του από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες και είναι αυτό που δίνει στο δέρμα τη δύναμή του.
Το υποδόριο πάλι είναι το στρώμα του δέρματος όπου κρύβεται το λίπος, αν έχετε κάποιο. Το στρώμα αυτό ευθύνεται για τη συγκράτηση της θερμότητας στο σώμα και είναι το πρώτο οχυρό άμυνας για τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Το μέγεθος μπορεί να παρέχει καλύτερη προστασία στα περισσότερα όργανα, αλλά μην ξεχνάμε ότι το υπερβολικό μέγεθος μέσω του λίπους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κυρίως στην καρδιά.
Οπότε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί με την πιπιλιά; Όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο χόριο, γνωστά ως τριχοειδή, σπάσουν, αρχίζουν να αιμορραγούν στους μικρούς χώρους κάτω από την επιδερμίδα που ονομάζονται διάμεσος χώρος. Αυτή η αιμορραγία σχηματίζει μια μελανιά στο σχήμα του στόματος σας ή σε εκείνο των συντρόφων σας. Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη ή το δάγκωμα, τόσο περισσότερη αιμορραγία θα συμβεί και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιπιλιά.
Οι πιπιλιές κατά ένα τεράστιο ποσοστό είναι μικροτραυματισμοί. Περισσότερο ντροπή προκαλούν παρά κάτι στο σώμα μας. Αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις πιο σοβαρές. Το 2010 μια 44χρονη Νεοζηλανδή έμεινε μερικώς παράλυτη από έναν θρόμβο αίματος που προκάλεσε εγκεφαλικό. Οι γιατροί στο νοσοκομείο τις έκαναν πολλές εξετάσεις για να βρουν την αιτία του και προς έκπληξή τους διαπίστωσαν πως ήταν αποτέλεσμα μια πιπιλιάς. Η πιπιλιά βρισκόταν στην κορυφή μιας κεντρικής αρτηρίας με αποτέλεσμα ο απλός μώλωπας του έpωτα να δημιουργήσει έναν μικρό θρόμβο αίματος.
Πάντως τα εγκεφαλικά είναι εξαιρετικά σπάνια μέσω της πιπιλιάς. Η θεραπεία της είναι σαν αυτή οποιουδήποτε μώλωπα. Πάγος ή πίεση στην περιοχή θα περιορίσει την αιμορραγία και το μέγεθος της. Συνήθως ο πάγος είναι αποτελεσματικότερος. Οι περισσότεροι βέβαια, έχουν βρει άλλη θεραπεία. Ένα κασκόλ, ένα ζιβάγκο για 2-3 ημέρες και τέλος.